Μέτρα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης από το Υπ.Μεταφορών

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αφουγκραζόμενο ανησυχίες πολιτών για πιθανά κρούσματα θαλάσσιας ρύπανσης, ιδιαίτερα σε λιμενικές περιοχές, ξεκίνησε προσπάθεια εντοπισμού των πιθανών πηγών ρύπανσης και εξέτασης μέτρων πρόληψης.
 
Η προσπάθεια αυτή που άρχισε πριν από δύο χρόνια περίπου, ενισχύθηκε τους τελευταίους εννέα μήνες, με την ενεργό συμμετοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.  
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, πραγματοποιήθηκαν συντονιστικές συναντήσεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπου συζητήθηκαν, καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν οι αρμοδιότητες τους στην προσπάθεια εντοπισμού τυχόν κενών που προκύπτουν από τις ενέργειες και εξουσίες των διαφόρων Υπηρεσιών, έτσι ώστε οι πηγές ρύπανσης να εξαλειφθούν οριστικά.  
 
Αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης προσπάθειας, λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα, που θεωρούνται ότι θα έχουν θετική επίδραση στην αποφυγή και πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.  
 
Στα πλαίσια αυτών των μέτρων, το νέο Λιμάνι Λεμεσού συνδέθηκε με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, μέτρο το οποίο αναμένεται να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την πρόληψη της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού.
 
Σε συνεργασία με το Συμβούλιου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί η υποδομή και η σχετική διαδικασία προεπεξεργασίας των λυμάτων πριν από τη ρίψη στο σύστημα.  
 
Έχει ακόμη επιθεωρηθεί από τα αρμόδια Τμήματα και έχει πιστοποιηθεί/ αδειοδοτηθεί η εταιρεία συλλογής λυμάτων στο Λιμάνι Λεμεσού από το Τμήμα Περιβάλλοντος.  
 
Επίσης, η Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας διενεργούν τακτικούς ελέγχους στα πλοία, τα οποία παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο αγκυροβόλιο. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ως στόχο την εξακρίβωση της ορθολογιστικής και νομότυπης διαχείρισης όλων των κατηγοριών αποβλήτων των σκαφών.  
 
Οπως αναφέρεται, πρόσφατα, έχει τεθεί σε εφαρμογή το επανασχεδιασμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων πλοίων, με το οποίο η Αρχή Λιμένων θα μπορεί να εντοπίζει αυτόματα όλα τα εμπορικά πλοία που θα πρέπει να παραδίδουν λύματα, θα προβαίνει σε στοχευμένες επιθεωρήσεις και θα προσφέρει υπηρεσίες παραλαβής και μεταφοράς λυμάτων.  
 
Στο παλιό λιμάνι Λεμεσού τροχιοδρομήθηκε η εγκατάσταση υποδομής υποδοχής λυμάτων και θα παρακολουθείται με κλειστό σύστημα παρακολούθησης ενώ το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας προβαίνει σε εντατικές και αυξημένες επιθεωρήσεις πλοίων και ακτοπλοϊκών σκαφών που χρησιμοποιούν τα λιμάνια, με στόχο την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.  
 
Επίσης, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει στείλει ενημερωτικές εγκυκλίους για ορθή χρήση των διαδικασιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ η Λιμενική Αστυνομία θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις περιπολίες της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.  
 
Η προσπάθεια αυτή, σημειώνεται, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και ζήλο με στόχο τη βελτίωση σε μεγάλο βαθμό της κατάστασης, έτσι ώστε η Κύπρος να συνεχίσει να είναι υπερήφανη και να ξεχωρίζει για την ποιότητα των νερών των θαλασσών της.

Δειτε Επισης

Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»
Τις προτάσεις του ΚΥΣΑΤΣ για ενίσχυση διαδικασίας αναγνώρισης σπουδών αναμένει η Βουλή