Οι μαθητές ρώτησαν… τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο - Οι απαντήσεις που έλαβαν

Στην Αρχιεπισκοπή βρέθηκαν σήμερα δεκάδες μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Στο πλαίσιο των Debates Νέων με προσωπικότητες και θεσμούς του οργανισμού REACTION και της Τράπεζας Κύπρου, σειρά πήρε σήμερα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος "ανακρίθηκε" από τους μαθητές.
 
Τα αυξημένα ποσοστά αποχής των νέων από την Εκκλησία, η θέση της Εκκλησίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η άποψη του Αρχιεπισκόπου για το πολιτικό γίγνεσθαι, η συντήρηση των κατεχόμενων θρησκευτικών μας μνημείων, η στήριξη της Εκκλησίας σε άπορους μαθητές και φυσικά η θέση της εκκλησίας για το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομιμοποίηση της αλλαγής φύλου ήταν ανάμεσα στις ερωτήσεις που έθεσαν οι μαθητές. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεν παρέλειψε μετά από σχετική ερώτηση να επαναλάβει τις γνωστές θέσεις του γύρω από την ομοφυλοφιλία, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν τους μισούμε τους ομοφυλόφιλους, τους αγαπούμε έστω και με αυτά τα μειονεκτήματα που έχουν αλλά και εκείνοι οφείλουν να σέβονται κάποια πράγματα και να μην προκαλούν".
Σε ερώτηση μαθητή για το σύμφωνο συμβίωσης αλλά και νομοσχέδιο αλλαγής φύλου που πέρασε πρόσφατα στην Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι "Το Σύμφωνο συμβίωσης δεν το επιτρέπει η Κυπριακή κουλτούρα. Εμείς ως εκκλησία αντιδρούμε. Πιστεύω πως έθνη που δεν στηρίζονται σε ηθική υπόσταση θα διαλυθούν. Και η Ευρώπη αυτό θα πάθει, θα διαλυθεί" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πολλές φορές 'απειλούνται' και βουλευτές ότι αν ψηφίσουν νομοσχέδια με τα οποία η εκκλησία διαφωνεί θα επηρεαστεί και η επανεκλογή τους. 
Σε ερώτηση άλλου μαθητή για την απομάκρυνση των νέων από την Εκκλησία ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας απέδωσε την ευθύνη στους γονείς τους. "Σήμερα βασανίζουν τα παιδιά, τα υποχρεώνουν να πηγαίνουν από ιδιαίτερα σε ιδιαίτερα, δεν τα αφήνουν να εκκλησιαστούν, να πάνε κατηχητικό. Δεν τους μένει ελεύθερος χρόνος, αφού πάνε ιδιαίτερα ακόμη και τις Κυριακές. Φταίνε και οι γονείς που δουλεύουν αμφότεροι. Στην εποχή μας δούλευε μόνο ο άνδρας και η γυναίκα ήταν οικοκυρά. Προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στην Εκκλησία. Έχουμε το ραδιόφωνο της Εκκλησίας" πρόσθεσε, "ενώ για όσους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή, μπορούν να τη δουν σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση. Προσπαθούμε έτσι ώστε η φωνή της εκκλησίας να ακουστεί παντού. Όσοι θέλουν να την ακούσουν είναι δικαίωμά τους, όσοι δεν θέλουν πάλι δικαίωμά τους είναι, ζούμε σε δημοκρατική χώρα", απάντησε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος.
"Η Εκκλησία βρίσκεται και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στους άπορους -καλούς- μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να το πράξουν" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος επαναλαμβάνοντας και την πρόθεσή του να ιδρύσει ειδικά σχολεία. "Θέλουμε να πάρουμε τα παιδάκια από τριών χρονών και να τους δώσουμε μια σωστή γραμμή, μια ορθή κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσουν και οι γονείς τους. Oι σημερινοί νέοι δεν είναι χειρότεροι από τις άλλες γενιές. Είμεθα οι ίδιοι. Έχουνε απλά περισσότερα μέσα στη διάθεσή τους τα οποία πολλές φορές τους ζημιώνουν ηθικά. Η ανατροφή από το σπίτι είναι το πιο σημαντικό απ' όλα. Αν δεν λάβουν τα παιδιά σωστή ανατροφή από το σπίτι τους, ούτε τα σχολεία, ούτε η εκκλησία μπορούν να βοηθήσουν".  
Ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει και φαινόμενα προσηλυτισμού νέων ανθρώπων, σχολιάζοντας ότι δεν πιστεύει ότι ένας άνθρωπος 25-30 χρονών μπορεί να πιεστεί να πάει κοντά στο Θεό αν ο ίδιος δεν το θέλει. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον ίδιο, ο οποίος μπήκε στους κόλπους της Εκκλησίας παρά την αντίθεση της μητέρας του. 
To debate ολοκληρώθηκε με μια μικρή δεξίωση προς τιμή των μαθητών. 

Από την καυτή καρέκλα των νεανικών debates του Reaction και της Τράπεζας Κύπρου, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, πέρασαν ο Υπουργός Μεταφορών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως, ο Υπουργός Υγείας, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν στον τομέα τους και πως αυτά επηρεάζουν την κυπριακή νεολαία. Επίσης, σε ένα διαφορετικό Debate οι μαθητές είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να «ανακρίνουν» 4 διεθνείς ποδοσφαιριστές.
 
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας