«Με ρωτούν τα μωρά μου μάμα τι θα φάμε και τους απαντώ... Θα δούμε»

Όταν ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο να στέλνει στα μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες από το μισοάδειο ψυγείο του και τα ντουλάπια της κουζίνας με τα λιγοστά τρόφιμα που απέμειναν για να ταϊσει τα παιδιά του, δεν μπορείς να μην ακούσεις αυτή την κραυγή απόγνωσης, ειδικά όταν προέρχεται από μια άνεργη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών η οποία παλεύει να τα μεγαλώσει μόνη της.

"Δεν έχω πρόβλημα να μιλήσω δημόσια γιατί τα παιδιά μου πεινούν" μας είπε όταν την πήραμε τηλέφωνο. 

Η Βενετία είναι 37 χρονών, μητέρα δύο ανήλικων  παιδιών 4 και 7 ετών και ζει σε ένα παλιό σπίτι το οποίο ενοικιάζει στη Λεμεσό μαζί με τα δύο παιδιά της. Στην άλλη άκρη της γραμμής,  προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της για να μιλήσει: "Είμαι μονογονιός, τα παιδιά μου δεν είναι αναγνωρισμένα γι' αυτό και δεν λαμβάνω καμία διατροφή. Δεν ήθελα να τα σκοτώσω όμως όταν μου τα έστειλε ο Θεός. Κι ας ήξερα ότι δε θα είχα τη στήριξη κανενός", εξηγεί.

"Αυτή τη στιγμή τα μόνα μου έσοδα είναι 313 ευρώ που παίρνω από το ΕΕΕ και 360 ευρώ που είναι το επίδομα μονογονιού. Με αυτά τα χρήματα πληρώνω κάθε μήνα μέρος του ενοικίου, λογαριασμούς και πρέπει να φροντίσω και τα παιδιά μου. Δεν έχω κανένα. Παλεύω μόνη μου. Είμαι μητέρα, πατέρας, όλα! Δεν μπορώ να τους προσφέρω ούτε τα απαραίτητα. Πολλές φορές με ρωτούν τα μωρά μου "μάμα τι θα φάμε" και τους απαντώ "θα δούμε"... Είμαι σε απόγνωση. Αισθάνομαι άρρωστη μα φοβάμαι να πάω ακόμα και στο γιατρό μήπως μου βρουν κάτι γιατί δεν θα έχω πού να αφήσω τα μωρά μου. Όλη μέρα κλαίω, τα προβλήματα δεν λύνονται, τα έξοδα είναι πολλά, έχω ρεύμα και νερό απλήρωτα και δεν μπορώ να κάνω συνέχεια διακανονισμούς με τις υπηρεσίες. Αν είχα την οικονομική ευχέρεια θα έπαιρνα τα παιδιά μου και θα έφευγα από την Κύπρο. Να κάνω μια νέα αρχή".

Θέλω να δουλέψω

Η 37χρονη Βενετία είναι πρόθυμη να κάνει οποιαδήποτε δουλειά προκειμένου να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς με τα παιδιά της. "Μπορώ να εργαστώ ως καθαρίστρια, να καθαρίζω γραφεία, να πλένω σκάλες ή ότι άλλο χρειαστεί αρκεί να είναι από το πρωί μέχρι το μεσημέρι γιατί μετά πρέπει να πάρω τα παιδιά μου από το σχολείο. Κάθε πρωί που τα πηγαίνω στο σχολείο τους, επιστρέφω σπίτι και κλαίω. Όλη μέρα κλαίω. Η ψυχολογία μου είναι ράκος, δεν έχω κάποιον να πω τον πόνο μου. Το κράτος μου δίνει αυτά που δικαιούμαι αλλά δεν είναι αρκετά για να ζήσουμε" καταλήγει η Βενετία.

Θερμή παράκληση της Βενετίας ήταν να δημοσιοποιήσουμε το τηλέφωνό της έτσι ώστε, εάν κάποιος επιθυμεί να τη βοηθήσει να καλέσει στο τηλέφωνο 99313218. 

Επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας, Λειτουργός μας επιβεβαίωσε τα ποσά που λαμβάνει η κ. Βενετία για ΕΕΕ και επίδομα μονογονιού, προσθέτοντας ότι επιπλέον λαμβάνει 280 ευρώ για το ενοίκιό της και 95 ευρώ ως επίδομα τέκνου. Όπως μας ενημέρωσε η Λειτουργός, το γραφείο εργασίας επιδοτεί τη φροντίδα των παιδιών έτσι ώστε οι γονείς τους να μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα και θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση εργασίας και σε αυτή την περίπτωση. 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα
Παράνομες οι… κρατήσεις τραπεζιών για την Καθαρά Δευτέρα-Τα παρατράγουδα, το πρόστιμο και οι συστάσεις
Με σύνθημα «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος» προσήλθαν στις κάλπες οι Ρώσοι της Λευκωσίας