Παρουσίαση του βιβλίου για την Δημαρχία Λέλλου, στην παρουσία Ακιντζί

Για τον οραματιστή και δημιουργικό Λέλλο Δημητριάδη, το έργο του κατά τα 30 χρόνια της Δημαρχίας του, αλλά και την απουσία της αείμνηστης συζύγου του, Όλγας Δημητριάδη, μίλησαν απόψε οι καλεσμένοι στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας: «Ο Δήμος Λευκωσίας επί Δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη 1971-2001» που έγινε στην Πύλη Αμμοχώστου, η οποία ανακαινίσθηκε επί Δημαρχίας του με ευρωπαϊκά κονδύλια.
 
Παρών στην παρουσίαση και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί με την σύζυγό του, Μεράλ, που απηύθυνε χαιρετισμό ενώ οι γιοί του πρώην Δημάρχου, Αχιλλέας και Κωνσταντίνος Δημητριάδης μίλησαν συναισθηματικά τόσο για την μητέρα τους, στην οποία το βιβλίο είναι αφιερωμένο, όσο και για τον πατέρα τους που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
 
Γιώργος Βασιλείου
-------------------------
Στην παρουσίαση του βιβλίου ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου είπε ότι ο Λέλλος Δημητριάδης πέτυχε κάτι που κανένας άλλος πολιτικός δεν μπορούσε καν να φανταστεί, γιατί κέρδισε την αγάπη και την πλήρη υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του νησιού, και τον αγαπούσαν και εκτιμούσαν όχι μόνο οι πολίτες και δημότες του Δήμου Λευκωσίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Θα έλεγα όλοι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ».
 
Όπου και να κοιτάξει κάποιος θα δει τη σφραγίδα του Λέλλου, συνέχισε ο κ. Βασιλείου λέγοντας ότι προώθησε την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής, το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, τη δημιουργία δεκάδων νέων δρόμων, μετέτρεψε την Λευκωσία σε πράσινη πρωτεύουσα, δημιούργησε την Παλιά Ηλεκτρική ως πολυχώρο τεχνών, μετέτρεψε την Πύλη Αμμοχώστου σε ένα εμβληματικό μνημείο, δημιούργησε θέατρα, μουσικές αίθουσες, το Δημοτικό Κέντρο τεχνών. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάθεση στη Λευκωσία το 1995 από την ΕΕ του ευρωπαϊκού πολιτιστικού μήνα, την δημιουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ ως κλασικό παράδειγμα της αποφασιστικότητας του Λέλλου ανέφερε την μετονομασία της τότε Πλατείας Μεταξά σε Πλατεία Ελευθερίας.
 
Όταν με το καλό τελειώσουν οι εργασίες στην Πλατεία Ελευθερίας, είπε ο πρώην Πρόεδρος Βασιλείου κοιτώντας τον νυν Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη που χαμογελούσε, όπως και πολλοί άλλοι παρευρισκόμενοι, «η Λευκωσία θα έχει μια από τις πιο ωραίες πλατείες της Ευρώπης».
 
Ο Λέλλος, συνέχισε, δεν μπορούσε να δεχθεί ποτέ ότι η αγαπημένου Λευκωσία ήταν μοιρασμένη, πίστευε ακράδαντα στην ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτών της Λευκωσίας, Ε/κ και Τ/κ και έτσι κατόρθωσε κάτι που κανένας δεν πίστευε, να συνεργαστεί με τον Μουσταφά Ακιντζί και μαζί να υλοποιήσουν το πρώτο δικοινοτικό έργο της Κύπρου, που ταυτόχρονα αποτέλεσε και τη βάση για την οικοδόμηση της σύγχρονης Λευκωσίας, το αποχετευτικό. «Έδωσαν το παράδειγμα ότι μόνο μαζί μπορούμε πράγματι να δημιουργήσουμε και να διασφαλίσουμε το μέλλον του νησιού μας».
 
Ο Λέλλος, είπε ο Γιώργος Βασιλείου, έδωσε το παράδειγμα ότι πάντα πρέπει να ελπίζουμε και να επιμένουμε και γι’ αυτό εξέφρασε ο ίδιος την ελπίδα και επιμονή ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις αντιδράσεις, «θα πετύχουμε να ζήσουμε και να χαρούμε την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου».
 
Μουσταφά Ακιντζί
------------------------
Η γνωριμία του με την οικογένεια Δημητριάδη, είπε στον δικό του χαιρετισμό ο Μουσταφά Ακιντζί, βρίσκεται στο 1977, μια φιλία 40 χρόνων για την οποία – όπως είπε – θεωρεί καθήκον του να βρίσκεται στην εκδήλωση αυτή με τη σύζυγό του.
 
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στα 14 χρόνια που ήταν ο ίδιος «δήμαρχος» Λευκωσίας και συνεργάστηκε με τον Λέλλο Δημητριάδη (1976-1990) και για τις αμοιβαίες ανάγκες που τότε τους έφεραν κοντά και σήμερα το αποχετευτικό σύστημα μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες των κατοίκων της Λευκωσίας και στις δύο πλευρές. Και αν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων σήμερα λειτουργούν, πρόσθεσε, αυτό είναι χάρη στο όραμα του Λέλλου  για συνεργασία. Το ίδιο, συνέχισε, ισχύει για το μάστερ πλαν της Λευκωσίας που σήμερα υπάρχει και στις δύο πλευρές επίσης.
 
Το ότι οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας και να περπατήσουν με ασφάλεια σήμερα στην πεζοδρομοποιημένη περιοχή, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, οφείλεται στην ικανότητα πρόβλεψης του Λέλλου Δημητριάδη όταν ετοιμαζόταν το μάστερ πλαν το 1984. «Δεν είναι ανάγκη να το πω, μοιραζόταν το όνομα για μια ενωμένη Λευκωσία και μια ενωμένη Κύπρο». Σε μια περίοδο, είπε, που δεν υπήρχε επικοινωνία κατάφεραν επίσης να πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή πολιτιστική πράξη που ήταν η θεατρική παράσταση του Αριστοφάνη «Ειρήνη» από το τ/κ δημοτικό θέατρο στο Σατιρικό θέατρο στη Λευκωσία. Ο κ. Ακιντζί έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην Όλγα Δημητριάδη.
 
Εξερχόμενος της Πύλης Αμμοχώστου και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν περιμένει επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις εκλογές, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι απόψε είναι μια ιδιαίτερη βραδιά, αφιερωμένη στον Λέλλο Δημητριάδη και θα ήθελε να το κρατήσει έτσι, ζητώντας να γίνει σεβαστή αυτή του η επιθυμία.
 
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
----------------------------------
Η αξία της προσφοράς του Λέλλου Δημητριάδη προς τη Λευκωσία υπήρξε καθοριστική, ιδιαίτερα μετά τον ακρωτηριασμό της τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, πολιτισμικά, πολεοδομικά, είπε στο χαιρετισμό του ο νυν Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Το έργο που επιτέλεσε στα 30 χρόνια της Δημαρχίας του, πρόσθεσε, είναι «πολυεπίπεδο, πολυσχιδές και, τολμώ να πω, κάποιες δορές και ανατρεπτικό».
 
Ο κ. Γιωρκάτζης μίλησε για τον ηγέτη της τοπικής αυτοδιοίκησης και που όσοι τον έζησαν ως άνθρωπο μιλούν γι’ αυτό με θαυμασμό για την Δημαρχία Δημητριάδη.
 
Αχιλλέας και Κωνσταντίνος Δημητριάδης
-----------------------------------------------------
Ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν οι γιοί του πρώην Δημάρχου, Αχιλλέας και Κωνσταντίνος Δημητριάδης για την απουσία των γονιών τους απόψε με τον μικρότερο αδερφό Κωνσταντίνο, να δηλώνει απεριόριστη τιμή που το βιβλίο αυτό ο πατέρας τους το αφιέρωσε στην αείμνηστη μητέρα τους Όλγα Δημητριάδη, «ταπεινή και πάντα έτοιμη να βοηθήσει τον καθένα». Ευχαρίστησε εκ μέρους και του πατέρα τους τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές του βιβλίου λέγοντας ότι «ο Λέλλος έδωσε τα πάντα γι’ αυτή την πόλη, που όπως ο ίδιος δηλώνει η Λευκωσία είναι η αιώνια του ερωμένη».
 
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι χαρά είναι να μπορείς να κάνεις ό,τι αγαπάς, ευλογία όμως να σε αγαπούν για ό,τι κάνεις. «Νομίζω ότι ο Λέλλος σήμερα είναι και χαρούμενος αλλά προπαντός ευλογημένος». Η επιτυχία των έργων που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι ότι τα αγκάλιασε η Λευκωσία, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, «είναι τώρα αναπόσπαστο μέρος της». Στάθηκε στην ανανεωμένη Πύλη Αμμοχώστου όπου κάτω από την ασφάλεια του ευρωπαϊκού αυτού θόλου, όπως είπε, «μπορούμε να βρισκόμαστε και να δημιουργούμε μαζί» και ευχαρίστησε στα αγγλικά τον Μουσταφά Ακιντζί και την σύζυγό του που «έκαναν μια επιπλέον προσπάθεια για να είστε απόψε μεταξύ φίλων. Ο Λέλλος και η Όλγα συμμερίζονται τις ευχαριστίες μου».
 
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης έκλεισε την ομιλία του με μια αναφορά του Λέλλου «πριν 50 χρόνια παρά ένα μήνα, σε μια κρύα νύχτα του Ιανουαρίου στην Ομορφίτα: ‘Να εννοήσωμεν ότι οφείλουμε να οικοδομήσουμε την Κύπρο στους Κυπρίους’».
 
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ανδρέας Χατζηθωμάς μίλησε για την εμπειρία του τα δύο χρόνια που ετοιμαζόταν το βιβλίο και πως συνεργάστηκε αλλά περπάτησε κυριολεκτικά, μαζί με τον Λέλλο Δημητριάδη στους δρόμους, τις περιοχές, στα έργα που έκανε ως Δήμαρχος στη Λευκωσία για να τα παρουσιάσει στο βιβλίο του. Μια δουλειά, που όπως τόνισε, ήταν ομαδική με την συμβολή πολλών ατόμων και την μελέτη πολλών εγγράφων και αρχείων. «Το βιβλίο έχει σκοπό να αποτυπώσει με ενάργεια τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικές αρχές στην εύρυθμη λειτουργία μιας πολιτείας, πιο συγκεκριμένα, της πρωτεύουσας του κράτους μας, της Λευκωσίας».
 
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υπεύθυνος της Πύλης Αμμοχώστου, Κώστας Κωνσταντίνου και ο πρώην γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, Ανδρέας Ανδρεάδης.
 
Παρόντες στην εκδήλωση οι πρώην Δήμαρχοι Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου και Μιχαλάκης Ζαμπέλας αλλά και τέως Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρευρέθη ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Δειτε Επισης

Ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων για το σχέδιο ΚτίΖΩ ο Ιωάννου
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη