Και η Κύπρος στην έκθεση για ξέπλυμα και παράνομες δραστηριότητες

Αναφορές στην Κύπρο περιέχει η έκθεση ημερομηνίας 16 Νοεμβρίου 2017 σχετικά με την έρευνα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή με εισηγητές τους ευρωβουλευτές Petr Ježek και Jeppe Kofod. Η έκθεση συζητήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει αύριο.
 
Η Εκθεση περιέχει σειρά διαπιστώσεων. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Επιτροπή άνοιξε εναντίον κρατών μελών 18 υποθέσεις παράβασης όσον αφορά τη μη μεταφορά της οδηγίας ΕΑΒ 1 στο εθνικό δίκαιο, 13 υποθέσεις όσον αφορά την εφαρμογή της ΕΑΒ 2 και 8 υποθέσεις όσον αφορά την εφαρμογή της ΕΑΒ 3. Υπενθυμίζει ότι η οδηγία για τη διοικητική συνεργασία σχετικά με την υποβολή εκθέσεων ανά χώρα μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων έπρεπε να είχε μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών έως τις 4 Ιουνίου 2017. Σημειώνει ότι εκκρεμούν ακόμη οι προσφυγές σε 11 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχία και Σλοβακία). Οι υποθέσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας αναμένεται να κλείσουν σύντομα.
 
Επίσης, σημειώνει ότι η Σύμβαση της Βαρσοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη διεθνή σύμβαση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ζητώντας από τα συμβαλλόμενα μέρη να θεσπίσουν νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης, της διερεύνησης και της δίωξης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και της αποτελεσματικής δέσμευσης και δήμευσης προϊόντων και οργάνων εγκλήματος.
 
Εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η Σύμβαση της Βαρσοβίας έχει επικυρωθεί έως τώρα μόνο από 18 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και ΗΒ).
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα