Σάββατο 31 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πέραν των 300 παραβάσεων από το άνοιγμα καταστημάτων και υπεραγορών την Κυριακή

  04/01/2016 11:25
Πέραν των 300 παραβάσεων από το άνοιγμα καταστημάτων και υπεραγορών την Κυριακή

Πέραν των 300 παραβάσεων από το άνοιγμα καταστημάτων και υπεραγορών την Κυριακή

  04/01/2016 11:25
Πέραν των 300 παραβάσεων καταγράφηκαν χθες Κυριακή από τη λειτουργία γενικών καταστημάτων κατά παράβαση της νομοθεσίας του 2006 βάσει της οποίας την Κυριακή τα καταστήματα είναι κλειστά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντης Αποστόλου.

“Εγιναν πέραν των 500 επισκέψεων- επιθεωρήσεις σε γενικά καταστήματα – μικρά, μεγάλα, υπεραγορές. Εντοπίστηκαν πέραν των 300 περιπτώσεων και τώρα η διαδικασία είναι να ετοιμαστούν ποινικοί φάκελοι για να προχωρήσει ενώπιον του δικαστηρίου η εξέταση της παράβασης”, σημείωσε.

Το θέμα, είπε ο κ. Αποστόλου, θα ξεκαθαρίσει στην πορεία από την απόφαση που θα έχουμε από Ανώτατο Δικαστήριο.

Με βάση τη νομοθεσία του 2006, η παράβαση προβλέπει ποινή 17 χιλ. ευρώ πρόστιμο ή ένα μήνα φυλάκιση ή συνδυασμός και των δύο.

Οπως είναι γνωστό, με βάση τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε την απόφαση της Βουλής ως αντισυνταγματική, η εκτελεστική εξουσία προχώρησε στην κατάθεση προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γενικός Γραμματέας ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “το φαινόμενο που παρουσιάστηκε χθες είναι μια πληγή στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Συνειδητά, προγραμματισμένα, κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και λειτούργησαν τις επιχειρήσεις”.

Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, ότι πέραν της θεσμικής σημασίας και της παρανομίας έκλεψαν αυτοί οι κύριοι τον κύκλο εργασιών, τον κύκλο της αγοράς από τους νομοταγείς καταστηματάρχες που δεν άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους και για εμάς δημιουργείται ένα τεράστιο κενό και ζήτημα.

Σε σχέση με τις θεσμικές διαδικασίες της εκτελεστικής, νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, ο κ. Κουρσάρης είπε πως “τις σεβόμαστε όμως, από εκεί και πέρα η εξουδετέρωση και η τοποθέτηση στο περιθώριο της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα και καλούμε την Βουλή να εξετάσει τον ρόλο της όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων ένα ζήτημα, το οποίο αφορά χιλιάδες συμπατριώτες μας”.

Ερωτηθείς αν μέλη της ΠΟΒΕΚ άνοιξαν χθες τα καταστήματα τους, είπε πως “δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι μέλη μας, μικροί καταστηματάρχες έχουν ανοίξει. Αλλά μπροστά στην πίεση ο μικρός και γνωρίζοντας ότι κάποιοι μεγάλοι δίπλα του θα άνοιγαν τότε δεν υπάρχει διάκριση να καταγγελθεί και ο μικρός. Ομως αντιλαμβάνομαι πλήρως την θέση στην οποία βρέθηκε για να υποχρεωθεί ο ίδιος να παρανομήσει. Από εκεί και πέρα ένα πρόστιμο για τον μικρό είναι τελειωτικό κτύπημα ενώ το πρόστιμο σε ένα μεγάλο θα είναι ως χάρη σε μια παράνομη ενέργεια”.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου είπε στο ΚΥΠΕ πως “εμείς ανοίξαμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να κτυπήσουμε την ανεργία, θέλουμε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και αυτό θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών και της οικονομίας. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού κι όχι να μείνουμε στάσιμοι και να πηγαίνουμε με πρακτικές του παρελθόντος”.

Ουσιαστικά, σημείωσε, οι καταναλωτές έχουν δώσει την απάντηση χθες – η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο και επιτέλους θα πρέπει να ακούσουν τους καταναλωτές όλοι.

“Εμείς τους αφουγκραζόμαστε τους ακούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν ακούνε το δικαίωμα των καταναλωτών να κάνουν τις αγορές τους απρόσκοπτα όπως και το δικαίωμα των επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ανοίξει. Ουσιαστικά εμείς θεωρούμε ότι ισχύουν οι κανονισμοί, αυτό έχει λεχθεί κατά κόρον κι έχει αποφασίσει και το Ανώτατο Δικαστήριο. Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ανοίξουμε, ως πολίτες έχουμε το κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και αυτό κάνουμε”, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας