Ο Υπ. Υγείας εκφράζει ευγνωμοσύνη σε οικογένεια για τη δωρεά οργάνων

Με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης εκφράζει, εκ μέρους της Πολιτείας, ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια εκλιπόντος, που με τη συγκατάθεσή της δώρισε τα όργανά του, χαρίζοντας ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι οι δύο νεφροί μεταμοσχεύτηκαν με επιτυχία σε αντίστοιχο αριθμό Κύπριων νεφροπαθών, ενώ οι πνεύμονες και το ήπαρ αποστάληκαν στο εξωτερικό και έχουν ήδη μεταμοσχευτεί επίσης με επιτυχία.
 
 
Σημειώνεται ότι  από τον Ιανουάριο του 2017, μέχρι σήμερα μεταμοσχεύτηκαν οκτώ νεφροί σε αντίστοιχο αριθμό πασχόντων συνανθρώπων μας από μεταθανάτιες δωρεές στην Κύπρο, που αποτελεί σημαντική αύξηση συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα χρόνια -τέσσερις μεταμοσχεύσεις νεφρών το 2016 και μόλις μια μεταμόσχευση νεφρού το 2015 από μεταθανάτιους δωρητές.
 
Υπενθυμίζεται ότι από έναν μεταθανάτιο δότη, μπορούν να σωθούν έως και εννέα συνάνθρωποι μας που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης ενός οργάνου. Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες, το ήπαρ, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου λειτουργεί το μοναδικό αδειοδοτημένο Μεταμοσχευτικό Κέντρο στη χώρα, διενεργούνται μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος, ενώ τα άλλα όργανα που λαμβάνονται, όπως καρδιά, ήπαρ, πνεύμονες, αποστέλλονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα άλλων χωρών, με τα οποία συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας. 
 
"Η μεταμόσχευση οργάνων είναι πλέον μια καθιερωμένη διεθνής πρακτική και λαμβάνοντας υπόψη το όφελος τόσο για τον ασθενή όσο και την οικογένειά του και την ίδια την κοινωνία, αποτελεί την πιο οικονομικά αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας. Η έλλειψη μοσχευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας της δυσαναλογίας μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, 52 ασθενείς παραμένουν στη λίστα αναμονής μοσχεύματος νεφρού με περιορισμένες πιθανότητες για μεταμόσχευση ενόψει του μειωμένου αριθμού μεταθανάτιων δοτών" αναφέρεται.
 
Αφού σημειώνεται ότι η δωρεά οργάνων γίνεται εθελοντικά, χωρίς όρους και ανταλλάγματα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι `αρκετοί άνθρωποι ξεπερνούν εαυτόν και παρόλο τον πόνο που προκαλεί η απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, δίνουν συνειδητά τη συγκατάθεσή τους για μεταθανάτιο δωρεά των οργάνων ενός εγκεφαλικά νεκρού αγαπημένου τους προσώπου`.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9