Ενώπιον Δικαστηρίου της ΕΕ η προσφυγή Κυπρίων καταθετών κατά του κουρέματος

Συνέχεια δίνεται στις 2 Φεβρουαρίου στην προσφυγή Κυπρίων πολιτών, μιας εταιρείας και ενός Ταμείου Προνοίας κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με το κούρεμα των καταθέσεων του 2013.

Πρόκειται για την υπόθεση «Μαλλής και άλλοι», η οποία θα συζητηθεί ενώπιον ακροατηρίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), αναφορικά με το αίτημα για αναίρεση των διατάξεων του Γενικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δικαστηρίου, μετά τη συμφωνία του Eurogroup με τις κυπριακές αρχές, τον Μάρτιο του 2013, η εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης επέφερε σημαντική μείωση της αξίας των καταθέσεων των Κυπρίων καταθετών, μερικοί εκ των οποίων ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο να ακυρώσει τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2013.

Ακολούθως, το Γενικό Δικαστήριο, με διατάξεις της 16ης Οκτωβρίου και της 10ης Νοεμβρίου 2014, απέρριψε όλες τις προσφυγές ακύρωσης, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν οι δηλώσεις του Eurogroup, όπως η δήλωση της 25ης Μαρτίου 2013, στην Επιτροπή ή την ΕΚΤ και ότι η προσβαλλόμενη δήλωση έχει αμιγώς πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν συνιστά πράξη δυνάμενη να παραγάγει έννομα αποτελέσματα έναντι τρίτων.

Κατόπιν τούτου, μερικοί από τους προσφεύγοντες προσέφυγαν στο Δικαστήριο με αίτημα την αναίρεση των διατάξεων του Γενικού Δικαστηρίου.

Προβάλλουν, μεταξύ άλλων, ότι οι διατάξεις πάσχουν από πλημμελή αιτιολογία, ότι έχουν εκδοθεί κατά παράβαση των γενικών αρχών δικαίου και ότι δεν εξετάστηκε ότι οι πράξεις της Ευρωομάδας αποτελούσαν πράξεις της ΕΚΤ και της Επιτροπής, οι οποίες και θα έπρεπε να είχαν ενεργήσει κατά τρόπο σύμφωνο προς τη Συνθήκη και τα Πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως και με βάση το δευτερογενές και παράγωγο δίκαιο.

ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα