Όνειρα στην άμμο: Η συγγραφέας του βραβευμένου παιδικού βιβλίου για την Αμμόχωστο στον Reporter

«Νιώθω ευτυχισμένη γιατί ο στόχος μου να φτάσει η Αμμόχωστος με ένα τρόπο παιδικό μα τόσο ζωντανό και αληθινό στα παιδιά επιτεύχθηκε. Η αλήθεια είναι πως δεν τόλμησα ούτε να ονειρευτώ μια τέτοια διάκριση. Η έκπληξη ήταν μεγάλη». Είναι τα λόγια της Πάμελας Αναστασίου Παπαϊακώβου, η οποία έλαβε πριν από λίγες ημέρες το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για μικρά παιδιά από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας για το βιβλίο της «Όνειρα στην Άμμο». Σε συνέντευξή της στον Reporter η κ. Παπαϊακώβου, μιλά γι'αυτή την τιμητική διάκριση αλλά και για το παιδικό βιβλίο που αγκαλιάστηκε όχι μόνο από μικρά παιδιά αλλά και από τα παιδιά του 1974 που είδαν σε αυτό τη δική τους ιστορία.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου; Ήταν εύκολο ή δύσκολο αυτό το εγχείρημα;

Αφορμή για να γράψω το παραμύθι όνειρα στην άμμο ήταν η κόρη μου όταν σε ηλικία 4 χρονών άρχισε να με ρωτά για την Αμμόχωστο αφού τόσο η οικογένεια μου όσο και η οικογένεια του συζύγου μου είναι Αμμοχωστιανοί. Στο σπίτι  μας, ακούγεται συνεχώς η λέξη Αμμόχωστος και ήμουν προβληματισμένη πώς θα μιλήσω στο παιδί μου αλλά και στα άλλα παιδιά για την πόλη μας χωρίς να τραυματίσω την παιδικότητα τους.
Δεν είναι εύκολη η συγγραφή ενός παιδικού παραμυθιού. Χρειάζεται χρόνο και μελέτη για να βρεις τις σωστές λέξεις που θα αγαπήσουν τα παιδιά.  Η συμβολή του εκδοτικού οίκου Νόστος αλλά και της εικονογράφου Χέλεν Σάββα ήταν ανεκτίμητη κάνοντας την όλη διαδικασία ευκολότερη.

Το βιβλίο σας έχει τίτλο «Όνειρα στην Άμμο». Ποιο ακριβώς είναι το θέμα του;

Το βιβλίο αναφέρεται στην εισβολή και την κατοχή της Αμμοχώστου χωρίς να γίνεται αναφορά ούτε στην Κύπρο ούτε και στο τοπωνύμιο Αμμόχωστος δίνοντας έτσι στο παραμύθι μας μια οικουμενικότητα. Η εικονογράφηση του βιβλίου  αλλά και τα ονόματα των ηρώων παραπέμπουν τον αναγνώστη κατευθείαν στην Αμμόχωστο.

Τι είναι για σας η Αμμόχωστος;

Η Αμμόχωστος είναι η πόλη μου, είναι η πόλη που αγάπησα μέσα από τους γονείς μου. Είναι η πόλη που μας στέρησαν. Είναι η πόλη που θέλω να ζήσω.

Λάβατε σχόλια από παιδιά που διάβασαν το βιβλίο σας; Τι σας ανέφεραν;

Το βιβλίο είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω και σε δημοτικά σχολεία στα πλαίσια του στόχου του Υπουργείου «Δεν Ξεχνώ». Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συναισθήματα των δυο ηρώων ειδικά όταν έχασαν την πόλη τους . Επίσης τους εντυπωσιάζει το συρματόπλεγμα που υπάρχει στις εικόνες γιατί νιώθουν πως είναι να χάνεις κάτι που αγαπάς. Το σπουδαίο είναι ότι  τα παιδιά του 74, αγκάλιασαν το βιβλίο και είδαν σε αυτό τη δική τους ιστορία.

Πως αισθανθήκατε λαμβάνοντας το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για Μικρά παιδιά από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας; Αναμένατε αυτή την διάκριση;

Η αλήθεια είναι πως δεν τόλμησα ούτε να ονειρευτώ μια τέτοια διάκριση. Η έκπληξη ήταν μεγάλη. Νιώθω ευτυχισμένη γιατί ο στόχος μου επιτεύχθηκε. Να φτάσει δηλαδή η Αμμόχωστος με ένα τρόπο παιδικό μα τόσο ζωντανό και αληθινό στα παιδιά.

Έχετε σκεφτεί τα επόμενα λογοτεχνικά σας βήματα;

Προς το παρόν έχουμε προχωρήσει σε δεύτερη έκδοση του βιβλίου έτσι ώστε να φτάσει το παραμύθι σε όσα περισσότερα παιδιά. Ευελπιστώ να μεταφραστεί το παραμύθι για σκοπούς διαφώτισης . Εξ’ άλλου η προσφυγιά δεν έχει χώρα , δεν έχει χρώμα δεν έχει θρησκεία.
 

Θα θέλατε να στείλετε  κάποιο μήνυμα στα παιδιά;

Το μήνυμα είναι προς όλους. Ας διαβάζουμε βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα μας. Τα παιδιά χρειάζονται υγιή πρότυπα. Εξάλλου στα σχολεία μας υπάρχουν βιβλιοθήκες που τα παιδιά ανέξοδα μπορούν να ταξιδέψουν, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Το ταξίδι της γνώσης δεν τελειώνει ποτέ και είναι υπέροχο.

 

Η Πάμελα Αναστασίου Παπαϊακώβου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Τεχνολογία και Συστήματα Παραγωγής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στα χρηματοοικονομικά.  Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον κλάδο Σχεδιασμός και Τεχνολογία ενώ από το 2012 είμαι Δημοτική Σύμβουλος Αμμοχώστου.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ.
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα