Μαθητές και φοιτητές τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μαθητές και φοιτητές με ειρηνική εκδήλωση στη Λευκωσία τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΠΟΦΕΝ, και τις μαθητικές οργανώσεις ΕΣΕΜ, Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λάρνακας. Σε αυτή περιλαμβανόταν πορεία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο μέχρι την εξέδρα που στήθηκε περί τα 500 μέτρα από τον περίβολο της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.
 
Τα μέτρα ασφάλειας ήταν αυξημένα και στο χώρο είχαν παραταχθεί μέλη της  ΜΜΑΔ. Οι φοιτητές και μαθητές έφθασαν στο χώρο της εκδήλωσης, όπου στήθηκε εξέδρα, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες ένα πανό στο οποίο έγραφε: «ΝΑΤΟ-CIA, Προδοσία» και δεύτερο πανό με το σύνθημα «Κύπρος – Πολυτεχνείο Ποτέ πια Φασισμός».
 
Φώναζαν το σύνθημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου : Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και τα συνθήματα, «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, μόνος δρόμος αντίσταση και πάλη», «Το Πολυτεχνείο Ζει, έξω οι Αμερικανοί».
 
Πριν οι διοργανωτές απευθυνθούν στους διαδηλωτές, τοποθετήθηκαν στο κιγκλίδωμα με το οποίο η Αστυνομία έφραξε το δρόμο η ελληνική και κυπριακή, σημαίες και μπροστά τους στην άσφαλτο εναπόθεσαν κόκκινα τριαντάφυλλα.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΦΕΝ Αντρέας Σόλωνος και  ο Πρόεδρος της ΕΣΕΜ Λευκωσίας Βασίλης Γεωργίου. Στη συνέχεια εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο αντιπροσωπεία των διοργανωτών επέδωσε στην αμερικανική Πρεσβεία.
 
Στο ψήφισμα που επιδόθηκε, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα της Κύπρου, καταδικάζει την πολιτική εκείνη των ΗΠΑ που ποδηγέτησε την εθνική ανεξαρτησία και προσπάθησε να καταβάλει τη λαϊκή κυριαρχία.
 
«Η πολιτική των ΗΠΑ, παίζοντας τα παιγνίδια της χούντας και του στρατοκρατικού καθεστώτος της Άγκυρας άνοιξε τις κερκόπορτες για την εισβολή της Άγκυρας στην Κύπρο, υποθάλποντας παράλληλα και το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974», αναφέρεται στο ψήφισμα και καλούνται οι ΗΠΑ να τερματίσουν την πολιτική ποδηγέτησης και εκμαυλισμού της θέλησης των λαών του κόσμου και να  πάψουν να παίζουν το ρόλο  του αδιόριστου παγκόσμιου χωροφύλακα μέσα στις συνθήκες των πολέμων που ξεσπούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
 
Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα ότι οι νέοι της Κύπρου έχουν ιδιαίτερους λόγους να τιμούν την εξέγερση του Νοεμβρίου του 1973, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας που επήλθε με την πτώση της χούντας ένα χρόνο αργότερα, δυστυχώς, αφού ολοκλήρωσε το καταστροφικό και προδοτικό της έργο, με το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησε στο ξεπούλημα της Κύπρου στον Αττίλα.
 
Ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ  στην ομιλία του είπε πως η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης έχει αφήσει ισχυρή παρακαταθήκη και οι νέοι του Πολυτεχνείου συνεχίζουν να εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες, αφού όσα χρόνια και αν περάσουν η ηρωική εξέγερση και τα μηνύματα της παραμένουν ζωντανά.
 
Προσθέτοντας ότι η Κύπρος 44 χρόνια μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να βιώνει τα θλιβερά αποτελέσματα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ο ΓΓ της ΠΟΦΕΝ είπε, ότι για το λαό της Κύπρου που ακόμα παλεύει για δικαίωση το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ.
 
Ο κ. Σόλωνος ολοκλήρωσε την ομιλία του με στίχους του Γιάννη Ρίτσου ότι «πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο. Όρκο νιότης, της ζωής, της λευτεριάς, όρκο του ονείρου και της πράξης».
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΜ Λευκωσίας αφού ανέφερε ότι η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο αποτελεί κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς οι χιλιάδες κόσμου που τάχθηκε δίπλα στους εκατοντάδες φοιτητές αύξησαν την απόσταση καθεστώτος – λαού και οδήγησαν στη διεθνή απομόνωση και την πτώση του.
 
Ωστόσο, συνέχισε, η δικτατορία στην Ελλάδα είχε τραγικές συνέπειες για τον κυπριακό λαό και το έγκλημα της το αντικρίζουμε καθημερινά στον Πενταδάκτυλο.
 
'Θα φωνάξουμε και φέτος Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία και ότι θέλουμε μια πατρίδα ελεύθερη, μέσα από μια λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η οποία θα σέβεται το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ' κατέληξε.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»