Σάββατο 17 Νοε, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Ένας Κύπριος στις 28 προσωπικότητες του Politico για το 2018

  07/12/2017 11:51
Ένας Κύπριος στις 28 προσωπικότητες του Politico για το 2018

Ένας Κύπριος στις 28 προσωπικότητες του Politico για το 2018

  07/12/2017 11:51

Ο Κύπριος περιβαλλοντικός ακτιβιστής Κλείτος Παπαστυλιανού βρίσκεται στην 28η θέση της κατάταξης του Politico με τις προσωπικότητες του 2018, λόγω της δράσης του για να καταπολεμήσει την παράνομη παγίδευση αγρίων πτηνών. Η λίστα παρουσιάστηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

"Μπορεί να είναι μοναχικός περιβαλλοντικός ακτιβιστής στην Κύπρο. Η πολιτική είναι ένα άθλημα επαφής στο διηρημένο νησί της Μεσογείου και οι αγωνιστές μπορούν να βασιστούν στην καταπολέμηση των επιχειρηματικών ανησυχιών, των εγκληματικών δικτύων και των βαθιά ριζωμένων πολιτιστικών παραδόσεων", αναφέρει το Politico στο συνοδευτικό κείμενο.

"Οι Κύπριοι σκοτώνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια έως 2 εκατομμύρια πουλιά κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου την άνοιξη και το φθινόπωρο, παγιδεύοντάς τα με πεδία "μπαστούνι ασβέστη", ψηλούς λεπτούς πόλους καλυμμένους με κόλλα", αναφέρει το κοινοτικό έντυπο. 

"Έχετε, στην πραγματικότητα, σκοτώσει χωράφια ολόκληρα σε όλο το νησί", λέει ο 35χρονος ακτιβιστής. Είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση - τα πουλιά είναι ακριβές λιχουδιές - και εμπλέκονται όλοι από τους τοπικούς αγρότες στους ιδιοκτήτες εστιατορίων, τους πολιτικούς και το οργανωμένο έγκλημα.

2
 
"Η μαφία εμπλέκεται βαθιά σε αυτό το έγκλημα άγριας πανίδας και φυσικά είναι σοβαρός περιορισμός στον αγώνα κατά της παγίδευσης πουλιών", λέει. "Τον Φεβρουάριο, τα μέλη της επιτροπής κατά της σφαγής των βοοειδών, μια τοπική ομάδα ακτιβιστών, δήλωσαν ότι δέχθηκαν βίαια επίθεση, όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε επανειλημμένα από γνωστό ποδοσφαιριστή", σημειώνει το Politico.

"Το θέμα είναι σίγουρο ότι θα αναθερμανθεί το επόμενο έτος, αφού το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι νομοθεσία που όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, ενθαρρύνει τη χρήση ξώβεργων με την εφαρμογή ελαφρύτερων κυρώσεων στην πρακτική απ `ό, τι σε άλλες μεθόδους παγίδευσης πουλιών", καταγράφει το Politico.

"Η κυβέρνηση διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος θα καταπολεμήσει τη λαθροθηρία μέσω σκληρών κυρώσεων", σημειώνει. "Οι Βρυξέλλες, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση με τη Μάλτα σχετικά με την παγίδευση πουλιών, προειδοποίησαν την Κύπρο ότι θα μπορούσε να επιβληθεί κυρώσεις εάν τα πτηνά δεν προστατεύονται επαρκώς", καταγράφει το Politico.

"Εν τω μεταξύ, o Κλείτος Παπαστυλιανού, που είναι από την πρωτεύουσα Λευκωσία, προετοιμάζεται για μια εκστρατεία με στόχο την προστασία δύο φυσικών αποθεμάτων από την ανάπτυξη", αναφέρει το Politico. "Πρέπει να αμφισβητήσουμε τις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις για να προωθήσουμε την κοινωνική και οικολογική αλλαγή", λέει o ίδιος ο Παπαστυλιανού.

ΚΥΠΕ

 

 
Πίσω στην αρχή της σελίδας