Επ. Εργασίας: Πρόταση νόμου για αύξηση ποινών σε παραβιάσεις ωραρίων

Η Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ύστερα από διεξοδική συζήτηση για τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο λιανικό εμπόριο, αποφάσισε όπως, ετοιμαστεί πρόταση νόμου, η οποία θα αυξάνει τις ποινές σε όσους παράνομα λειτουργούν τις Κυριακές ή τις Τετάρτες μετά την καθορισμένη ώρα.

Αποφάσισε επίσης, την εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος με σκοπό να συζητήσει με το αρμόδιο Υπουργείο την πιθανή τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας του 2006.

Στόχος της Επιτροπής Εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αντρέας Φακοντής, είναι από τη μια να αποτρέψει την αναρχία στο λιανικό εμπόριο, να υπάρξει διαφύλαξη και σεβασμός της υφιστάμενης νομοθεσίας και κατά δεύτερον να τροποποιήσει ή να βελτιώσει την υφιστάμενη νομοθεσία ώστε να δοθεί η δυνατότητα για απασχόληση για τις Τετάρτες και τα Σάββατα μέχρι το καθορισμένο ωράριο λειτουργίας που υπάρχει για τις υπόλοιπες ημέρες.

Σήμερα με βάση τον υφιστάμενο νόμο, διευκρίνισε, η εργασία στο λιανικό εμπόριο είναι μέχρι τις 3 το απόγευμα και το Σάββατο μέχρι τις 7 το απόγευμα.

“Στόχος μας είναι αυτές τις ημέρες το ωράριο τους να είναι ακριβώς όπως είναι και για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τις 7 το βράδυ. Την Κυριακή θα παραμένουν κλειστά όπως προνοεί η νομοθεσία”, συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, ανέφερε ότι η Επιτροπή Εργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτή την αναρχία που επικρατεί σήμερα στο λιανικό εμπόριο έχει πάρει κάποιες αποφάσεις.

“Η πρώτη είναι ότι θα ετοιμαστεί πρόταση νόμου από την Επιτροπή, η οποία στόχο έχει να κάνει αυστηρότερη την νομοθεσία σε σχέση με όσους παραβιάζουν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Επίσης, να εγγραφεί αυτεπάγγελτο θέμα για συζήτηση, όπου θα δούμε την νομοθεσία του 2006, να την τροποποιήσουμε με την έγκριση της Κυβέρνησης για να μην εμπλακούμε στην νομική διαδικασία που ήδη υπάρχει, ιδιαίτερα όσον αφορά την Τετάρτη και το Σάββατο για να υπάρχει ομοιομορφία με τις υπόλοιπες μέρες και να μην υπάρχει δικαιολογία για να χάσουν κάποιοι τις δουλειές τους”, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, έχουμε υποβάλει πρόταση να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναντηθεί με την Επιτροπή ώστε να δοκιμάσουμε να εκτονώσουμε με την βοήθεια του το όλο πρόβλημα.

Η πρόταση που υπέβαλε, είχε, όπως ανέφερε, την θετική συμβολή από ΕΔΕΚ και Οικολόγους, ενώ αναμένεται η θέση του ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να είναι αρνητικός προς αυτή την κατεύθυνση.

“Εμείς επιμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, ως Πρόεδρος που θα μπορεί να διασφαλίσει και τα δικαιώματα και των μικρών και μεγάλων σε αυτό το θέμα του λιανικού εμπορίου. Πιστεύω ότι μια συνάντηση με την Επιτροπή είναι βοηθητική για να αποφύγουμε οποιεσδήποτε νομικές περιπέτειες, να βρίσκεται αντιμέτωπη, η εκτελεστική μαζί με την νομοθετική εξουσία”, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι αύριο αρχίζει η εξέταση του θέματος ενώπιον του Ανωτάτου, ο κ. Βότσης είπε “αύριο θα ξεκινήσει το θέμα και δεν θεωρούμε ότι θα υπάρχει απόφαση”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως είναι προφανές ότι η Βουλή δεν έχει περιθώρια παρέμβασης πάνω στο ωράριο ως ότου αποφασιστεί το Ανώτατο Δικαστήριο.

“Η επιτροπή δεν επιδιώκει κατά την διάρκεια της διαδικασίας της δικαστικής να παρέμβει ή να επηρεάσει στο συγκεκριμένο θέμα που αφορά το ωράριο. Οσον αφορά όμως, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και του υγιούς ανταγωνισμού έχει θέση κι έχει καθήκον να παρέμβει κι αυτό δεν εξαρτάται από το ωράριο. Γι αυτό εμείς θεωρούμε πρέπει να συζητηθεί και να αλλάξει το σύστημα των ποινών και η μορφή των ποινών μη εξαιρουμένης και της ιδέας για σφράγιση καταστημάτων όταν κατά συρροή παραβιάζουν κατά τρόπο προκλητικό το ωράριο”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ