Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για τον ΦΠΑ στην οικοδομήσιμη γη στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε, με 31 ψήφους υπέρ, 3 εναντίον και 17 αποχές, τους κανονισμούς για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Καθορισμός μη Ανεπτυγμένης Οικοδομήσιμης Γης και Λοιπές Διατάξεις), με τους οποίους ρυθμίζεται σε ποιά τεμάχια οικοδομήσιμης γης θα επιβάλλεται ΦΠΑ 19%.
 
Οι κανονισμοί κατατέθηκαν στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο, μεσούσης της συζήτησης, το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή ώστε να εξετάσει τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι αν δεν εγκριθούν οι κανονισμοί από την 2α Ιανουαρίου και μετά θα επιβάλλεται ΦΠΑ σε κάθε μεταβίβαση μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, η οποία προορίζεται για την ανέγερση μίας ή περισσότερων σταθερών κατασκευών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.
 
Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, που μελέτησε τους κανονισμούς, αναφέρεται ότι σκοπός των υπό αναφορά κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει της παραγράφου 1(β)(iii) του όγδοου παραρτήματος του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, είναι η θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας, στην οποία να καθορίζεται η κατηγορία των τεμαχίων γης, τα οποία εμπίπτουν στον ορισμό της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης.
         
Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικό) που αποτελεί εναρμονιστική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/112/ΕΚ της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, και προβλέπει την υπαγωγή των γηπέδων προς οικοδόμηση σε φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) με συντελεστή ύψους δεκαεννέα τοις εκατόν (19%).
         
Επισημαίνεται ότι οι προταθείσες με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίσεις είχαν αποτελέσει αντικείμενο μακράς συζήτησης στο στάδιο εξέτασής του από την Επιτροπή.  Ακολούθως, στο στάδιο της υποβολής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 3 Νοεμβρίου 2017, και βάσει κατατεθείσας τροπολογίας, αποφασίστηκε ότι οι κατηγορίες τεμαχίων γης οι οποίες θα υπάγονται στις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας θα καθορίζονται με την έγκριση κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντί με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου όπως είχε αρχικά προταθεί από την εκτελεστική εξουσία.
 
Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, προέκυψε η ανάγκη ετοιμασίας από την εκτελεστική εξουσία και έγκρισης από τη Βουλή των κανονισμών, οι πρόνοιες των οποίων διαπιστώνεται ότι συνάδουν και βρίσκονται εντός του πνεύματος του αντίστοιχου προσχεδίου διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο είχε υποβληθεί και είχε συζητηθεί εκτενώς από την Επιτροπή στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που είχαν διεξαχθεί κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
         
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους κανονισμούς, το άρθρο 3(β) του σχετικού ψηφισθέντος νόμου (Αρ. Νόμου 157(Ι) του 2017), το οποίο αφορά στη φορολόγηση της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, τίθεται σε ισχύ από τη 2α Ιανουαρίου 2018.
         
Ως εκ τούτου, όπως σχετικά επισημαίνεται, σε περίπτωση που οι σχετικοί κανονισμοί δεν εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν την ημερομηνία εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, δηλαδή πριν τη 2α Ιανουαρίου 2018, από την ημερομηνία αυτή και μετά θα επιβάλλεται ΦΠΑ σε κάθε μεταβίβαση μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης, η οποία προορίζεται για την ανέγερση μίας η περισσότερων σταθερών κατασκευών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.
 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι  κανονισμοί έχουν καταρτισθεί κατά τρόπο που να υπάρχει σαφήνεια του όρου τόσο της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης που αποτελεί αντικείμενο του φόρου, όσο και του όρου της γης που θα εξαιρείται από την επιβολή ΦΠΑ. 
         
Στην εισηγητική έκθεση (για τους κανονισμούς) τονίζεται από την εκτελεστική εξουσία ότι οι πρόνοιες των προτεινόμενων κανονισμών είχαν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπό τη μορφή προσχεδίου διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα με στόχο την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Στο πλαίσιο δε επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ρυθμίσεις έγιναν αποδεκτές ως συνάδουσες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πνεύμα των σχετικών αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.     
                                     
Στο στάδιο της συζήτησης των κανονισμών, ο Έφορος Φορολογίας δήλωσε ότι σε αυτούς έχει περιληφθεί, επιπρόσθετα από τα όσα προβλέπονταν στο διάταγμα, πρόνοια, βάσει της οποίας στο νέο φορολογικό συντελεστή υπόκεινται και νέα τεμάχια γης που μπορούν να δημιουργηθούν λόγω επίχωσης της θάλασσας, τα οποία θα εγγραφούν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και για τα οποία εξασφαλίστηκε πολεοδομική ή/και οικοδομική  άδεια. 
         
Επ’ αυτού, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η εν λόγω πρόνοια αφορά μαρίνες και λιμάνια, δηλαδή τεμάχια γης τα οποία αποτελούν κρατική περιουσία η οποία μπορεί να μισθωθεί/εκμισθωθεί.
         
Περαιτέρω, ο Έφορος Φορολογίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι σε σχέση με το διάταγμα έχει αφαιρεθεί η πρόνοια βάσει της οποίας ο ίδιος, με γνωστοποίησή του, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τα τεμάχια γης που αποτελούν αντικείμενο του φόρου, εφόσον, σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, οποιαδήποτε διαφοροποίηση θα μπορεί να επέλθει μόνο με την έγκριση τροποποιητικών κανονισμών. 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ