Από το ξακουστό καμπαρέ, στα γραφεία του ΑΠΟΕΛ και το Δημαρχείο της πρωτεύουσας (pics)

Οι κεντρικοί δρόμοι αλλά και τα στενά δρομάκια, της Παλιάς πόλης της πρωτεύουσας, κρύβουν σε διάφορα σημεία όμορφα νεοκλασικά κτήρια. Τα περισσότερα από αυτά φιλοξενούν εδώ και χρόνια κρατικές υπηρεσίες, ιστορικά μουσεία και θέατρα. Το Δημαρχείο της Λευκωσίας αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης…

Το νεοκλασικό κτήριο κοσμεί τον προμαχώνα της τάφρου Νταβίλα και κτίστηκε περίπου 81 χρόνια πριν. Όμως από τότε μέχρι και την ανακαίνιση του που έγινε το 1952 πέρασε στα χέρια άλλων ιδιοκτητών.  Υπήρξε καμπαρέ αλλά φιλοξένησε και τα γραφεία του σωματείου ΑΠΟΕΛ.
 
Στο προμαχώνας της τάφρου Νταβίλα σύμφωνα με την ιστορία και τις αναφορές του George Jeffery, υπήρξε κάποτε το χριστιανικό κοιμητήριο. Κατά το τέλος της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο όμως αποτέλεσε ανοικτό χώρο και χρησιμοποιούταν από τους χωρικούς της περιοχής Πιτσιλιάς για πώληση κρασιού.
 
 
Το 1930, εκεί κτίστηκε ένα οικογενειακό καμπαρέ, το οποίο αποτελείτο μόνο από τρία δωμάτια και έγινε γνωστό με την επωνυμία «Λούνα Πάρκ». Η «επιχείρηση» όμως, δεν κράτησε για πολύ μιας και πέντε χρόνια αργότερα το καμπαρέ έκλεισε και στη συνέχεια εκεί στεγάστηκαν τα γραφεία του σωματείου ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1951 και εφόσον ανακαινίστηκε μεταφέρθηκε εκεί, από τη οδό Θεμιστοκλή Δέρβη, το γραφείο του Δημάρχου (1952).
 

Ο πρώτος Δήμαρχος που παρακάθισε στο νέο γραφείο του Δημαρχείου ήταν ο Θεμιστοκλής Δέρβης μέχρι το 1959 και αργότερα ο Διομήδης Σκέττος για ένα μόνο χρόνο. Από το 1960-1964 στην θέση του Δημάρχου βρέθηκε ο Γιώργος Σπανός και μετά την σκυτάλη πήρε ο Οδυσσέας Ιωαννίδης  μέχρι και το 1970. Το όνομα του Λέλλου Δημητριάδη είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της πρωτεύουσας μιας και ο ίδιος υπήρξε Δήμαρχος Λευκωσίας για 31 συναπτά έτη, από το 1970 μέχρι το 2001. Από το 2001 μέχρι και το 2006 η θέση του αναπληρώθηκε από τον Μιχαλάκη Ζαμπέλα και το 2007 την θέση του Δημάρχου παίρνει για πρώτη φορά γυναίκα, η Ελένη Μαύρου. Από το 2011 μέχρι και σήμερα Δήμαρχος της πρωτεύουσας είναι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: Κεβόρκ Κ.Κεσισιάν «Λευκωσία: H πρωτεύουσα της Κύπρου άλλοτε και τώρα», 1989 / Άννα Γ. Μαραγκού και Ανδρέας Γ.Κούτας «Λευκωσία: Η ιστορία της πόλης»

Δειτε Επισης

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ