Έγιναν όλα τα απαραίτητα βήματα για να ξεκινήσει η χρονιά ομαλά

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα που έπρεπε να κάνει, ούτως ώστε η χρονιά να ξεκινήσει ομαλά, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σημερινής επίσκεψής του στην Αποθήκη του Υπουργείου Παιδείας, στα Λατσιά, όπου ενημερώθηκε για την πορεία αποστολής των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.
 
Ο κ. Καδής, αναφερόμενος στην πρόσφατη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για τις Μετεγγραφές φοιτητών προπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα δημόσια Πανεπιστήμια θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή πρόταση για την οριστική και γενικότερη επίλυση του προβλήματος πρόσβασης παιδιών από τα ιδιωτικά σχολεία στα κυπριακά Πανεπιστήμια.
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Καδής είπε ότι « Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό. Η παράδοση των βιβλίων έχει φτάσει στο 70% των Δημοτικών Σχολείων και γύρω στο 95% των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Αναμένεται, μάλιστα, ότι με τους ρυθμούς που έχουν προγραμματιστεί, μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα βιβλία θα βρίσκονται στην διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας. Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, ιδιαίτερα προς τον τομέα αυτό.»
 
Το έργο της έγκυρης παράδοσης των βιβλίων στα σχολεία, συνέχισε, «είναι ιδιαίτερα επίπονο και πολύπλοκο, αρκεί να σημειώσουμε ότι πρέπει να παραδοθούν 671 διαφορετικά ήδη βιβλίων και αυτά τα είδη πρέπει να παραδοθούν σε ένα αριθμό σχολείων γύρω στα 750. Άρα, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος. Πρόκειται για βιβλία τα οποία προέρχονται είτε από την Ελλάδα κατά περίπου 25% είτε από την Κύπρο κατά 63% με 64% είτε από άλλες πηγές».
 
Ο κ. Καδής ευχαρίστησε το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας για την παραχώρηση των βιβλίων και μάλιστα, όπως είπε, «με μια σημαντική έκπτωση της τάξεως του 50%». Ευχαρίστησε, επίσης, και όλες τις ομάδες των πανεπιστημιακών, των εκπαιδευτικών και άλλων τεχνοκρατών οι οποίοι συνεργάζονται με το Υπουργείο Παιδείας για την παραγωγή του υλικού που πρέπει να δοθεί στα σχολεία.
 
«Τα βιβλία έχουν φτάσει ήδη και στα παροικιακά μας σχολεία», σημείωσε.
 
Φέτος, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν κάποιες καινοτομίες σε σχέση με τα βιβλία που φτάνουν στα σχολεία.
 
«Η πρώτη καινοτομία αφορά μια σειρά από νέα βιβλία σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, βιβλία τα οποία έχουν παραχθεί στην βάση των νέων αναλυτικών προγραμμάτων από ομάδες εργασίας, τις οποίες στελεχώνουν πανεπιστημιακοί, επιθεωρητές, έμπειροι εκπαιδευτικοί, τεχνοκράτες. Μία σημαντική δεύτερη καινοτομία είναι ότι φέτος θα φτάσουν σε όλα τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές τα ειδικά ημερολόγια του μαθητή τα οποία για πρώτη φορά έχουν παραχθεί. Είναι ημερολόγια τα οποία έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τους μαθητές των σχολείων μας εδώ στην Κύπρο, περιλαμβάνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την σχολική ζωή και είναι διαρθρωμένα με τρόπο που να βοηθούν τους μαθητές μας στον προγραμματισμό των καθημερινών τους δραστηριοτήτων», ανέφερε.
 
Όπως είπε, μια άλλη σημαντική καινοτομία που εισάγεται από φέτος στα σχολεία αφορά την παράδοση βιβλίων για μαθητές με οπτική αναπηρία. «Είναι βιβλία τα οποία έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τα παιδιά με οπτική αναπηρία να παρακολουθήσουν καλύτερα τα μαθήματα τους», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Καδής εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι έχουν εργαστεί άοκνα με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή τη θετική εικόνα σήμερα και να ξεκινάει η σχολική χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς.
 
Σε ερώτηση αν ο εξοπλισμός της Αποθήκης του Υπουργείου Παιδείας παρουσιάζει προβλήματα, ο κ. Καδής είπε ότι δεν αναφέρθηκαν οποιαδήποτε συγκεκριμένα προβλήματα.  «Υπάρχουν βιβλία τα οποία ακόμη αναμένονται να φτάσουν στις αποθήκες, ωστόσο η παραλαβή τους αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών και εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι και τα βιβλία αυτά θα βρίσκονται έγκαιρα στις θέσεις τους», πρόσθεσε.
 
Εκπαιδευτικοί
 
Σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι η ΠΟΕΔ έχει ήδη τροχοδρομήσει τη διαδικασία προσφυγών για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης του καθεστώτος Αορίστου Χρόνου σε όλους τους εκπαιδευτικούς που συμπλήρωσαν ή θα συμπληρώσουν αθροιστική υπηρεσία τριάντα μηνών είτε ως συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες και αν με αυτό υπάρχει κίνδυνος να μην ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα που έπρεπε να κάνει, ούτως ώστε η χρονιά να ξεκινήσει ομαλά.
 
«Είμαστε παρά πολύ αισιόδοξοι. Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Το εργασιακό καθεστώς κάποιων εκπαιδευτικών έχει συζητηθεί επανειλημμένα. Εμείς διαχειριζόμαστε αυτό το θέμα στην βάση των κατευθυντήριων γραμμών και του πλαισίου που μας έχει θέσει η Νομική Υπηρεσία. Προφανώς, είναι δικαίωμα και της ΠΟΕΔ και όποιων εκπαιδευτικών νοιώθουν ότι αδικούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και δεν είμαστε δογματικοί. Αν υπάρξουν αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες διαφοροποιούν τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας προφανώς και θα συζητήσουμε τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Αυτό ήδη το έχουμε κάνει».
 
Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, εξήγησε, «είναι να κινηθούμε εκτός των πλαισίων που μας έχει θέσει η Νομική Υπηρεσία. Μιλώντας με τη Νομική Υπηρεσία, ακόμη και πρόσφατα, έχουν έντονη την άποψη ότι οι δικές τους εισηγήσεις είναι εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό δίκαιο το οποίο υπερτερεί, οποιασδήποτε κυπριακής νομοθεσίας».
 
Κληθείς να σχολιάσει προθέσεις κάποιων κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταθέσουν προτάσεις για να αλλάξει το καθεστώς αορίστου χρόνου, ο κ. Καδής είπε ότι οι οποιεσδήποτε προτάσεις από όπου κι αν προέρχονται πρέπει να είναι εναρμονισμένες και με την κυπριακή και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
«Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι οι εισηγήσεις που έχει δώσει και η προσέγγιση την οποία ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ακριβώς κινούνται στο πλαίσιο αυτής της νομοθεσίας. Άρα, οτιδήποτε δεν είναι σύντομο ή οτιδήποτε ξεφεύγει από την νομοθεσία δεν θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό», συμπλήρωσε.
 
Μετεγγραφές φοιτητών προπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με διεθνείς εξετάσεις
 
Ερωτηθείς για την πρόσφατη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, με την οποία κρίνονται ως νόμιμες οι διαδικασίες και οι Κανόνες που πρότεινε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για Μετεγγραφές φοιτητών προπτυχιακού επιπέδου στο Ίδρυμα, με διεθνείς εξετάσεις, ο κ. Καδής είπε ότι ενημερώθηκε χθες ότι υπήρξε αυτή η γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.
 
«Οι νομικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου είχαν συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία στην παρουσία και λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για να δουν το πώς θα μπορούσε αυτοί οι κανονισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου να είναι σύμφωνοι με τη νομοθεσία, να είναι σύννομη. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να εκδίδει κανονισμούς για τη διαχείριση εσωτερικών θεμάτων και από την στιγμή που αυτοί οι κανονισμοί, όντως είναι εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία, εμείς δεν βλέπουμε να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα,» σημείωσε.
 
Ωστόσο, είπε, «θεωρώ ότι αυτοί οι κανονισμοί δεν λύνουν το ευρύτερο πρόβλημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παιδιών από τα ιδιωτικά σχολεία στα κυπριακά Πανεπιστήμια, αφού η εξασφάλιση μιας θέσης μέσω αυτής της διαδικασίας που πέρασε με βάση τους κανονισμούς του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι δύσκολη, είναι πολύπλοκη και γι’ αυτό το σκοπό το Υπουργείο σε συνεργασία με τα δημόσια Πανεπιστήμια θα καταθέσει σύντομα στην Βουλή των Αντιπροσώπων την πρότασή του για την οριστική και γενικότερη επίλυση αυτού του προβλήματος».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι η προσέγγιση η οποία θα ακολουθήσουν είναι ότι θα πρέπει παράλληλα με τις παγκύπριες εξετάσεις, τις οποίες θέλουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, να υπάρχει μια εναλλακτική διαδικασία η οποία να μεταχειρίζεται ισότιμα όλους τους μαθητές είτε των δημόσιων είτε των ιδιωτικών σχολείων και να δίνει τη δυνατότητα ένταξης στα κυπριακά πανεπιστήμια και με ένα εναλλακτικό τρόπο.
 
«Αυτός ο τρόπος προφανώς θα είναι προσιτός και για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Ελπίζουμε ότι αυτή η πρόταση, η οποία βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο θα τύχει της αποδοχής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν θα έχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση είτε στα σχολεία μας είτε στο θεσμό των παγκυπρίων εξετάσεων αφού θα αφορά υπεράριθμες θέσεις. Θα αφορά, δηλαδή, θέσεις πέραν από αυτές που προσφέρονται ούτως η άλλως με τις παγκύπριες εξετάσεις και θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά τόσο των δημόσιων όσον και των ιδιωτικών σχολείων να έχουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια του τόπου τους με ένα εναλλακτικό τρόπο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου