Να μειωθεί το γενικό επίδομα εξωτερικού για Πρέσβεις, λέει η Ελ.Υπηρεσία

 
Συστάσεις για μείωση του γενικού επιδόματος εξωτερικού (ΓΕΕ) που παραχωρείται στους Πρέσβεις και για αναθεώρηση των υφιστάμενων σχεδίων για επίδομα ενοικίου και εκπαιδευτικού επιδόματος, περιέχονται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Εξωτερικών για το έτος 2016, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας ΕΔΩ.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι το ΓΕΕ παραχωρείται ανάλογα με τη θέση στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος και το ύψος του κυμαίνεται από 70% μέχρι 100% για επιστημονικό προσωπικό και 54% μέχρι 68% για μη επιστημονικό προσωπικό στη βάση του καθορισμένου επιδόματος. Επιπρόσθετα καταβάλλεται και επίδομα δυσχερούς πόστου ύψους 20% επί του γενικού επιδόματος εξωτερικού για υπαλλήλους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Διπλωματικές Αποστολές (Ινδία, Ιράν, Λίβανο, Μεξικό, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία).
 
Σύμφωνα με την Έκθεση, την περίοδο 1.1.2016-31.12.2016 το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών για ΓΕΕ ήταν €6.420.248 (€5.819.279 για το 2015), και σε κάποιες περιπτώσεις, καταβάλλεται και ειδικό επίδομα εξωτερικού (ΕΕΕ) ύψους 5% όπως π.χ. σε  όλους τους δεύτερους στην τάξη διπλωματικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε αποστολή της οποίας προΐσταται Πρέσβης, στους διπλωματικούς υπαλλήλους που εκτελούν καθήκοντα Γενικού Προξένου ή Προξένου αλλά δεν εδρεύουν στην πόλη στην οποία εδρεύει ο οικείος Πρέσβης, στους διπλωματικούς υπαλλήλους που προΐστανται Αποστολής, αλλά δεν είναι Πρέσβεις.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει να επανεξεταστεί και επανακαθοριστεί το ύψος του ποσοστού του καταβαλλόμενου γενικού επιδόματος εξωτερικού που παραχωρείται στους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών, στους οποίους παρέχεται δωρεάν κατοικία, όχημα για τη διακίνησή τους, επίδομα φιλοξενίας, υπηρεσίες οικιακής βοηθού, κάλυψη τηλεφωνικών εξόδων καθώς και εκπαιδευτικό επίδομα. Το Υπουργείο, αναφέρεται, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του ΓΕΕ κάθε χώρας σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 80.827.

Στα σημαντικότερα ευρήματα της μακροσκελούς έρευνας περιλαμβάνεται επίσης έλλειμμα στο Μικρό Ταμείο στην πρεσβεία Βρυξελλών (της οποίας η λειτουργία αναστάληκε το 2016) ύψους €8.160, για το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν ενήμερο από το 2004 και το οποίο δεν διερευνήθηκε και δεν τακτοποιήθηκε παρά την παρέλευση 13 ετών.
 
Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για αεροπορικά εισιτήρια, αναφέρεται στην έκθεση ότι για την περίοδο 2009 - 2016 δαπανήθηκε για την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων συνολικό ποσό ύψους €2.935.109. Σημειώνεται ότι για τα πιο πάνω έτη το Υπουργείο συνεργάστηκε με συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία με πολύ υψηλή δαπάνη τα οποία αναλύονται στον πιο κάτω πίνακα:
 
Διαπιστώθηκε ότι για την αγορά των αεροπορικών εισιτηρίων δεν ζητούνται προσφορές από διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία έτσι ώστε να γίνει σύγκριση τιμών. Αναφέρεται σχετικά ότι, από το 2017, οι Λειτουργοί πριν την έκδοση του εισιτηρίου, προσκομίζουν 3 εναλλακτικές επιλογές, αλλά αυτές ζητούνται και παρέχονται από το ίδιο ταξιδιωτικό γραφείο.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2016 έγιναν 67 αγορές αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου συνολικής αξίας €33.127, με μέσο όρο κόστους €494, κόστος πολύ χαμηλότερο από το κόστος των εισιτηρίων που κυμαινόταν από €730-€1509 που αγοράστηκαν μέσω των πιο πάνω ταξιδιωτικών γραφείων.
 
Αναφέρεται σχετικά ότι ο Γενικός Διευθυντής με την Εγκύκλιο αρ. ΓΔ/20/2017 ημερ. 22.6.2017 συνέστησε, μεταξύ άλλων, και τη χρήση του διαδικτύου για αγορά των εισιτηρίων καθώς και την έγκαιρη κράτηση τους, για εξασφάλιση καλύτερων τιμών.
 
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου