Anassa: "Καμία χελώνα δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο, ο ποιοτικός τουρισμός θέλει να κάνει και εκδηλώσεις"

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και απεικονίζουν εκσκαφέα στην παραλία του Ασπρόκρεμμου κοντά στο ξενοδοχείο Άνασσα,  να πραγματοποιεί εργασίες που του ανατέθηκαν, για λογαριασμό πλούσιου Ρώσου ο οποίος πρόκειται να τελέσει τον υπερπολυτελή γάμο του στην εν λόγω παραλία. 

Σημειώνεται ότι η παραλία ανήκει στη ζώνη προστασίας της φύσης και στο NATURA 2000.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την οργή εκατοντάδων πολιτών.

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου τόσο με το Τμήμα Περιβάλλοντος όσο και με τον Υπουργό Γεωργίας για το θέμα της εκδήλωσης στην παραλία του Άνασσα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Λάμπρου ανέφερε πως δόθηκε μια προσωρινή άδεια χρήσης της παραλίας του Άνασσα, στο κοινοτικό συμβούλιο Νέου Χωρίου για τη διοργάνωση εκδήλωσης. Η Έπαρχος Πάφου σημείωσε ωστόσο πως είχαν τεθεί αυστηροί όροι μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται η μη αλλοίωση της παραλίας, να μην γίνουν οποιεσδήποτε κατασκευές, αλλά και αν είχαν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις οι διοργανωτές όφειλαν να πάρουν βεβαίωση από εγγεγραμμένο μηχανικό του ΕΤΕΚ.

Η κ. Λάμπρου, που χθες, όπως ανέφερε, βρίσκονταν για υπηρεσιακούς σκοπούς στη Λευκωσία, ειδοποιήθηκε από συναδέρφους της και από το Τμήμα Περιβάλλοντος ότι όπως διαπιστώθηκε οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν μηχάνημα για διαμόρφωση της άμμου. Κατόπιν τούτου, συνέχισε, άμεσα ανακλήθηκε η άδεια, ενώ ακτοφύλακες της Επαρχιακής Διοίκησης βρίσκονταν στο μέρος μέχρι αργά το βράδυ.

Σήμερα, είπε η κ. Λάμπρου, λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης με εκπροσώπους του Τμήματος Περιβάλλοντος βρίσκονταν στο μέρος το πρωί και με τη συνδρομή μελών του αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς τερμάτισαν κάθε εργασία που αφορούσε την ξύλινη εξέδρα.

 Κληθείς να σχολιάσει τα συμβάντα στην παραλία του Άνασσα, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και προκατειλημμένα θέλουν να δημιουργούν προβλήματα στην περιοχή». Ο κ. Παπαχριστοφή κάλεσε τους Οικολόγους «να σταματήσουν να προκαλούν την τοπική κοινωνία». Σε ολόκληρη την Κύπρο, συνέχισε ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, δίδονται άδειες στην παραλία ώστε να γίνονται κάποιου είδους εκδηλώσεις. Οφείλουν, είπε, και στη δική μας περίπτωση, εφόσον έχει δοθεί άδεια, να επιτρέψουν τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Οι ευαισθησίες τους, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να αναδεικνύονται μόνο στην δική μας περιοχή, φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα».

Ενδεικτικά, όπως είπε, ο κ. Παπαχριστοφή αναφέρθηκε και στους βανδαλισμούς που έγιναν πριν δύο μέρες στην περιοχή της Λίμνης. «Εμείς είμαστε αυτοί που προστατεύουμε τις χελώνες και το περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε ότι στο χώρο «ούτε χελώνες υπάρχουν, ούτε τίποτα» και υποστήριξε ότι «κάποιοι συνταξιούχοι μεταφέρουν αυγά και χελωνάκια από τη Λάρα, από άλλη περιοχή στο μέρος, δημιουργώντας προβλήματα».

Το πρωί, στην παραλία βρέθηκαν οι Οικολόγοι, οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γιώργο Περδίκη, απειλήθηκαν με ξυλοδαρμό.

Κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα επεισόδια, η Διεύθυνση του ξενοδοχείου Άνασσα ανέφερε πως το ξενοδοχείο λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς ποτέ να έχουν δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου πελάτης διοργανώνει γαμήλια εκδήλωση στο ξενοδοχείο, λήφθηκε άδεια από την κοινοτική αρχή και ακολούθως από τον τόπο όπου είναι τοποθετημένες οι ξαπλώστρες στην παραλία αφαιρέθηκαν, έγινε ισοπέδωση της άμμου ώστε να δημιουργηθεί ένα λυόμενο επίπεδο. Στη συνέχεια, ανέφερε, τοποθετήθηκε μια λυόμενη εξέδρα όπου θα βρίσκονταν οι πελάτες. Πρόσθεσε πως καμία χελώνα δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο και οι φωλιές των χελωνών βρίσκονται πολύ μακριά από το χώρο. Η Διεύθυνση ανέφερε πως «σαν Κύπρος, που επιζητούμε την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, ο ποιοτικός τουρισμός θέλει να κάνει και εκδηλώσεις», προσθέτοντας πως οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται προσεκτικά και δεν δημιουργούν προβλήματα. Είναι λάθος να δημιουργείται η εντύπωση πως η Κύπρος είναι αρνητική σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, κατέληξε.

Κουγιάλης: Καμία άδεια δεν έχει δοθεί

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε  ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι ΚΑΜΙΑ άδεια δεν έχει δοθεί, ούτε από τον ίδιο ούτε από οποιαδήποτε υπηρεσία του Υπουργείου του. Ο κ. Κουγιάλης, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, έδωσε οδηγίες για τον άμεσο τερματισμό οποιονδήποτε παρεμβάσεων και διερεύνηση του όλου θέματος ξεκαθαρίζοντας ότι θα τηρηθούν αυστηρά οι εθνικές νομοθεσίες και οι Ευρωπαικές Οδηγίες!

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος τόνισε ότι η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια.

 

Όλα αυτά, λίγες ώρες αφότου οι υπεύθυνοι του Τμήματος Αλιείας, επισκέφθηκαν την παραλία της Λίμνης στην Πόλη Χρυσοχούς και αντίκρισαν 19 από τα 70 κλουβιά χελώνων καρέτα καρέτα να είναι εντελώς καταστραμμένα καθώς όπως διαπιστώθηκε άγνωστοι οδηγούσαν με μανία τετράτροχη μοτοσικλέτα πάνω από τα κλουβιά.  Τα ίχνη από ρόδες που βρέθηκαν στην παραλία αποδεικνύουν πως ο οδηγός οδηγούσε με μένος ξανά και ξανά πάνω από τις φωλιές.


Μαζί με τις φωλιές καταστράφηκαν ενδεχομένως και τα χελωνάκια που βρίσκονταν στα αυγά και  μετά από ελέγχους που αναμένονται να γίνουν από την ομάδα που πραγματοποιεί το πρόγραμμα προστασίας των χελώνων θα διαπιστωθεί εάν κατάφεραν να επιβιώσουν οι χελώνες μετά από τα κτυπήματα.

 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»