Πλειστηριασμός χωρίς προσφορά για πρώτη και κύρια κατοικία (pics)

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε χώρο στην Λεωφόρο Μακαρίου ΙΙΙ στην Λακατάμεια πλειστηριασμός από την Ελληνική Τράπεζα, που αφορά κατοικία στα Λατσιά, η οποία ανήκει σε μονογονεϊκή οικογένεια.
 
Πρόκειται για την πρώτη και κύρια κατοικία μονογονεϊκής οικογένειας με ένα ανήλικο παιδί, το συνολικό εμβαδόν της οποίας ανέρχεται στα 460 τ.μ. Η εκτιμημένη αξία της κατοικίας ανέρχεται στις 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ η τράπεζα προχώρησε στον πλειστηριασμό με επιφυλαχθείσα τιμή τις 400 χιλιάδες ευρώ.
 
Ωστόσο, κατά τον πλειστηριασμό, ο οποίος κράτησε μια ώρα,  δεν έγινε οποιαδήποτε προσφορά για αγορά της κατοικίας. Έξω από τον χώρο, όπου γινόταν ο πλειστηριασμός, συγκεντρώθηκαν αρκετοί πολίτες καθώς και μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονιών και του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, με σκοπό να τον αποτρέψουν, ενώ κρατούσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν “Κύπρος – Δίχως Εκποιήσεις”.
Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονιών, Αργεντούλα Ιωάννου, δήλωσε ότι «εν τέλει έχουν πέσει οι μάσκες των τραπεζών, οι οποίες διαβεβαίωναν ότι δεν θα αγγίξουν κατοικίες ανθρώπων και ότι οι πλειστηριασμοί θα αφορούν άλλα εμπορικά ακίνητα», για να προσθέσει πως η σημερινή διαμαρτυρία «αφορά την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη στέγη των ανθρώπων, το οποίο κατάφωρα παραβιάζεται με αυτή τη διαδικασία του ιδιωτικού πλειστηριασμού».
Όπως ανέφερε η κ. Ιωάννου «στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για το χρέος της οικογένειας, πλην όμως η κοπέλα, πρότεινε στην τράπεζα να πάρει το σπίτι στην εκτιμημένη αξία των 600 χιλιάδων και να της δώσουν δύο τρεις μήνες να αποχωρήσει από το σπίτι», ωστόσο, πρόσθεσε «η τράπεζα χωρίς ενδοιασμό, χωρίς καμιά κοινωνική ευαισθησία, προχωρεί στον πλειστηριασμό με επιφυλαχθείσα τιμή τις 400 χιλιάδες, άρα δεν τους ενδιαφέρει αν αυτή η οικογένεια θα ξεσπιτωθεί άμεσα και ούτε το χρέος θα μπορεί να διευθετηθεί με τις 400 χιλιάδες».
Απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να ανησυχεί και εκεί όπου γίνονται δικαστικά διαβήματα ή αποστέλλονται επιστολές από τις τράπεζες να μην καθησυχάζεται. «Πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι οι πλειστηριασμοί αυτοί γίνονται με ιδιώτη δημοπράτη και αφού η τράπεζα στείλει δύο επιστολές τη Ι και τη ΙΑ. Πολλές φορές ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η σημασία αυτών των επιστολών. Είναι νέες διαδικασίες που έχουν ουσιαστικά υιοθετήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού εξπρές. Σε δύο μήνες μπορεί να γίνει ο πλειστηριασμός και ο κόσμος να βρεθεί στους δρόμους», είπε.  
Η Ευγενία Μωυσέως, μέλος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος ενάντια στις Εκποιήσεις, κάλεσε τον κόσμο να συστρατευτεί με το κίνημα, ώστε να βοηθήσουν μαζί τον κάθε συνάνθρωπο, που κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο. Ανέφερε ακόμα πως «από τη στιγμή που δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική, τη στιγμή που η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται, θα πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας».  
 
«Επειδή οι τράπεζες φαίνεται ότι αδίστακτα και δίχως κανένα ενδοιασμό προχωρούν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, παρόλο που διακηρύττουν ότι δεν θα εκποιήσουν πρώτη κατοικία, ότι θα προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού βλέπουμε ότι διαψεύδονται οι ίδιες από μόνες τους», ανέφερε η κ. Μωυσέως. Επιπλέον, ανέφερε πως η συγκεκριμένη κοπέλα προσπαθεί με νύχια και δόντια να επιβιώσει και διερωτήθηκε «πού θα πάει αυτή η κοπέλα, αν δεν της δώσουν χρόνο να εξασφαλίσει στέγη;».

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας