Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο του πρώην Προέδρου Γιώργου Βασιλείου

Ο δεύτερος τόμος της αυτοβιογραφίας του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα. Ο τόμος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση, έχει τίτλο «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον» και επικεντρώνεται στην περίοδο της Προεδρίας του Γιώργου Βασιλείου (1988-1993). Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης. Τον συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης είχε ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Γιώργος Ρωμαίος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο ίδιος ο συγγραφέας του, πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου που αφορά τις προσπάθειές του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όπως επισήμανε, οι συγκεκριμένες προσπάθειες επικεντρώθηκαν στην επανέναρξη του διαλόγου, καθώς και στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε στα διεθνή ΜΜΕ και σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν, σημείωσε ο κ. Βασιλείου, όπως επίσης και το Ψήφισμα 789, που καλούσε τον Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχτεί τις Ιδέες Γκάλι, απέρριπτε το στάτους κβο και ζητούσε, μεταξύ άλλων, να δοθεί ο έλεγχος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο, η πορεία των ιστορικών εξελίξεων δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση αυτού του έργου, επισήμανε ο κ. Βασιλείου.

«Η ζωή με δίδαξε ότι οι διαπραγματεύσεις επιτυγχάνουν μόνο όταν και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία με το να επιβληθεί ο ένας στον άλλο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίζεσαι στα όνειρα του ευκταίου, αντί στην πραγματικότητα του εφικτού. Χρειάζεται απλώς να θέτεις στον εαυτό σου το ερώτημα κατά πόσο η διατήρηση της αβεβαιότητας και της στασιμότητας εξυπηρετεί ή ζημιώνει την υπόθεση που υπερασπίζεσαι», υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων που χρειάζεται να λαμβάνει ένας πολιτικός ηγέτης, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με κρίσιμες αποφάσεις. «Αν σκέφτεσαι ποιους θα ικανοποιήσεις ή ποιους μπορεί να δυσαρεστήσεις, πόσες ψήφους θα κερδίσεις ή θα χάσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνεις τίποτα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό μια ψηφοθηρική άσκηση πολιτικής.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ελπίδα του ότι η προοπτική της επανένωσης της Κύπρου παραμένει πάντοτε ανοικτή.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας για τον τόμο, αναφέρθηκε στον αυτοκριτικό τόνο που υπάρχει σε πολλά σημεία της αυτοβιογραφίας του Βασιλείου, σημειώνοντας τη σημασία μιας κριτικής, μη αγιογραφικής αποτίμησης μιας πολιτικής σταδιοδρομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η έλλειψη ενός κόμματος αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές αδυναμίες του Γιώργου Βασιλείου, που συνέβαλε καθοριστικά στην εκλογική του ήττα, το 1993. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό πολιτικό και μεταρρυθμιστικό έργο της διακυβέρνησης Βασιλείου τόσο στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου, όσο και στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική.

«Η πενταετία Βασιλείου ουσιαστικά αναδιοργάνωσε τις δομές του κυπριακού κράτους. […] Μεθοδικά καταπολέμησε τον κομματισμό, και δημιούργησε νέους θεσμούς όπως ο Επίτροπος Διοικήσεως (Ombudsman), η Υπηρεσία Περιβάλλοντος (για πρώτη φορά μάλιστα χαράσσεται τότε πολιτική για το περιβάλλον στην Κύπρο) αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πενταετής Προεδρία του Βασιλείου πέτυχε την αναστροφή της αδιέξοδης, μέχρι τότε, πορείας του Κυπριακού.

Ως προς την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την ελπίδα για επανεκκίνηση των προσπαθειών, ευχόμενος ότι «η Τουρκία θα μπορέσει να εντοπίσει τους λόγους που θα την οδηγήσουν στο να εγκαταλείψει την σημερινή αρνητικότητα. Ότι θα μπορέσει να διακρίνει ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τη σταθερότητα, την ειρήνη και έτσι, για την ανάπτυξη και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Καθώς για την ίδια την ευρωπαϊκή της πορεία που διέρχεται την πιο δύσκολη, την πιο αρνητική στιγμή της».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννίτσης περιέγραψε την αυτοβιογραφία του Γιώργου Βασιλείου ως πολύτιμο ντοκουμέντο της ιστορίας της Κύπρου, που αποτυπώνει ανάγλυφα τις πολιτικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τις σύνθετες δυναμικές που διαμορφώθηκαν γύρω από αυτές τις προσπάθειες.

Ο κ. Γιαννίτσης χαρακτήρισε τον Γιώργο Βασιλείου ως πολιτικό με «ηθικό βάρος, κοινό νου και πρακτικό πνεύμα», που «ξέρει να διακρίνει το επιθυμητό, αλλά ανέφικτο, από το εφικτό, αλλά και να κάνει ό,τι μπορεί για να διευρύνει τα όρια του εκάστοτε εφικτού». Αναφέρθηκε, λεπτομερώς, στους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του στο Κυπριακό, αλλά και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, την Παιδεία και την Οικονομία. Σημειώνοντας ότι ο Γιώργος Βασιλείου εξελέγη ως ανεξάρτητη προσωπικότητα με τη στήριξη της Αριστεράς, χαρακτήρισε την κυβέρνηση που σχημάτισε μια «αντισυμβατική και πρωτόγνωρη πολιτική πρωτοβουλία», που εμπνεόταν από το όραμα να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα σύγχρονο κράτος.

Ως προς την πολιτική του Γιώργου Βασιλείου στο Κυπριακό, ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε: «Ο Γιώργος Βασιλείου πίστεψε στη δυνατότητα λύσης με βάση το Χάρτη και τις ιδέες Γκάλι. Το προσπάθησε με κάθε τρόπο. Το 1992 όλη η διαδικασία έφτασε σε κρίσιμο σημείο, όμως όλη η προσπάθεια, όπως προηγούμενες και επόμενες, έπεσε στο κενό, καθώς ήρθε αντιμέτωπη με τις στάνταρτ αντιδράσεις από τους λεγόμενους απορριπτικούς».

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννίτσης έκανε λόγο για μαθήματα πολιτικής και διακυβέρνησης, που δίνει ο Γιώργος Βασιλείου τόσο μέσα από την αυτοβιογραφία του, όσο και μέσα από την πολιτική του διαδρομή.
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών