Θέλει οικονομική ανεξαρτησία η Ελεγκτική Υπηρεσία

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέδειξε τις συγκρούσεις που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών, για να τονίσει πως οι περιπτώσεις αυτές οδηγούν «ξανά στο θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας».

«Δεν ζητούμε αυτονόμηση σε θέματα προαγωγών το μόνο που ζητούμε είναι την ώρα που ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό μας με το ΥΠΟΙΚ, αντί ο Υπουργός Οικονομικών να τον καταθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο (για έγκριση), εμείς ζητούμε ο προϋπολογισμός να κατατίθεται απευθείας στην Βουλή», είπε ο κ, Μιχαηλίδης, καλώντας τους βουλευτές να εξετάσουν θετικά την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία, αλλά ηγέρθη θέμα, καθώς η Επιτροπή Νομικών ζήτησε να εξετάσει αυτή το θέμα, αντί η Επιτροπή Ελέγχου, καθώς αφορά συνταγματική πτυχή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αντέτεινε ότι δεν γίνεται ένας από τους πιο ανεξάρτητους οργανισμούς που έχει η Δημοκρατία να υποστηρίζει μια πρόταση νόμου «που είναι έκδηλα αντισυνταγματική».

«Δεν μπορεί η αυτονομία να αλλάξει αν δεν έρθει από την εκτελεστική εξουσία», εξήγησε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως πρέπει πρώτα να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας και μετά των υπόλοιπων θεσμών.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν διακριτές εξουσίες και ο προϋπολογισμός, οι θέσεις και η λειτουργία του Κοινοβουλίου να είναι υπό την κηδεμονία της εκάστοτε εξουσίας. Άρα το πρώτο που πρέπει αν ρυθμίσει είναι κατά συνταγματική προτεραιότητα. Θεωρώ ότι μετά τις προεδρικές το πρώτο θέμα είναι την αυτονόμηση του πιο ουσιαστικού βραχίονα εξουσίας, του νομοθετικού σώματος», είπε.

Χαρακτήρισε την πρόταση ως ημίμετρο, διότι, όπως είπε, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς μπορεί ο προϋπολογισμός να μην περνά από το Υπουργικό, ωστόσο οι υπάλληλοι να είναι στη δημόσια υπηρεσία και να εξαρτώνται από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως  η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ από την ΕΔΥ θα τις έδινε υπερεξουσίες. «Γι’ αυτό και εμείς δεν ζητούμε άλλου είδους ανεξαρτησία. Το μόνο που ζητούμε είναι οικονομική ανεξαρτησία», συμπλήρωσε.
 
Είπε ακόμη ότι η ανεξαρτητοποίηση της ΕΥ ήταν και προενταξιακή δέσμευση, δέσμευση που αναλήφθηκε στο μνημόνιο, ενώ υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις διεθνών οργανισμών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα ξεκίνησε όταν παρουσιάστηκε πρόταση νόμου από τον Πρόεδρο της Βουλής για ανεξαρτητοποίηση της Βουλής από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρόσθεσα ότι δεν διαφωνώ και ζήτησα σε αυτό να προστεθεί και η Νομική Υπηρεσία και η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Πρόεδρος της Βουλής μου απάντησε ότι η δική του πρόταση νόμου αφορά μόνο τη Βουλή και μου ζήτησε να κάνουμε ξεχωριστή πρόταση νόμου», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών, η οποία δεν αποδέχθηκε όπως το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μίλησε για προσπάθεια παρκαρίσματος της πρότασης νόμου στην επιτροπή Νομικών με στόχο να προωθηθεί στην Ολομέλεια μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στήριξη στο αίτημα για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εξέφρασαν βουλευτές με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος Αριστος Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του έχει διαχρονική θέση ότι οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και οι θεσμοί που περιλαμβάνονται στο Μέρος 6  του Συντάγματος πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητοι από πολιτικές επιδράσεις, από πολιτικές σκοπιμότητες.

«Επομένως, πρέπει μέσα από τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την λειτουργική ανεξαρτησία αυτών των θεσμών να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που να τη διασφαλίζει, ενδεχομένως στην πορεία του χρόνου και μέσα από τροποποιήσεις του Συντάγματος, όπως προνοεί πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί», σημειώνοντας ότι αυτό αφορά και την ΕΥ αλλά και την Νομική Υπηρεσία, ίσως και τη Δικαστική Εξουσία και σίγουρα βεβαίως τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίκης  είπε πως ογκούται η προσπάθεια για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.

Καταλογίζοντας προσπάθεια κωλυσιεργίας στην Επιτροπή Νομικών, που ζήτησε να εξετάσει το ζήτημα, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζητήθηκε όπως το θέμα εξεταστεί από τη Επιτροπή Ελέγχου. «Ο στόχος μας είναι να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν από τις προεδρικές εκλογές και να ψηφιστεί η τροποποίηση του Συντάγματος που να επιτρέπει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ενδεχομένως και στην Νομική Υπηρεσία την απαιτούμενη οικονομική ανεξαρτησία», κατέληξε.
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Μυλωνάς είπε πως ο ίδιος υπέγραψε την σχετική πρόταση νόμου για οικονομική αυτονόμηση της ΕΥ.
Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα του θέματος, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «καλό είναι κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε το γράμμα του νόμου, να δούμε το πνεύμα του νόμου και την ανάγκη στήριξης αυτής της υπηρεσίας η οποία εργάζεται αποδεδειγμένα πλέον προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»