Αιτήσεις ασύλου: Στην Ευρώπη μειώνονται, στην Κύπρο αυξάνονται

Ενώ τον τελευταίο χρόνο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 54%, στην Κύπρο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 43%, "μια τάση που μας προβληματίζει και θα την παρακολουθούμε", δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Σε ομιλία του κατά την έναρξη των Επιτροπών Παρακολούθησης των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων 2014-2020 της ΕΕ τα οποία τελούν υπό τη διαχειριστική εποπτεία  της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αποδώσει μέχρι σήμερα καθεστώς προστασίας σε 7,500 περίπου άτομα. Σε 1,065 άτομα αποδόθηκε το «καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα» ενώ σε πέραν των 6,500 ατόμων αποδόθηκε το καθεστώς της «συμπληρωματικής προστασίας», στη συντριπτική πλειοψηφία από τη Συρία, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν επίσης ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου άλλες 2,300 περίπου αιτήσεις.  
 
"Απο το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, έφτασαν στην Κύπρο 1400 άτομα μόνο με πλοιάρια, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός αιτητών καταφθάνουν και από τα κατεχόμενα. Τον περασμένο Αύγουστο η αύξηση των αιτήσεων για άσυλο ήταν 61% σε σχέση με πέρσι" επισήμανε.
 
Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι συνολικοί αριθμοί αυτής της κατηγορίας των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο μπορεί να φαίνονται μικροί σε σχέση με τους συνολικούς αριθμούς σε μεγαλύτερες χώρες, αλλά δεν είναι καθόλου αμελητέοι  για μια μικρή σε πληθυσμό και έκταση χώρα όπως η Κύπρος.
 
"Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Eurostat, η Κύπρος αποτελεί την τέταρτη χώρα αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε αναλογία πληθυσμού (894 αιτήσεις στο 1 εκ) από τις 28 χώρες της ΕΕ μετά την Μάλτα, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, με διαφορά μάλιστα πολύ μικρή από τις πρώτες τρεις χώρες. Η μεγάλη απόκλιση στους κατ’ αναλογία πληθυσμού αριθμούς αιτήσεων στο σύνολο της «Ενωμένης Ευρώπης» είναι όντως εκπληκτική με τα μισά περίπου κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν από μονοψήφιο μέχρι και διψήφιο αριθμό αιτήσεων ενώ άλλα κράτη μέλη να αγγίζουν πλέον τον τετραψήφιο αριθμό" είπε.
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη ότι ενώ τον τελευταίο χρόνο στο σύνολο της ΕΕ οι αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά 54%, στην Κύπρο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 43% και ότι παρά τους αυξημένους αριθμούς αιτητών, το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων στην Κύπρο αγγίζει το 57%, σημαντικά μεγαλύτερο από το μέσο όρο της ΕΕ που κυμαίνεται στο 39%.
 
Σημειώνοντας ότι η Κύπρος με λιγοστούς πόρους διαχειρίστηκε τις μεταναστευτικές ροές με γνώμονα τον ανθρωπισμό, είπε ότι προβληματίζει η κατάσταση που διαμορφώνεται.
 
Τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ, είπε, πρέπει να προχωρήσουν στη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής  που δεν θα παραγνωρίζει και τη διαφύλαξη της δημογραφικής ταυτότητας του πληθυσμού.
 
Σε ό,τι αφορά τους κοινοτικούς πόρους, είπε ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και μέχρι το τέλος του 2015, απορροφήθηκαν πέραν των 65εκ. ευρώ για υλοποίηση έργων που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση, την ένταξη, το άσυλο, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Δημοκρατίας.
 
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, είπε, οι Ευρωπαϊκοί πόροι στην Κύπρο είναι αυξημένοι κατά 25%, και αγγίζουν τα 82 εκ. ευρώ που αξιοποιούνται για την υλοποίηση έργων στη βάση δύο εθνικών προγραμμάτων.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία