Η Κύπρος εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα ευρωπαϊκά προγράμματα, διαπιστώνουν ξένοι ευρωβουλευτές

Ευρωβουλευτές της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την εδώ επίσκεψή τους, διαπίστωσαν ότι η Κύπρος απορρόφησε μέχρι και το τελευταίο σεντ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούσαν την περίοδο 2007-2013 και πλέον αποσκοπεί στην απορρόφηση 864,5 εκατομμυρίων για την περίοδο 2014-2020.
 
Πρόκειται για τους Κονστάντζα Κρελ (Γερμανία), συντονίστρια σε θέματα περιφερειακής πολιτικής για την Ομάδα S&D, Λιλιάνα Ροντρίγκες (Πορτογαλία),  Ντέρεκ Βόγκαν (Ηνωμένο Βασίλειο) και Τονίνο Πίτσουλα (Κροατία).
 
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι στόχος ήταν η επίσκεψη των ευρωβουλευτών σε έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί στα πλαίσια πολιτικής συνοχής την προηγούμενη ή την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020) μέσω την Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.
 
Με τους συναδέλφους, χθες και σήμερα, είπε, επισκεφθήκαμε έργα που υλοποιήθηκαν από τους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης και το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ειδικού στόχου για αύξηση της συνεισφοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς, σημείωσε, για τα έργα από τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.
 
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η Κύπρος, το διάστημα 2007-2013, απορρόφησε από τα ταμεία συνοχής 493 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,1% του συνολικού όγκου κρατικής κεφαλαιακής επένδυσης ξεπερνώντας τον κοινοτικό μέσο όρο, ο οποίος ήταν 6,5%.
 
Η υφιστάμενη πολιτική συνοχής, σημείωσε, έχει μετριάσει τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της κυπριακής οικονομίας, η οποία εξέρχεται από μια βαθιά οικονομική κρίση που έπληξε σοβαρά την ευημερία των πολιτών της και περιόρισε τη χρηματοδότηση για κάθε είδους επένδυση.
 
Μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, συνέχισε, η Πολιτική Συνοχής έχει βοηθήσει την Κύπρο να δημιουργήσει περίπου 1,846 θέσεις εργασίας (1,310 εξ αυτών σε ΜΜΕ και πάνω από 530 στον τομέα της έρευνας), να παρέχει άμεση επενδυτική ενίσχυση σε πάνω από 250 ΜΜΕ ενώ ωφελήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο περισσότεροι από 25,000 άνθρωποι.
 
"Θεωρώ, μετά και από τα όσα είδαμε ότι η Πολιτική Συνοχής αποδίδει. Παράλληλα διαφαίνεται η ανάγκη να διατηρήσουμε ισχυρή αυτή την πολιτική και μετά το 2020 και γι αυτό τον σκοπό εργαζόμαστε οι συνάδελφοι στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", πρόσθεσε.
 
Ζητάμε, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης, ενίσχυση των δράσεων της πολιτικής συνοχής μετά το 2020 ώστε να επιτύχουμε μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και πρόληψη δημιουργίας νέων ανισοτήτων σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες.
 
Όπως υπογραμμίσαμε και σε σχετικό ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνέχισε, ο επαρκής προϋπολογισμός, οι συνέργειες μεταξύ των διαφόρων κονδυλίων, η απλούστευση των διαδικασιών και η αύξηση της προβολής των θετικών αποτελεσμάτων των διαρθρωτικών ταμείων μπορούν να βελτιώσουν την πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020.
 
"Μιλάμε για τη βασική πολιτική επενδύσεων της ΕΕ - ένα ισχυρό επενδυτικό εργαλείο προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, ικανό να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών σε όλες τις περιφέρειες και τις πόλεις της ΕΕ", πρόσθεσε.
 
Και όμως, σημείωσε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, μόνο το ένα τρίτο των πολιτών της ΕΕ γνωρίζουν το θετικό αντίκτυπο που έχουν οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στις περιοχές όπου ζουν και αυτό πρέπει να αλλάξει.
 
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδάκης είπε ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των δημόσιων αρχών, των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών για την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για τα ευρωπαϊκά έργα.
 
Η Ευρωβουλευτής Κονστάντζα Κρελ (Γερμανία), συντονίστρια σε θέματα περιφερειακής πολιτικής για την Ομάδα S&D, είπε ότι είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα έργα στη Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο και να διαπιστώσει ότι πολλά έχουν γίνει κατά τα τελευταία πέντε χρόνια από τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων..
 
Αυτό μας δίνει τη δύναμη να πολεμήσουμε στο μέλλον για την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ενώ ανέφερε ότι ενθουσιάστηκε από την Πάφο, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, όπου έγιναν αρκετά έργα.
 
Είμαι περήφανη, σημείωσε, που είδα τόσες πολλές πινακίδες στην Κύπρο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι χρηματοδότησε το ένα ή το άλλο έργο.
 
Η Ευρωβουλευτής Λιλιάνα Ροντρίγκες (Πορτογαλία) είπε ότι σήμερα ενθουσιάστηκε πάρα πολύ από την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και από τον αριθμό συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus.
 
Ο Ευρωβουλευτής Τονίνο Πίτσουλα (Κροατία) είπε ότι η απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Κύπρο γίνεται με πολύ καλό τρόπο, "έχετε έργα, έχετε ικανό κόσμο να τα πραγματοποιήσει".
 
"Θα ήθελα να δω την Ευρωπαϊκή Ένωση αύριο περισσότερο ικανή και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των πολιτών της. Η πολιτική συνοχής είναι πολύτιμη για την επίλυση των αναγκών του κόσμου", συμπλήρωσε.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου