Η ιστορία πίσω από το Αιγυπτιακό αγγείο που θα παραδώσει ο Πρόέδρος στον αλ Σίσι

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα του επαναπατρισμού αρχαίου αγγείου αιγυπτιακής προέλευσης και τη συζήτηση που έλαβε χώρα σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Οπως αναφέρεται, το αγγείο αυτό περιήλθε στην κατοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων μετά από αίτημα του κατόχου, για άδεια εξαγωγής από την Κύπρο.

"Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία, ζήτησε αποδεικτικά στοιχεία για την νόμιμη κατοχή του. Ὸταν αυτά δεν προσκομίστηκαν, απέστειλε ως όφειλε, επιστολή προς την Αστυνομία ζητώντας διερεύνηση από την INTERPOL,  προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσον το αγγείο περιλαμβανόταν στον κατάλογο κλεμμένων αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Μέσω της διερεύνησης διαπιστώθηκε ότι το αγγείο εξήχθη παράνομα, μετά από παράνομες ανασκαφές σε γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου. Ως εκ τούτου, η Αίγυπτος υπέβαλε αίτημα επαναπατρισμού του αντικειμένου" αναφέρεται.

 


Προστίθεται ότι "εφόσον και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενες στη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970, για την περεμπόδιση και πρόληψη εισαγωγής, εξαγωγής και παράνομης μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών, από την οποία πηγάζει και η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τα εν λόγω ζητήματα, έγιναν οι ενδεικνυόμενες διαδικασίες επαναπατρισμού του αντικειμένου στην χώρα προέλευσής του. Το αγγείο θα επιστραφεί στον πρόεδρο της Αιγύπτου, επ` ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κύπρο"

Όσο αφορά τους ισχυρισμούς ότι το αγγείο βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στην Κύπρο αυτοί είναι αόριστοι και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρει το Υπουργείο.

"Σε περίπτωση που υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να κατατεθούν άμεσα στην αστυνομία" καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975