«Εθελοντισμός και κοινωνία των πολιτών κατατάσσουν την Κύπρο μεταξύ πρώτων στην ΕΕ»

Οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι Επίτροποι αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως μια εκ των λίγων χωρών που πέτυχαν να αναπτύξουν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών, στον οποίο περιλαμβάνεται η ενεργός πολιτότητα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ο Εθελοντισμός, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη του εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους στο κράτος και στους συνανθρώπους μας.
 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών, η οποία τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου.
 
Σε ό,τι αφορά το έργο της Κυβέρνησης σε σχέση με τις εθελοντικές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά που αναπτύσσουν οι Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Κυβέρνηση ανέπτυξε μία σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του εθελοντισμού.
 
Ανέφερε ότι, δημιουργώντας το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αναθέτοντας το ρόλο αυτό στον Γιαννάκη Γιαννάκη, «πετύχαμε να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ρόλο του Εθελοντικού Κινήματος, και να προωθήσουμε έτσι την ενεργό συμμετοχή και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, με έμφαση αυτών της νέας γενιάς».
 
Πρόσθεσε ότι ύστερα και από την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής δύο σπίτια του Εθελοντή, ένα στη Λάρνακα και ένα στη Λευκωσία, αναφέροντας ότι επιδίωξη είναι η επέκταση της λειτουργίας του Σπιτιού του Εθελοντή σε ένα κέντρο ενημέρωσης και στήριξης, το οποίο θα παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την κοινωνία των πολιτών και το οποίο να μπορεί να στηρίζει ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια στα πρότυπα άλλων χωρών.
 
Στο έργο της Κυβέρνησης για τον εθελοντισμό και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρέθεσε τον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για την πιστοποίηση των Εθελοντικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ως φιλανθρωπικές οργανώσεις και την ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία αφορά τις μη κυβερνητικές, εθελοντικές οργανώσεις (σωματεία, ιδρύματα και λέσχες), εφαρμόζοντας σημαντικά εργαλεία οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, προσθέτοντας ότι έχει επιτευχθεί η αναβάθμιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αναγνωρίζονται ως ένα αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας.
 
Περαιτέρω σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εκσυγχρόνισε και θεσμοθέτησε στην Κύπρο την Ευρωπαϊκή Διακήρυξη «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», εφαρμόζοντας μια δομημένη διαδικασία για την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης, που αφορά την επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων και των γνώσεων που αποκτούν οι εθελοντές μέσω της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.
 
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναθέσει την καταγραφή ολοκληρωμένων εισηγήσεων σε εταιρεία, προκειμένου να δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πιστοποίησης και το αντίστοιχο δίκτυο των εταίρων και συνεργατών που περιλαμβάνουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εργοδότες και τα Πανεπιστήμια.
 
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξίσου σημαντική αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα, και με τη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών, με τροχιοδρόμηση σχεδίου διαχείρισης εθελοντών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε περιπτώσεις πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, σεισμών, μεταναστευτικών ρευμάτων, που αναμένεται σύντομα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Είπε ότι στο σχέδιο, που στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των εθελοντών, περιλαμβάνεται η ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών, η οργάνωση του τρόπου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων πολιτών, ο διαχωρισμός ευθυνών, με τρόπο ο οποίος δεν θα βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους, η υποστήριξη αναγκών που προκύπτουν, ο εξοπλισμός για εθελοντές, η επί τόπου ενημέρωση και εκπαίδευση, και η δημιουργία κεντρικού αρχείου εθελοντών.
 
«Επίσης, θεσμοθετήσαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Ημέρα του Πολίτη, πραγματοποιώντας πρόσφατα το 2ο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 600 νέων, καθώς και τις άτυπες δημόσιες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, υλοποιώντας μία σημαντική πολιτική που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις σε θέματα που τους αφορούν, ενδυναμώνοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Συνεχίζοντας, είπε ότι επόμενο βήμα είναι η καθιέρωση δημόσιων ψηφιακών διαβουλεύσεων, προσθέτοντας ότι παράλληλα καταθέσαμε το νομοσχέδιο της «πρωτοβουλίας των πολιτών» το οποίο δεσμεύει την Κυβέρνηση να εξετάσει πολιτικές που προτείνονται απευθείας από τους πολίτες, με τη συλλογή 8.000 υπογραφών, και την υποχρέωση της Κυβέρνησης να λογοδοτήσει για το αποτέλεσμα.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποτελεί και η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της Χάρτας του Ενεργού Πολίτη, την εφαρμογή του Εγγράφου της Κοινωνίας των Πολιτών που αναδεικνύει και αξιοποιεί της δυνατότητές της στην Κύπρο και την εφαρμογή του Εγχειριδίου για την Καλλιέργεια του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία.
 
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Ερευνών και Θρησκευμάτων της Ελλάδος ζήτησε το εγχειρίδιο για να δοθεί σε όλα τα σχολεία.
 
Είπε ακόμα ότι προωθείται η δημιουργία μιας Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση και την παρακολούθηση των διατιθέμενων κονδυλίων του κράτους υπό μορφή επιχορήγησης στις οργανώσεις αυτές.
 
Ο πρώτος πολίτης του κράτους τίμησε τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρο Ολύμπιο και τόνισε ότι η δράση του, όπως και όλων των εθελοντών, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, αφυπνίζοντας στον καθένα από εμάς παγκόσμιες αξίες, αρχές και πρακτικές, όπως αυτές της ανιδιοτελούς προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
 
Ο κ. Ολύμπιος σε χαιρετισμό του είπε πως αποδέχεται την ύψιστη τιμή για την πενιχρή διακονία του στον εθελοντισμό της πατρίδας, την οποία μετακυλίει στις εκατοντάδες και χιλιάδες εθελοντές που συγκροτούν το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού.
 
Αντίδωρο του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού από τον κ. Ολύμπιο είναι το πρώτο αντίτυπο του λευκώματος που εξέδωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Εθελοντισμού που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέραν των 40 χρόνων από τη δράση του.
 
Το λεύκωμα, όπως είπε ο κ. Ολύμπιος, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Εθελοντισμού απένειμαν τα βραβεία και επαίνους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους και τη δραστηριότητα εθελοντικής εργασίας που ανέπτυξαν, στα πλαίσια του διαγωνισμού «Νεολαία και Εθελοντισμός 2016-2017».
 
Απονεμήθηκαν επίσης σε τρεις εταιρείες τα βραβεία για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου