Κυνηγοί και ακτιβιστές «κολλημένοι» στα ξόβεργα των αμπελοπουλιών

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για τα αμπελοπούλια. Κυνηγοί, ακτιβιστές, οικολόγοι, Αρχές της Δημοκρατίας και των Βάσεων βρίσκονται επί ποδός για το μείζον θέμα που ανακινείται συνεχώς τις τελευταίες μέρες αφετέρου μετά από την εφαρμογή του νόμου για αυστηρότητες ποινές κι αφενός μετά την εντονότερη δράση των ακτιβιστών.
 
Οι κυνηγοί δεν τα βάζουν κάτω και ζητούν άμεση αλλαγή της νομοθεσίας καθώς και απομάκρυνση των ακτιβιστών από την Ελεύθερη Αμμόχωστο.
 
Χιλιάδες κυνηγοί στους δρόμους
 
Με μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που όμοια της δεν έχει διοργανωθεί ξανά στην Κύπρο, χιλιάδες κυνηγοί από όλες τις Επαρχίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι με βασικό αίτημα την απομάκρυνση των ακτιβιστών της CABS από την Κύπρο, ενώ διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες με τις οποίες γέμισαν χωράφια σε Λάρνακα και Ελεύθερη Αμμόχωστο, τον ζήλο που δείχνει ο ουλαμός της ΜΜΑΔ για τη λαθροθηρία το τελευταίο διάστημα καθώς και για τα υψηλά πρόστιμα.
Ψέματα κι αλήθειες για τους κυνηγούς
 
«Αν σε πιάσουν με λίγα γραμμάρια ναρκωτικά θα σε βάλουν να κάνεις 2 ώρες κοινωνική εργασία, αν σε πιάσουν με 20 αμπελοπούλια θα φας 2 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Αν τρέχεις με υπερβολική ταχύτητα δικαιούσαι να πας στο Δικαστήριο και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Αν σε πιάσουν με δυο αμπελοπούλια δεν μπορείς. Θα δεχτείς το βαρύτατο πρόστιμο και θα πας σπίτι σου. Δηλαδή τι θέλει η πολιτεία; Να αφήσουμε το χόμπι μας και να αρχίσουμε τα ναρκωτικά» μας έλεγαν πολίτες που συμμετείχαν στην χθεσινή εκδήλωση στο Παραλίμνι.
Μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος αυτόν που παρανομεί για να ικανοποιήσει το χόμπι του που θα πάρει λίγα πουλιά με ξόβεργα για ιδία κατανάλωση; Σε αυτό το ερώτημα βρίσκεται η ουσία του ζητήματος. Γι΄ αυτό και οι κυνηγοί ζητούν αλλαγή της νομοθεσίας.  Δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτό κάποιος να θησαυρίζει από το εμπόριο αμπελοπουλιών.
 
Κακά τα ψέματα το θέμα είναι πολυδιάστατο αφού ανάμεσα στους κυνηγούς υπάρχουν και κάποιοι, ελάχιστοι, που πλουτίζουν παράνομα σε βάρος όλων των υπολοίπων και σε βάρος του κράτους χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και δίκτυα για τη μαζική παγίδευση των αμπελοπουλιών, τα οποία μοσχοπουλούν σε ταβέρνες με την τιμή να φτάνει μέχρι και 90 ευρώ τη δωδεκάδα.
Οι ακτιβιστές και ο ύποπτος ρόλος τους
 
Πολλής λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους ακτιβιστές. Η CABS είναι μια Επιτροπή κατά της σφαγής άγριων πτηνών που δρα όπου χρειαστεί για να προστατεύσει την άγρια ζωή σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook. Ιδρύθηκε το 1975 και όπως φαίνεται με βάση τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα η δράση της εστιάζεται στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Νότια Ιταλία, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης απαρτίζεται από 7 άτομα, όλα από τη Γερμανία. Ως πρόεδρος εμφανίζεται ο  Heinz Schwarze.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκονται στη σελίδα της οργάνωσης όλες οι εκστρατείες, είναι εκστρατείες προστασίας των πτηνών και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δωρεές και επιχορηγήσεις από άλλες ενώσεις και ιδρύματα και κληρονομίες ενώ ξεκαθαρίζουν πως δεν παίρνουν χρήματα από επιχειρήσεις, βιομηχανίες ή άλλος δημόσιους πόρους.
 
Στην Κύπρο κατά καιρούς η CABS απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης κυρίως με βίντεο που δείχνουν τα μέλη της να δρουν κατά των λαθροθήρων στην Ελεύθερη Αμμόχωστο κοντά στις Βρετανικές Βάσεις. Μέλη της έχουν καταγγείλει την Κύπρο, μιλώντας σε ξένα δίκτυα για τα υψηλά επίπεδα λαθροθηρίας ενώ τα προσκάλεσαν στην Κύπρο για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ κατά της λαθροθηρίας.
«Μισθοφόροι και εντεταλμένοι ρουφιάνοι»
 
Σε δηλώσεις του ο Ευγένιος Χαμπουλάς τέως Βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε τους ακτιβιστές μισθοφόρους και εντεταλμένους ρουφιάνους. «Θέλουν να πλήξουν το κυνήγι όχι μόνο τα αμπελοπούλια» σημείωσε.
 
«Πρόκειται για οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Ας μας πουν οι αρχές ποιος είναι ο ρόλος της κυρίας ακτιβίστριας που φορά καπελάκι με μισοφέγγαρο», σημείωσε ο κύριος Χαμπουλας.  
Οι κυνηγοί υποστηρίζουν ότι οι ακτιβιστές έχουν χαρτογραφήσει κάθε σπιθαμή γης της Ελεύθερης Αμμοχώστου και μπουκάρουν χωρίς άδεια σε χωράφια και υποστατικά ελέγχοντας ακόμα και τα ψυγεία τους για αμεπλοπούλια. Σύμφωνα με τον κ. Χαμπουλά έχει γίνει ήδη καταγγελία στην Αστυνομία για τη δράση τους ενώ άφησε αιχμές για το ποιόν τους.
Και στην μέση ΜΜΑΔ και Ταμείο Θήρας
 
Οι κυνηγοί τηρούν ουδέτερη στάση ως προς τη δράση του Ταμείου Θήρας και του Ουλαμού της ΜΜΑΔ για τη λαθροθηρία. Περιορίζονται στο να σχολιάσουν ότι επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο και κακίζουν το γεγονός ότι συνεργάζονται με τους ακτιβιστές. Ουκ ολίγες φορές μέλη του Ταμείου Θήρας και της ΜΜΑΔ συνεργάστηκαν με ακτιβιστές για να εντοπίσουν λαθροθήρες.
«Που ξανακούστηκε μέλη της Αστυνομίας και της Θήρας να συνεργάζονται με ακτιβιστές; Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο» σχολιάζουν οι κυνηγοί.
 
Η επόμενη μέρα
 
Στη χθεσινή εκδήλωση οι κυνηγοί άρχισαν τη συλλογή υπογραφών ούτως ώστε το θέμα να οδηγηθεί εκ νέου στη Βουλή. Όπως οι ίδιοι σημειώνουν, θέλουν να αξιοποιήσουν πλήρως το γεγονός πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και θα πιέσουν τις καταστάσεις όσο μπορούν μέχρι τη δικαίωση.
Πάντως υπενθυμίζεται πως το όλο ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη Βουλή, αφού η απόφαση για απαγόρευση παγίδευσης αμπελοπουλιών έγινε μετά από ευρωπαϊκή οδηγία.
 
Αυτό που ζητούν οι κυνηγοί είναι να καθοριστεί ΚΟΤΑ στην παγίδευση αμεπλοπουλιών με τη χρήση ξόβεργου αφού θεωρούν πως αυτό αποτελεί παράδοση που πέρασε από γενιά σε γενιά και θα είναι σφάλμα αν εκλείψει.

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις