Ένα καταφύγιο στην Αραδίππου για ζώα που δεν τα θέλει κανείς (βιντεο)

 
Φωτογραφίες/Βίντεο: Αντρέας Λουκαΐδης


Κτηνιατρικός επιθεωρητής, ψυχολόγος σκύλων, γάτων και αλόγων, συγγραφέας του βιβλίου ‘Χωρίς Σύνορα’, κυνηγός, τζόκει, χορτοφάγος,  φιλόζωη, διασώστης ζώων, μητέρα, είναι λίγες από τις λέξεις που θα μπορούσαν να μπουν δίπλα από το όνομα της Τούλας Ναθαναήλ. Λέξεις και έννοιες που ίσως δεν ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους αλλά η Τούλα είναι και η ίδια ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος.

Το ραντεβού μας μαζί της ξεκίνησε ανορθόδοξα. Φτάσαμε στην ώρα μας στην περιοχή της Αραδίππου  όπου βρίσκεται η φάρμα της . Η Τούλα βρισκόταν όμως σε άλλη περιοχή, κοντά στα Λεύκαρα να ψάχνει ένα σκυλί που έχασε και την ίδια ώρα να διασώζει ένα άλλο κυνηγετικό, νεαρό και σκελετωμένο που βρήκε στη διαδρομή.

 

Στο σπίτι με ένα φίδι  

Από την ηλικία των 5 χρόνων που μπήκε στο σπίτι, προς έκπληξη των γονιών της, με ένα φίδι στα χέρια, η ζωή της κτίστηκε γύρω από την αγάπη της προς τα ζώα. Ακόμα και όταν ένα άλογο στα 29 της χρόνια την έριξε αφήνοντας την σε τροχοκάθισμα για εννέα μήνες με τους γιατρούς να της λένε ότι δεν θα ξαναπερπατήσει. Αποδείχτηκαν λάθος.

Σήμερα στην ιδιόκτητη φάρμα της, δεν ξέρει πόσα ακριβώς ζώα έχει και ήταν αδύνατο να τα μετρήσουμε αλλά χαρακτηριστικά να πούμε ότι έχει τρία άλογα, 22 σκύλους τουλάχιστον, περίπου 70 γάτες, αρκετές κότες, κατσίκια, περιστέρια που επέλεξαν μόνα τους να την επισκέπτονται και φυσικά την Τζέση, την αλεπού που δεν λέει να ζήσει στην φύση μόνη της χωρίς την Τούλα.  Από την πιο μικρή και ταπεινή κότα μέχρι τον μεγαλύτερο τεμπελόγατο όλα τα ζώα έχουν ένα όνομα.

Τα ζώα που κανείς δεν θέλει 

Η φάρμα όμως δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο καταφύγιο όπου βρήκαν στέγη σκυλιά που είχαν πεταχτεί σε σκουπίδια, ή εγκαταλειφθεί από κυνηγούς, γάτες τραυματισμένες, ζώα που πήγαιναν για σφαγή, άλογα που γεννήθηκαν κι έμειναν ορφανά. Πολλά από αυτά χρειάστηκαν ειδική φροντίδα από τα γεννοφάσκια τους αφού χωρίς ένα μπιμπερό και μπόλικη αγάπη δεν θα επιζούσαν. Αυτό εξηγεί και το δέσιμο μεταξύ της Τούλας και ορισμένων ‘ενοίκων’ της.  Η μόνη που φροντίζει όλα τα ζώα της φάρμας είναι η Τούλα κι ας δουλεύει 12ωρα και βάλε. Τα έξοδα πολλά αλλά με λίγη βοήθεια από οργανώσεις που βοηθούν κατά καιρούς κανένα ζώο δεν μένει  νηστικό.

 

Σκυλιά για υιοθεσία 

Πολλά από τα ζώα όπως δηλώνει η ίδια δεν θα τα αποχωριστεί ποτέ. Παρόλα αυτά πάντα ψάχνει για άτομα που αγαπούν τα ζώα, ιδιαίτερα για όσα έχει βρει και δεν μπορεί να κρατήσει λόγω χώρου. «Όταν τελειώσει η περίοδος του κυνηγιού, θα έχω πάλι γεμίσει από τα σκυλιά που εγκαταλείπουν οι κυνηγοί » λέει χαρακτηριστικά. Το 2014 είχε βρει νέο σπίτι για 117 σκυλιά ενώ το 2015 για 92 αδέσποτα. Σήμερα αναζητά νέους ιδιοκτήτες για μερικούς σκύλους ακόμα που έχουν αποδείξει ότι έχουν καλό χαρακτήρα και μπορούν να ζήσουν  με οικογένεια, όπως η Λούσια, κυνηγητικό μεν σκυλί, αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να την κρατάς αγκαλιά ή μάλλον να σε κρατά αγκαλιά…

 

Η Τζέση η αλεπού 

Ένα τηλεφώνημα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες ότι βρέθηκε μικρό σκυλάκι ήταν αρκετό για την Τούλα να τρέξει να βοηθήσει. Όταν ανακοίνωσε στον κύριο που το βρήκε ότι δεν πρόκειται για σκυλάκι, αλλά αλεπουδίτσα, ο άντρας αντέδρασε παίρνοντας ένα φτυάρι για να το σκοτώσει. Πράγμα βέβαια που δεν θα επέτρεπε η Τούλα η οποία πήρε την αλεπού, την φρόντισε και προσπάθησε να την αφήσει και πάλι πίσω στη φύση, σε περιοχή όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Μάταια όμως. Η αλεπού δεν την άφηνε από το πλευρό της. Ακόμα και όταν έγινε ενός χρόνου όταν η Τούλα αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει, μένοντας μάλιστα ένα χειμωνιάτικο βράδυ σε αντίσκηνο, στα βουνά, για να βεβαιωθεί ότι η Τζέση, όπως την ονόμασε, θα επέλεγε την ελευθερία της. Και όντως, έφυγε από κοντά της προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Τούλα μπήκε στο αντίσκηνο ήσυχη πια να κοιμηθεί. Δεν πέρασε όμως μια ώρα και η Τζέση μπήκε στο αντίσκηνο και ξάπλωσε φαρδιά πλατιά στο πλάι της. Αν και έχει εξημερωθεί η Τζέση και δεν φοβάται καθόλου την Τούλα, είναι πολύ επιφυλακτική με ξένα άτομα και δεν διστάζει να επιτεθεί σε όποιον νομίζει ότι δεν είναι παρά ένα γλυκό μικρό ζωάκι.

Αφήνοντας την φάρμα, η Τούλα θέλει να κάνει ακόμα μια στάση. Έξω από την εκκλησία της Παναγίας της Αιματούσας . «Περιμένετε λίγο, πρέπει να ταΐσω τις γάτες», μας λέει….

 

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΕΚΤΑΚΤΟ: Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα