Επίτροπος Ισότητας των Φύλων:  Ειδεχθές έγκλημα η εμπορία ανθρώπων

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για το ειδεχθές αυτό έγκλημα, το οποίο συντελείται καθημερινά ανά το παγκόσμιο, με θύματα κυρίως τις γυναίκες.
 
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η εμπορία προσώπων συνιστά μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή εκμετάλλευσης και παραβίασης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς και στην Κύπρο εξακολουθεί να αποτελεί φαινόμενο υπαρκτό, ποικιλόμορφο και μεταβαλλόμενο.
 
Είναι γεγονός, σημειώνει, ότι πολλές γυναίκες, πέρα από τις διακρίσεις που υφίστανται λόγω φύλου, βρίσκονται μπροστά σ’ ένα διαρκή κίνδυνο εκμετάλλευσης και εμπορίας, με αρνητικές συνέπειες και βλάβες στη σωματική, ψυχική, ηθική και πνευματική τους υγεία.

"Η εκμετάλλευση των θυμάτων εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που συνεχώς διευρύνεται και μεταλλάσσεται και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη δουλεία, την εμπορία οργάνων, τους εξαναγκαστικούς γάμους και την επαιτεία. Θέτει ουσιαστικά άτομα με ιδιαίτερη ευαλωτότητα δέσμια σε καταστάσεις εξαναγκασμού, από τις οποίες αποδεδειγμένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δραπετεύσουν", προσθέτει.
 
Ομολογουμένως, σημειώνει η κ. Αντωνίου, τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας έχουν γίνει σημαντικά θετικά βήματα στην προσπάθεια για πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, κυρίως σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο. Εντούτοις, χρειάζεται να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, μέχρι την πλήρη εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου.
 
Ήδη, ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέσω της Επιτροπής κατά της Βίας και Εμπορίας Προσώπων, σημειώνει, προγραμματίζει τη διεξαγωγή σειράς ενημερωτικών εργαστηρίων, τα οποία θα απευθύνονται σε φοιτητές και φοιτήτριες ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους γύρω από το ζήτημα της εμπορίας προσώπων.
 
Ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, αναφέρει, στηρίζω σθεναρά την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές που αφορούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων και άλλων μορφών εκμετάλλευσης, καθώς επίσης και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων και διακρίσεων που αναπαράγουν και δημιουργούν βία και ανισότητες κάθε μορφής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας