Στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών θα παρευρεθεί ο ΥΠΑΜ

Στo Ταλίν της Εσθονίας μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης για να λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ. Κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, οι Υπουργοί θα αξιολογήσουν την επιτελεσθείσα πρόοδο και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την εγκαθίδρυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), καθώς επίσης και την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στο Τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας και το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Ο κ. Φωκαίδης αναμένεται να αναδείξει τη σταθερή βούληση της Κύπρου να παραμείνει στη πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στα θέματα της άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ημι-επαγγελματικό στρατό, η εν γένει αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι νέες υποδομές, καθιστούν το ρόλο της Κύπρου ακόμα πιο σημαντικό στην νοτιοανατολική γειτονιά της Ευρώπης.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις στρατηγικής σημασίας αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος με όλες τις γειτονικές χώρες, υπό το πρίσμα του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και τις νέες ασύμμετρες απειλές, θα αναδειχθούν από τον Υπουργό Άμυνας, τόσο στο πλαίσιο της Συνόδου, όσο και κατά τις διμερείς επαφές που θα έχει με ομολόγους τους Υπουργούς Άμυνας καθώς και Υπουργούς Εξωτερικών, προστίθεται.

Ο κ. Φωκαϊδης, αναπληρώνοντας τον κ. Κασουλίδη, θα συμμετάσχει και στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχεται αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας στο Ταλίν.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας