Η Τουρκία διαπράττει διπλό έγκλημα στο θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Επ. Προεδρίας

 
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου επέκρινε εκ νέου την Τουρκία ότι εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί στο θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, που αποτελεί ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό θέμα, και αρνείται να ανοίξει τα στρατιωτικά της αρχεία για τους χώρους μαζικής ταφής των αγνοουμένων.
 
«Δυστυχώς, η Τουρκία δεν συνεργάζεται, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου βρέθηκε ένοχη γι’ αυτό το έγκλημα», είπε ο κ. Φωτίου σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Μιχάλη Αποστολίδη του Κυριάκου.
 
Είπε ακόμη ότι το διπλό έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία είναι ότι, «τότε είχαν δολοφονηθεί και γυναικόπαιδα, που έριξαν σε πηγάδια και μετακίνησαν τα λείψανά τους για να συγκαλύψουν τη φρίκη που έφεραν στον τόπο μας».  «Από τότε αναζητούμε τους χώρους που μετακινήθηκαν αυτά τα οστά αλλά, συνήθως, μάταια», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, το δράμα των αγνοουμένων μας συνθέτει την πιο τραγική, την πιο άδικη, την πιο πονεμένη πτυχή της τραγωδίας του κυπριακού λαού, μια τραγωδία χωρίς τέλος, που συνεχίζεται και κορυφώνεται ακόμα και την ώρα που υποτίθεται πως φτάνει στο τέλος του με την ταυτοποίηση των νεκρών.
 
«Συνιστά μέγιστη αισχύνη για τη διεθνή κοινότητα και την ανθρωπότητα μετά από 43 και πλέον χρόνια να αναζητούμε ακόμα 900 περίπου αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής και εντελώς απάνθρωπο και άπονο να παραδίδονται πολλές φορές στους συγγενείς των αγνοουμένων, ελάχιστα, μικρά οστά, μόνο», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει