Ζήνα Κάνθερ: Από χορεύτρια στα μπαρ… Πριγκίπισσα της Κύπρου

Κακουχίες, εκμετάλλευση και οικονομική εξαθλίωση…  Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τη ζωή μιας κοπέλας σε ένα καμπαρέ, πίσω στην δεκαετία του 50, στην Κύπρο. Για αυτές τις κοπέλες δεν υπήρχε σωτηρία… Όμως μία από αυτές φάνηκε τυχερή.

Η Ζήνα Κάνθερ, η μοναδική πριγκίπισσα της Κύπρου, έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στα καμπαρέ ως χορεύτρια, όμως η τύχη της χαμογέλασε. Παντρεύτηκε έναν από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου και από φτωχή χορεύτρια κατέληξε να γίνει η μεγαλύτερη ευεργέτιδα του νησιού.

Το όνομα της είχε συνδεθεί με φιλανθρωπίες, με ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων αλλά και με τις οργανώσεις της ΕΟΚΑ και ΕΟΚΑ Β΄.
 
Μια πολυτάραχη ζωή ή μια ζωή στον αέρα όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου της…
Τα παιδικά χρόνια, ο βίαιος πατέρας και ο αποτυχημένος αρραβώνας

Η Ζήνα ή Θεογνωσία, όπως είχε βαπτιστεί, ζούσε στο μικρό χωριό της Πάφου, την Τάλα. Ήταν το μικρότερο παιδί από τα 10 παιδιά της φτωχής οικογένειας της.

Η παιδική της ηλικία αβάσταχτη από την φτώχια, τις δυσκολίες αλλά και τις εικόνες βίας που αντίκρισε με πρωταγωνιστές τους γονείς της.

Η βίαιη συμπεριφορά του πατέρα της εκτροχιάστηκε όταν κατηγορήθηκε άνευ λόγου για ληστεία. Όταν αποφυλακίστηκε έγινε αλκοολικός και βίαιος και κακοποιούσε την γυναίκα του αλλά και τα παιδιά του.

Τέλος, στις βίαιες εικόνες  που αντίκρισαν τα αθώα μάτια της, δίνεται όταν ο πατέρας της εγκαταλείπει το σπίτι τους. Η οικογένεια της μένει χωρίς φροντίδα… Η ίδια εγκαταλείπει το σχολείο και εργάζεται ως βοηθός σε σπίτι μέχρι τα δεκαέξι της χρόνια. Αργότερα βρίσκει δουλειά σε κλινική στη Λεμεσό.

Λίγα χρόνια μετά η Ζήνα, αναγκάζεται μετά από προτροπή της μητέρα της να αρραβωνιαστεί τον Λεύκο. Έναν νεαρό από την Πάφο που την είχε ερωτευτεί. Αρραβωνιάζονται και μένουν μαζί αλλά όταν μένει έγκυος την εγκαταλείπει και αναγκάζεται να μεγαλώσει το παιδί της, τον Σωκράτη, μόνη.
Τα χρήματα που έπαιρνε ως υπηρέτρια δεν ήταν όμως αρκετά για να ζήσουν άνετα. Μια φίλη της προτείνει να εργαστεί ως χορεύτρια σε καμπαρέ.

Παίρνει την μεγάλη απόφαση και γίνεται μια από τις πιο διάσημες χορεύτριες καμπαρέ της Κύπρου. Εργάζεται σκληρά κάνοντας συνεχώς μαθήματα χορού και μπαλέτου. Η φήμη της φτάνει στα καμπαρέ της Λεμεσού, της Λευκωσίας και της Λάρνακας.

Ο γάμος με έναν δισεκατομμυριούχο – Η σύγχρονη «Σταχτοπούτα» της Κύπρου

Οι φήμες για τα καμπαρέ της εποχής αλλά και τα όσα αναφέρει η ίδια μέσα στο βιβλίο της αφήνουν υπόνοιες για εκμετάλλευση γυναικών ενώ, μέσα από τις εξιστορήσεις της για την εμπειρία της αναφέρει πως στα κακόφημα στέκια διαδραματίζονταν απίστευτα πράγματα.

 «Δεν έλειπαν από τα κέντρα με αρπακτικά όρνεα. Πολλοί ήθελαν την καρδιά και το κορμί μου. Με κερνούσαν κι επέμεναν να πιω. Με ζητούσαν σε χορό, μ΄ έσφιγγαν και κολλούσαν πάνω μου. Στο τέλος μου κάνανε φανερά την πρότασή τους. Ήξερα ότι έπρεπε να κάνω υπομονή και να είμαι ευγενική, για να μην χάσω τη δουλειά μου. Δεν μοιάζεις με τις άλλες καλλιτέχνιδες των κέντρων αυτών, μου έλεγαν. Είσαι κάτι το αφύσικο μέσα στη γεμάτη ανηθικότητα ατμόσφαιρα τους», γράφει στο βιβλίο της.

Στο ίδιο μέρος που μίσησε έγινε και το ίδιο μέρος που αγάπησε. Εκεί όπου οι πειρασμοί και οι προκλήσεις ήταν πολλές, γνώρισε και τον άντρα της ζωή της.

 «Ο Θεός έκρινε πως αρκούσαν τα μαρτύρια μου. Πως ήταν καιρός να διαβώ τη στενή πύλη του παραδείσου. Αυτός είναι που έστειλε το σωτήρα μου», γράφει η ίδια.

Ο λόγος για έναν από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου. Ο Κρίστιαν Κάνθερ είχε αμύθητη περιουσία, για την οποία η Ζήνα έμαθε μετά τον γάμο τους.

Μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και ενώ οι δύο ήταν ακόμη σε σχέση, η Ζήνα έτρεξε να τον βοηθήσει και τον στήριξε τον μέχρι να αναρρώσει. Ο Κρίστιαν Κάνθερ έπασχε από αλκοολισμό και βρισκόταν συνεχώς σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Η Ζήνα βρισκόταν δίπλα του σαν άγρυπνος φρουρός.

Το 1952, η σχέση τους σφραγίστηκε με τον γάμο τους όταν η Ζήνα ήταν 30 ετών. Τα ΜΜΕ τότε έγραφαν για την φτωχή Σταχτοπούτα από τον μικρό χωριό της Πάφου, που παντρεύτηκε τον ζάπλουτο επιχειρηματία. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών απόκτησης του αμερικανικού διαβατηρίου, η  Ζήνα μαθαίνει από το δικηγόρο για την αμύθητη περιούσιά του άνδρα της.

Η «πριγκίπισσα ντε Τύρας» της Κύπρου και οι φιλανθρωπίες της

Το 1967 η Ζήνα Κάνθερ, έπειτα από πνευματική υιοθεσία από τον πρίγκιπα Παύλο Παλαιολόγο- Κριβέ, αποκτά τίτλο ευγενείας, αυτόν της «πριγκίπισσας ντε Τύρας».
 

Από τότε, αλλά και σε συνδυασμό με την τεράστια περιουσία που εξασφάλισε από τον γάμο της , η Ζήνα Κάνθερ άρχισε μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Δωρεές σε σχολεία, ιδρύματα, νοσοκομεία, σωματεία και εκκλησίες. Χορήγησε σπίτια σε οικογένειες και ορφανά, σπούδασε πολλά παιδιά με δικά της έξοδα και θεωρείται μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ευεργέτιδα της Κύπρου.
 

Η σχέση της με την ΕΟΚΑ, τον Γρίβα Διγενή  και η φυλάκιση

Πολλές είναι οι αναφορές που γίνονται για την συμμετοχή της Ζήνας Κάνθερ στο ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ ΤΟ 1955-1959 λόγω της φιλίας της με τον αρχηγό της οργάνωσης, Γεώργιο Γρίβα Διγενή ενώ, υπήρξε μια από τους βασικούς χρηματοδότες του Ιδρύματος Γρίβα στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960.
Στις ίδιες αναφορές γίνεται λόγος και στη χρηματοδότηση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ που έδρασε κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος το 1974 στην Κύπρο.
Το όνομα της Ζήνας Κάνθερ είχε αναμειχθεί στην μυστήρια υπόθεση συνωμοσίας που είχε καταγγείλει ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, όπου εμπλέκονταν ο Γερμανός πρέσβης, πολιτικοί και πολλά άλλα γνωστά πρόσωπα.

Η Ζήνα Κάνθερ συνελήφθη από την αστυνομία τον Ιούλιο του 1978 και είχε παραμείνει υπό κράτηση για 8 ημέρες.

Η μοναδική πριγκίπισσα της Κύπρου «έφυγε» από την ζωή το 2012 σε ηλικία 82 ετών. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην έπαυλη της στον Λυκαβηττό της Λευκωσίας και για μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν σε κώμα.  Το όνομα της Κάνθερ έχει ανεξίτηλα παραμείνει στις μνήμες όλων, ως την μεγαλύτερη ευεργέτιδα του νησιού.

*Πληροφορίες από το βιβλίο «Ιστορία του Τόπου μας – Ενθύμιον» -Ο Φιλελεύθερος
*Πληροφορίες από ρεπορτάζ του Τάσου Τεργιάκη
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη