«Στο σκαμνί» για Κασιδιάρη, Φουρθιώτη, Χριστιάνα και Απόλλων–ΑΠΟΕΛ τα κανάλια

20 αποφάσεις εξέδωσε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σχετικά με παραβάσεις του Νόμου περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών.
 
Για τις υποθέσεις επιβλήθηκε Διοικητικό Πρόστιμο 57,350 σε 16 υποθέσεις ενώ σε 2 υποθέσεις επιβλήθηκαν τόσο η κύρωση της Προειδοποίησης, όσο και  διοικητικό πρόστιμο.
 
«Στο σκαμνί» της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης κάθισαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, Extra, Capital, Sigma, Megaone, Primetel, Plus και Alpha καθώς και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Frederick Sport FM και Sfera .
 
Τη μερίδα του λέοντος στα πρόστιμα της Αρχής καλούνται να πληρώσουν  Alpha, Extra και Megaone ενώ ακολουθούν Frederick Sport FM, Sigmaκαι Capital. Ο κατάλογος με τις καμπάνες της Αρχής συμπληρώνουν Sfera Radio και Plus.
Άναψε φωτιές η συνέντευξη του Κασιδιάρη στο Extra

Μετά από καταγγελία, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης διερεύνησε υπόθεση για την τηλεοπτική συνέντευξη του Ηλία Κασισιάρη, Βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον τηλεοπτικό σταθμό Extra στις 17 Νοεμβρίου 2016.

Η αρχή έκρινε πως υπάρχουν παραβιάσεις των νόμων αφού όπως σημειώνει δεν υπήρξε σεβασμός της προσωπικότητας και της υπόληψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι για το οποίο επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 6 χιλιάδων ευρώ.

Επιπρόσθετα στο δελτίο δεν διασφαλίστηκε ο σεβασμός προς την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη και την πολιτική δραστηριότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, για τον οποίο έγινε αναφορά (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης), ενώ στην εν λόγω συνέντευξη, σημειώνει η Αρχή, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν έτυχε δίκαιης, ορθής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Βαριές καμπάνες για τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία

Μετά τη στυγερή δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, βίντεο της οποίας κυκλοφόρησαν αστραπιαία αφού η δολοφονία έγινε σε γκαλερί και καλύπτετο από τηλεοπτικά συνεργεία, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων δεν προειδοποίησαν λεκτικά ή με σήμα για τις σκηνές βίας που θα ακολουθούσαν.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Sigma και Plus tv παραπέμφθηκαν αυτεπάγγελτα στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Στον Alpha επιβλήθηκε πρόστιμο 5 χιλιάδων ευρώ, στο Plus 750 ευρώ και στο Sigma 2500ευρώ.

Τους έκαψαν οι διαφημίσεις παιχνιδιών 

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών σύμφωνα με τον Νόμο απαγορεύονται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ωστόσο Megaone και Alpha μετέδωσαν διαφημίσεις παιχνιδιών μεταξύ των ωρών 10 με 12 το πρωί και 5 με 11 το βραδύ γεγονός που διερεύνησε αυτεπάγγελτα η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης. Η Αρχή επέβαλε στο Megaone πρόστιμο 9,750 ευρώ και στον Alpha πρόστιμο 6250 ευρώ.

«Στημένο» το τηλεπαιχνίδι στον Plus

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής το τηλεπαιχνίδι  «Κουίζ Fun» που μεταδόθηκε στις 12 Φεβρουαρίου ήταν προσυνεννοημένο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Αρχής αναφέρεται ότι έκρινε ότι η εκπομπή που περιείχε διαγωνισμό χωρίς να είναι απαλλαγμένη από κάθε προσυνεννόηση μεταξύ των υπευθύνων και των διαγωνιζομένων που συνεπάγεται την ευνοϊκότερη μεταχείριση ορισμένων από αυτούς.

Η Αρχή επέβαλε για τα πιο πάνω την κύρωση της Προειδοποίησης.

450 ευρώ πρόστιμο τη μέρα για το… λάθος όνομα του σταθμού

Βαριά καμπάνα επιβλήθηκε και στον νέο αθλητικό ραδιόφωνο «RADIO FREDERICK SPORT FM» για τη μη συμμόρφωση του οργανισμού με τους όρους άδειάς του, σε σχέση με τη χρήση του διακριτικού και / ή εγκεκριμένου ονόματός του (Διοικητικό Πρόστιμο €450 ανά ημέρα παράβασης).

Συγκεκριμένα ο σταθμός παρέλειψε να χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομα του που είναι «RADIO FREDERICK SPORT FM», χρησιμοποιώντας μόνο το «SPORT FM».

Σύμφωνα με την αρχή η παράλειψη εκ μέρους του σταθμού έγινε  στις 26.2.2017, 28.2.2017, 2.3.2017, 4.3.2017, 6.3.2017, 8.3.2017, 10.3.2017 και 12.3.2017, μεταξύ των ωρών 09:00 – 12:00, καθώς και στις 25.2.2017, 27.2.2017, 1.3.2017, 3.3.2017, 5.3.2017, 7.3.2017, 9.3.2017 και 11.3.2017, μεταξύ των ωρών 15:00 - 18:00.

Η Αρχή επέβαλε για τα πιο πάνω το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των €7.200.

Προειδοποίηση στην Primetel για το Απόλλων - ΑΠΟΕΛ

Η Αρχή διερεύνησε αυτεπάγγελτα υπόθεση που αφορούσε στον ποδοσφαιρικό αγώνα «ΑΠΟΛΛΩΝ – ΑΠΟΕΛ», όπως αυτός μεταδόθηκε στις 27.2.2017, μεταξύ των ωρών 19:00 – 21:00.

Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχει παράβαση των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000, σχετικά με τη μη τήρηση των γενικά παραδεκτών κανόνων της ευπρέπειας και της καλαισθησίας στη γλώσσα και στη συμπεριφορά, λαμβάνοντας υπόψη το είδος και το πλαίσιο της εκάστοτε εκπομπής, σε χρόνο μάλιστα που ενδεχομένως παρακολουθούν ανήλικοι.

Η Αρχή επέβαλε για τo πιο πάνω την κύρωση της Προειδοποίησης.

Καταγγελία και για την εκπομπή της Χριστιάνας

Καταγγελία για την εκπομπή της Χριστιάνας Αριστοτέλους «Με αγάπη Χριστιάνα» δέχθηκε η αρχή ραδιοτηλεόρασης για την εκπομπή της στις 8 Σεπτεμβρίου

Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσεις των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμων του 1998 μέχρι 2016 και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 σχετικά με τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς αυτό να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου της πρώην συζύγου του φιλοξενούμενου στο πρόγραμμα και του ιδιωτικού βίου των παιδιών του φιλοξενούμενου (Διοικητικό πρόστιμο €1.400) και τη μετάδοση προγράμματος, χωρίς o οργανισμός να διασφαλίσει σεβασμό προς την προσωπικότητα και τον ιδιωτικό βίο της πρώην συζύγου του φιλοξενούμενου στο πρόγραμμα και σεβασμό προς τον ιδιωτικό βίο των παιδιών του φιλοξενούμενου, για τους οποίους μεταδόθηκαν στοιχεία τέτοια που οδηγούν στην αναγνώριση της ταυτότητάς τους (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).

Η Αρχή επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο των €1.400. 

Υπερβολικοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί στο σύστημα καθαρισμού νερού του Extra

Στο στόχαστρο της Αρχής βρέθηκαν και οι εκπομπές τηλεαγοράς που μεταδίδονται από το τηλεοπτικό κανάλι Extra.

Συγκεκριμένα η αρχή διερεύνησε  τηλεμπορικό μήνυμα σε διαφημίσεις των συστημάτων καθαρισμού νερού της εταιρείας Camelot Ιnternational (Imperial Maximum, Imperial Plus, ατομικό μπουκάλι Imperial), όπως αυτά μεταδόθηκαν στις 31.8.2016.

Για το εν λόγω μήνυμα ο τηλεοπτικός σταθμός έλαβε πρόστιμο ύψους  4500 χιλιάδων ευρώ αφού συμφώνα με  την απόφαση δεν διακρινόταν πως επρόκειτο για παράθυρο τηλεαγοράς, σε αυτό περιλαμβάνονταν υπερβολικοί και ανυπόστατοι ισχυρισμοί, δυσφημούσαν άλλα προϊόντα, εκμεταλλεύτηκαν το αίσθημα φόβου.

Επιπρόσθετα ο σταθμός κατηγορήθηκε για τη μετάδοση διαφημίσεων, οι οποίες παρουσίαζαν με λόγια και οπτικά, προσφορές της εταιρείας του διαφημιζόμενου είδους (προϊόντος) με τρόπο που άμεσα ή συμπερασματικά δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις, τη μετάδοση διαφημίσεων, οι οποίες περιείχαν τις λέξεις «εγγύηση» και «εγγυημένα», χωρίς οι πλήρεις όροι να αναφέρονται καθαρά στις διαφημίσεις.

«Στο σκαμνί» για τον Αρχιεπίσκοπο ο Capital

Τον μπελά του βρήκε ο τηλεοπτικός σταθμός Capital που αναμετάδιδε στις 6 Νοεμβρίου το πρόγραμμα του ελλαδικού τηλεοπτικού σταθμού Epsilon και τον γνωστό παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη.

Στην εν λόγω εκπομπή ο παρουσιαστής και το πάνελ του μίλησαν με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο με το Capital να αναγκάζεται τώρα να πληρώσει τη νύφη και τα τρις χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στην Αρχή.

Στο πρόγραμμα «Αποκαλυπτικά», η  Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσεις των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμων του 1998 μέχρι 2016 και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000 σχετικά με τη μετάδοση προγράμματος, το οποίο περιείχε οπτική και λεκτική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, χωρίς το πρόγραμμα να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας, της υπόληψης και του ιδιωτικού βίου του Αρχιεπισκόπου

Επίσης έκρινε πως το πρόγραμμα περιείχε οπτική και λεκτική αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, χωρίς να διασφαλιστεί σεβασμός προς την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη και τον ιδιωτικό βίο του Αρχιεπισκόπου, η εικόνα του οποίου εμφανίστηκε στην οθόνη και το όνομα του οποίου μεταδόθηκε από τον οργανισμό καθώς και αλλοίωση των απόψεών του.

Στην ίδια εκπομπή στις 20 Νοεμβρίου ο Μένιος Φουρθιώτης ασχολήθηκε με τον στυλίστα Νικόλα Ιωαννίδη και την παρουσιάστρια Χριστιάνα Αριστοτέλους. Η Αρχή διερεύνησε αυταπάγγελτα το περιεχόμενο της εκπομπής και έκρινε ότι υπάρχουν παραβιάσεις του Νόμου.

Συγκεκριμένα έκρινε πως το πρόγραμμα μεταδόθηκε χωρίς να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας ή/και της υπόληψης του κ. Νικόλα Ιωαννίδη και της κ. Χριστιάνας Αριστοτέλους, για τους οποίους έγιναν αναφορές στο πρόγραμμα, χωρίς να διασφαλιστεί σεβασμός προς την προσωπικότητα ή/και την τιμή ή/και την υπόληψη ή/και την επαγγελματική δραστηριότητα τους .

Η Αρχή επέβαλε την κύρωση της Προειδοποίησης.

Καμπάνα και στον Sfera για τον Αρχιεπίσκοπο

Και ο Sfera πληρώνει για αναφορά των παραγωγών του στην εκπομπή «Breakfast στον Sfera», στις 4 Νοεμβρίου του 2016 για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Η Αρχή έκρινε πως το πρόγραμμα μεταδόθηκε χωρίς να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και της υπόληψης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου Β΄ και χωρίς ο οργανισμός να διασφαλίσει σεβασμό προς την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη και την επαγγελματική δραστηριότητα

Η Αρχή επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο των €1.000.

Πονοκέφαλος με πρόστιμο για το FAKATEτους

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα FAKATEτους όπως μεταδόθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου τέθηκε στο στόχαστρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.
Η Αρχή έκρινε ότι το πρόγραμμα μεταδόθηκε χωρίς να διέπεται από την αρχή της υψηλής ποιότητας (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης), , χωρίς να διέπεται από την αρχή της διαφύλαξης της ποιότητας της γλώσσας (Διοικητικό Πρόστιμο €500), χωρίς να διέπεται από την αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας ή/και της υπόληψης του ατόμου/ατόμων (Διοικητικό Πρόστιμο €500), χωρίς να ληφθούν μέτρα, ώστε αυτό να ευρίσκεται στο ποιοτικό επίπεδο που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης), χωρίς να διασφαλιστεί σεβασμός προς την προσωπικότητα ή/και την τιμή ή/και την υπόληψη ή/και την επαγγελματική ή/και άλλη συναφή δραστηριότητα προσώπων, τα ονόματα των οποίων μεταδόθηκαν από τον οργανισμό ή/και έγιναν αναφορές σ' αυτά (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης), χωρίς να ληφθούν μέτρα για τήρηση των γενικά παραδεκτών κανόνων της ευπρέπειας ή/και της καλαισθησίας στη γλώσσα ή/και στη συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε χρόνο κατά τον οποίο ενδεχομένως παρακολουθούσαν ανήλικοι (Διοικητικό Πρόστιμο €500), χωρίς να διασφαλιστεί ότι οι τηλεθεατές ήταν ενήμεροι σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος που παρακολουθούσαν, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στη σήμανση που δόθηκε από τον οργανισμό (Διοικητικό Πρόστιμο €500), χωρίς να εξασφαλιστεί όπως το πρόγραμμα το οποίο μεταδόθηκε εντός της οικογενειακής ζώνης ήταν κατάλληλο για όλο το κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών (Διοικητικό Πρόστιμο €500).

Η Αρχή επέβαλε το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των €2.500.

Σημειώνεται πως η Αρχή διερεύνησε αυτεπάγγελτα και δεύτερη περίπτωση για το FAKATEτους, περιορίστηκε όμως σε προειδοποίηση.

Περισσότερη διαφήμιση από το επιτρεπτό στο Voice

Περισσότερο χρόνο διαφήμιση από τον επιτρεπόμενο πρόβαλλε το τηλεοπτικό κανάλι Sigma κατά την διάρκεια του  «The Voice of Greece» στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την Αρχή στο πρόγραμμα η αναλογία χρόνου μετάδοσης των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα σε κάθε ωρολογιακή ώρα υπερέβαινε το 20%, ενώ οι διακοπές στο ενδιάμεσο για μετάδοση διαφημίσεων ή και τηλεαγοράς είχαν χρονική διάρκεια πέραν των 3,5 λεπτών.

Η Αρχή επέβαλε για τα πιο πάνω το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των €2.000.

To Scandal στο στόχαστρο της Αρχής

Και η δραματική σειρά του Sigma Scandal που μεταδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου βρέθηκε στο στόχαστρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.
Η Αρχή έκρινε ότι υπάρχουν παραβάσεις των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμων του 1998 μέχρι 2016 και των περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών Κανονισμών του 2000. Τη μετάδοση σκηνής βίας, με ενδεχόμενο να βλάψει σοβαρά τη σωματική, την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων (Διοικητικό Πρόστιμο €2.500), τη μετάδοση σκηνής βίας, ακατάλληλης για ανήλικους, χωρίς ο οργανισμός να διασφαλίσει ότι οι τηλεθεατές ήταν ενήμεροι σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο του προγράμματος που παρακολουθούσαν (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).

Επίσης διερεύνησε τη μετάδοση σκηνής βίας, μη κατάλληλης για ανήλικους, καθιστώντας το πρόγραμμα μη κατάλληλο για όλο το κοινό, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών κάτω των δεκαπέντε ετών και τη μετάδοση επεισοδίου, εντός οικογενειακής ζώνης, με την οπτική και ακουστική προειδοποίηση (Κ), το οποίο περιείχε σκηνή βίας ακατάλληλη για ανηλίκους, με αποτέλεσμα η οπτική και ακουστική προειδοποίηση (Κ) που δόθηκε από τον οργανισμό να μην ανταποκρίνεται στο περιεχόμενό του (Παράβαση χωρίς την επιβολή κύρωσης).

Η Αρχή επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο των €2.500.

Δεν μετέδωσαν δελτία για κωφά άτομα Capital και Extra

Τέλος η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης μοίρασε πρόστιμα χιλίων και δύο χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα σε Capital και Extra για την μη μετάδοση Δελτίων ειδήσεων για κωφά άτομα τον Νοέμβριο του 2016.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»