Η ομαδική δηλητηρίαση στα Πυργά – Το Λανέιτ στον καφέ και τα σενάρια

Ήταν Δεκέμβριος του 1989 λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου όταν 11 άτομα δηλητηριάστηκαν ομαδικώς στο χωριό Πυργά της Λάρνακας…

Οι 11 συγχωριανοί και κυνηγοί είχαν σταματήσει στο καφενείο του χωριού για τον καθιερωμένο καφέ τους . Στο καφενείο του 67χρονου Σταύρου Ελευθερίου αλλιώς Πύριλλου.
 
Λίγες ώρες μετά και τα 11 άτομα είχαν τα ίδια συμπτώματα. Συμπτώματα όπως ζαλάδες, εμετούς και γενική αδιαθεσία. 

Οι δηλητηριασθέντες σύμφωνα μα δημοσιεύματα της εποχής είχαν παρουσιάσει τα συμπτώματα λίγη ώρα αφού κατανάλωσαν καφέ, ενώ,  όσοι από τους θαμώνες του «Πύριλου» δεν ήπιαν καφέ δεν είχαν πάθει κάτι.
 

Ο ιδιοκτήτης του καφενέ μια ημέρα πριν το συμβάν είχε και ο ίδιος μεταφερθεί στο γενικό νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι και με τα ίδια συμπτώματα αλλά  δεν κρατήθηκε για νοσηλεία.

Οι εικασίες έδιναν και έπαιρναν από τους χωριανούς και τους φίλους των 11 ατόμων που δηλητηριάστηκαν. Ίσως το ντεπόζιτο του νερού που βρισκόταν έξω από το καφενείο να ήταν παλιό, έβαλαν ποντικοφάρμακο για τους ποντικούς και μπορεί κάποιος ποντικός να έπεσε μέσα στην ζάχαρη ή το νερό… και άλλα. Σίγουρα όμως όλοι είχαν αποκλείσει την εγκληματική ενέργεια.
 
Την εγκληματική ενέργεια είχε αποκλείσει και η αστυνομία, η οποία, είχε διενεργήσει  έρευνα σε όλο το χωριό ώστε να διαπιστωθεί η αιτία της δηλητηρίασης.

Οι χημικές εξετάσεις που είχαν γίνει στο νοσοκομείο από τα εμέσματα των δηλητηριασθέντων έδειξαν πως είχαν καταναλώσει φυτοφάρμακο («Λανέιτ»).Το Λανέιτ είχε ανακαλυφθεί μέσα στο κουτί της ζάχαρης του καφενέ του Ελευθερίου.

Όπως μας περιέγραψε ο κ. Γιαννάκης, κάτοικος της περιοχής Πυργά, η αστυνομία μετά τις έρευνες που διενέργησε στη ζάχαρη αποφάνθηκε πως το Λανέιτ είχε μεταφερθεί στη ζάχαρη από τα πόδια του ποντικού και έτσι η υπόθεση έκλεισε.

« Η αμπούστα ήταν κλειστή, δεν ξέρω πως μπορεί να μπήκε ο ποντικός μέσα.  Ο κόσμος έλεγε πολλά τότε. Μιλούσαν για εκδίκηση ή για κάποιο που ήθελε να δυσφημήσει το καφενείο»,  μας αναφέρει ο κ. Γιαννάκης.

Περιγράφοντας την ημέρα της δηλητηρίασης και της δικής του ιστορίας αναφέρει:  « Έφτασα εκεί, ήπια τον καφέ μου και έφυγα αμέσως για δουλειά. Όταν μπήκα στον αυτοκινητόδρομο προς Λευκωσία, ένιωσα να μαυρίζουν όλα μπροστά μου. Δεν έβλεπα καλά και πονούσα.
Σταμάτησα στην άκρη του δρόμου και με μετέφερε στο χωριό ένας χωριανός. Από εκεί μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο και ήμουν ο πιο σοβαρά από όλους. Εγώ τον καφέ μου το πίνω γλυκύ».

Το καφενείο του «Πύριλλου» δεν υπάρχει πλέον στο χωριό αφού σύμφωνα με χωριανούς , κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής Πυργά.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά