Σάββατο 17 Νοε, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Προς απαγόρευση η παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού

  14/11/2017 16:52
Προς απαγόρευση η παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού

Προς απαγόρευση η παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού

  14/11/2017 16:52
Δυο προτάσεις νόμου, που αφορούν την προστασία του θηλασμού και κυρίως του δημόσιου θηλασμού, έχουν ήδη ετοιμαστεί και συζητούνται στη Βουλή, με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στα οποία μητέρες επικρίνονταν, γιατί θήλαζαν δημόσια τα παιδιά τους.
 
Η μία πρόταση νόμου προβλέπει την επέκταση της προστασίας της μητέρας από απόλυση για το χρονικό διάστημα που της δίνεται το δικαίωμα να αξιοποιεί μια ώρα από τον εργάσιμο χρόνο της, για σκοπούς θηλασμού ή φροντίδας του νεογνού.  
 
Στη δεύτερη πρόταση νόμου υπάρχει ρητή αναφορά για το δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει σε δημόσιους χώρους. Ουσιαστικά η δεύτερη πρόταση νόμου αφορά τροποποίηση του περί ποινικού κώδικα, που στην ουσία θεσπίζει ως αδίκημα την παρεμπόδιση δημόσιου θηλασμού και η ποινή που προβλέπεται είναι μέχρι τρεις χιλιάδες ευρώ.  
 
Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, η οποία εξέτασε το θέμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι για το ΑΚΕΛ η ανακίνηση αυτού του θέματος ήταν πολύ σημαντική, γιατί έφερε στην επιφάνεια αρκετά κενά που αφορούν και τη νομοθεσία, αλλά κυρίως την κουλτούρα.  
 
«Εποχές κατά τις οποίες δεν επιτρεπόταν να φανεί ο αστράγαλος της γυναίκας, ο θηλασμός ήταν κάτι συνηθισμένο και μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Σήμερα που η κοινωνία έχει προχωρήσει, βλέπουμε να επικρίνονται γυναίκες, να τους συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους, γιατί θηλάζουν», είπε.  
 
Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται να προωθηθεί η εθνική πολιτική για το μητρικό θηλασμό, που δυστυχώς υπάρχει, αλλά χωρίς να προβλέπεται οποιοδήποτε κονδύλι για την εφαρμογή της.  
 
Ταυτόχρονα, η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε σε στατιστικά, τα οποία καταδεικνύουν ότι  8 στις 10 μέλλουσες μητέρες είναι έτοιμες να θηλάσουν το παιδί τους, αλλά 24 ώρες μετά τη γέννηση του, λόγω του ότι δεν έχουν στήριξη, 2 στις 10 συνεχίζουν να θηλάζουν.
 
ΚΥΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας