Ιωάννα και Θέα: Άφησαν τον τραπεζικό τομέα και έκαναν το πάθος τους για τα παλιά αντικείμενα επάγγελμα

 
Το να αφήνεις την ασφάλεια που σου παρέχει μια σταθερή δουλειά με προοπτικές για να ακολουθήσεις αυτό που πραγματικά σε γεμίζει ενέργεια και διάθεση για δημιουργία είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι τολμούν. Η Θέα Αγγελή Αναγιωτού και η Ιωάννα Αχιλλέως Ζαβιτσανάκη ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.  Πρόκειται για δύο γυναίκες καριέρας, οι οποίες  πήραν τη μεγάλη απόφαση να αφήσουν τη δουλειά τους στον τραπεζικό τομέα και να ασχοληθούν με το πάθος τους... Τη συλλογή και αναπαλαίωση παλιών αντικειμένων μεταμορφώνοντάς τα σε αληθινούς θησαυρούς. Μότο των δυο γυναικών,  είναι πως «οτιδήποτε ωραίο δεν έχει ημερομηνία λήξης». Αυτή είναι και η φιλοσοφία πάνω στην οποία εδράζεται και η εταιρεία που δημιούργησαν. Οι δύο συνεργάτιδες και φίλες, μίλησαν στο Reporter για την αγάπη τους να δίνουν ζωή σε παλιά αντικείμενα και μοιράστηκαν τον ενθουσιασμό τους για την πρώτη τους έκθεση η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 9 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στο παλιό Δημαρχείο Στροβόλου.
 

Μια αγάπη απ’ τα… παλιά

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουμε την τάση να πετάμε παλιά αντικείμενα που έχουμε στο χώρο μας, θεωρώντας ότι είναι εκτός μόδας. Η φιλοσοφία των δύο γυναικών όμως είναι διαφορετική.  Οι ίδιες διαθέτουν μια μεγάλη συλλογή από όμορφα παλιά αντικείμενα τα οποία έχουν αναπαλαιώσει με το δικό τους προσωπικό γούστο μεταμορφώνοντάς τα σε ντιζαϊνάτα κομμάτια που για τους λάτρεις του vintage αποτελούν αληθινά αριστουργήματα. «Ανέκαθεν άρεσε και στις δυο μας πολύ η διακόσμηση, τα παλιά, καλαίσθητα αντικείμενα και η αναπαλαίωσή τους η οποία τους προσδίδει διαχρονική αξία, εξηγεί η Ιωάννα. «Στην αρχή δεν ξέραμε με πιο τρόπο να μοιραστούμε αυτό το πάθος και με άλλους ανθρώπους. Συμφωνούσαμε όμως και οι δύο ότι η ανάγκη των καιρών προστάζει να μην αφήνουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο» συμπληρώνει η Θέα. Κάπως έτσι η καθεμία πήρε την απόφαση ότι θέλει να αφιερωθεί και επαγγελματικά σε αυτό.
 

Ανοίγοντας νέους επαγγελματικούς ορίζοντες

Προτού ενημερώσει η μία την άλλη για τα σχέδιά της να ανοίξει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, οι δύο γυναίκες, πήραν συνειδητά την απόφαση να αφήσουν τη δουλειά τους στην τράπεζα.  Αν και η φιλία τους μετράει χρόνια, παραδέχονται πως ήταν διστακτικές αρχικά στο να συνεργαστούν επαγγελματικά, όντας διαφορετικοί χαρακτήρες. Στην πορεία όπως συνειδητοποίησαν ότι η μια συμπληρώνει την άλλη και πως αν ενώσουν τις δυνάμεις τους μπορούν να πετύχουν κάτι πολύ όμορφο. Έδωσαν λοιπόν τα χέρια, δημιούργησαν τη δική τους εταιρεία και έπιασαν δουλειά. Μια δουλειά χωρίς ωράριο, χωρίς σταθερό εισόδημα αλλά γεμάτη δημιουργικές προκλήσεις όπως λένε. «Η διαδικασία της αναπαλαίωσης παλιών αντικειμένων προϋποθέτει χρόνο, κόπο και κόστος. Πιστεύουμε όμως ότι πραγματικά αξίζει», τονίζει η Θέα. «Κάναμε το πάθος μας επάγγελμα και όντας και οι δύο μητέρες, προσπαθούμε να μοιράσουμε το χρόνο μας ανάμεσα σε όλα όσα αγαπάμε» εξηγεί η Ιωάννα.
 

Μεγάλη συλλογή

Ο προσωπικός χώρος και των δύο γυναικών είναι διακοσμημένος με παλιά αντικείμενα καθώς τόσο η Ιωάννα όσο και η Θέα συλλέγουν εδώ και πολλά χρόνια οτιδήποτε όμορφο βρεθεί στον δρόμο τους. Η ανακύκλωση, μεταποίηση και αναπαλαίωση παλιών αντικειμένων, με γούστο, καλαισθησία, υπομονή και επιμονή έχει γίνει η καθημερινότητά τους. Οι ίδιες χαίρονται σαν μικρά παιδιά με κάθε νέα μεταμόρφωση. «Μακάρι να μπορούσαμε να τα κρατήσουμε όλα. Συλλέγουμε παλιά αντικείμενα πολλά χρόνια, από γκραβούρες και παλιά βάζα μέχρι παλιά έπιπλα και πολυθρόνες τα οποία μερικά πο αυτά χρονολογούνται πάνω από 100 χρόνια. Το τελευταίο εξάμηνο όμως, αυτό έγινε πιο στοχευμένα με αφορμή τη δημιουργία της δικής μας εταιρείας» λέει η Ιωάννα.  «Εμπιστευθήκαμε παλιά αντικείμενα σε έμπειρους τεχνίτες οι οποίοι τα περιποιήθηκαν υπό τη δική μας καθοδήγηση. Αφιερώσαμε σημαντικό χρόνο στο κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Είμαστε σίγουρες ότι δεν είμαστε οι μόνες που αγαπάμε και συλλέγουμε παλιά αντικείμενα αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι οι οποίοι ευχόμαστε να  αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία» επισημαίνει η Θέα.
 
 
Στηρίζουμε τις παραδοσιακές τέχνες

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παράλληλα με την αναπαλαίωση και αποκατάσταση των αντικειμένων αυτών, μέσα από τη δράση των δύο γυναικών αξιοποιούνται και ντόπιοι τεχνίτες όπως τορναδόροι, ταπετσάρηδες, σιδεράδες, πελεκάνοι στους οποίους εμπιστεύονται αντικείμενα από την πολύτιμη συλλογή τους για να τα μεταμορφώσουν. «Θέλουμε να στηρίζουμε τις παραδοσιακές μας τέχνες γι’ αυτό και επιλέξαμε να συνεργαστούμε με παλιούς τεχνίτες που έχουν το ίδιο όραμα με εμάς, που αγαπούν τη δουλειά τους και έχουν όρεξη να καθίσουν μαζί μας να συζητήσουν ακόμη και την πιο μικρή λεπτομέρεια» προσθέτει η Ιωάννα.


«Θα παρουσιάσουμε αυτό που είμαστε»

Έξι περίπου μήνες μετά την επίσημη συνεργασία τους, η Θέα και η Ιωάννα αποφάσισαν να μοιραστούν την αγάπη τους για τα παλιά αντικείμενα διοργανώνοντας τη δική τους ανοιχτή έκθεση, μέσα από την οποία οι λάτρεις της διαχρονικής διακόσμησης θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν παλιά αντικείμενα σε μια καινούργια εκδοχή καθώς και σύγχρονα κομμάτια. Η έκθεση, θα πραγματοποιηθεί από τις 9-12 Νοεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Στροβόλου με την προσωπική συμβολή του Δημάρχου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Το παλιό Δημαρχείο Στροβόλου όπου θα διεξαχθεί η έκθεση είναι ένα παλιό κτίριο που έχει εκμοντερνιστεί γι’ αυτό και επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη έκθεση. Στην έκθεση οι επισκέπτες θα δουν μια σειρά από παλιά διακοσμητικά αντικείμενα που το καθένα έχει τη δική του ιστορία αλλά και σύγχρονα τα οποία ταυτίζονται με το θέμα της έκθεσης.
 
 
«Στόχος μας δεν είναι απλά να αγοραστούν τα αντικείμενα αυτά αλλά να τους δοθεί και η θέση που τους αξίζει στον κάθε χώρο. Σίγουρα ακολουθούμε και την ενέργεια της εποχής. Θεωρούμε πως οτιδήποτε ωραίο δεν έχει ημερομηνία λήξης. Το κάθε παλιό αντικείμενο μπορεί να εκμοντερνιστεί, διατηρώντας τον παλαιό χαρακτήρα του σε καινούργια μορφή, να παρουσιαστεί και να αγοραστεί από ανθρώπους που αγαπούν όπως εμείς τα όμορφα αντικείμενα και μπορούν να εκτιμήσουν τη διαχρονική τους αξία» τονίζει η Θέα. «Σίγουρα τα πράγματα που θα παρουσιάσουμε συμβαδίζουν με τη σύγχρονη εποχή. Δεν θα παρουσιάσουμε απλά κάποια αντικείμενα επειδή είναι παλιά. Επιδίωξή μας είναι να έχουν θέση στο σήμερα, να μπορούν να αξιοποιηθούν. Είναι κομμάτια που μπορούν να δώσουν μια άλλη αισθητική στο χώρο σου, όπως για παράδειγμα μια vintage πολυθρόνα δίπλα από ένα μοντέρνο καναπέ ή το αντίστροφο. Παλιά αμπαζούρ, κρεβάτια, παλιά κομμάτια μάρμαρα ή παλιά φύλλα μπρούτζου, έχουν αξιοποιηθεί με πολύ ευφάνταστο τρόπο» λέει η Ιωάννα και συμπληρώνει: «Θα παρουσιάσουμε αυτό που είμαστε, αυτό που αγαπάμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ιωάννας και της Θέας Jo&Tim

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι