Έπεσαν οι υπογραφές Κυβέρνησης και γιατρών-Συμφωνία πλαίσιο για το ΓΕΣΥ

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη υπεγράφη σήμερα στο Προεδρικό, συμφωνία πλαίσιο μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών των ιατρών ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΣΕΣΙΚ για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, μέσω της αναγκαίας αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της σταδιακής αυτονόμησής τους.
 
Επίσης η συμφωνία πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόνοιες για εργασιακά θέματα όπως η δημιουργία και η θεσμοθέτηση νέων οργανογραμμάτων  και δομών και κατανομή του υφιστάμενου προσωπικού ανά δημόσιο νοσηλευτήριο /κλινική/ επαρχία, θέματα που αφορούν το ωράριο εξυπηρέτησης ασθενών και ζητήματα που άπτονται των οικονομικών απολαβών του ιατρικού προσωπικού.
 
Εκ μέρους της Κυβέρνησης, τη συμφωνία πλαίσιο υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.
 
Σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία των συντεχνιών, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, η οποία προηγήθηκε της τελετής υπογραφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία της στενής και αγαστής συνεργασίας ανάμεσα σε Κυβέρνηση και συντεχνίες των ιατρών, πάντοτε προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας ευρύτερα.
 
Από πλευράς τους, οι εκπρόσωποι της ηγεσίας των συντεχνιών αναφέρθηκαν στον καταλυτικό ρόλο του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στην επίτευξη της συμφωνίας, πάντοτε με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε ότι επόμενο βήμα για την Κυβέρνηση είναι ο χειρισμός των θεμάτων των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί το τυπικό κομμάτι της συμφωνίας με τους νοσηλευτές μετά τις διακοπές. Είπε ακόμα ότι αρχίζει η σταδιακή υλοποίηση θεμάτων της αυτονόμησης, όπως η κοστολόγηση υπηρεσιών και η σταδιακή μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας για να παρέχονται υπηρεσίες υγείας και τα απογεύματα.

«Ολοκληρώθηκε σήμερα το τυπικό κομμάτι μιας μακράς διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των γιατρών του δημοσίου, τόσο των μονίμων αλλά και των εκτάκτων, ενόψει και των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί με τις αποφάσεις της 16ης Ιουνίου 2017 από τη Βουλή», είπε ο Υπουργός Υγείας στις δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής του πλαισίου συμφωνίας.

Εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα «οι νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα αφορούν όλες τις πτυχές της μισθοδοσίας, αλλά κυρίως της ανέλιξης και τρόπου προσφοράς υπηρεσιών των νέων γιατρών μας στα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι καθοριστικής σημασίας και συνεισφοράς στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης πρωτίστως της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ».
 
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παμπορίδη, «η νέα αυτή περίοδος συνεννόησης δεν μπορεί παρά να είναι επ΄ωφελεία των ασθενών γιατί δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε τη σωστή στόχευση η οποία είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που λαμβάνει ο Κύπριος πολίτης και ο Κύπριος ασθενής στα δημόσια νοσηλευτήρια».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι «η συνομολόγηση αυτής της συμφωνίας καταδεικνύει ότι υπάρχει συναντίληψη πλέον σε ό,τι αφορά τα έσχατα τα οποία δικαιούται να λαμβάνει ένας γιατρός στο πρώτο στάδιο της εμπλοκής του στη δημόσια υπηρεσία».
 
Αναφερόμενος στη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ δημιουργούμε ένα ενιαίο χώρο πλέον στην υγεία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου». Ως εκ τούτου, συνέχισε, «οι αυξητικές τάσεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις απολαβές και τις αντιμισθίες των γιατρών πρέπει με κάποιο τρόπο να αντανακλώνται και στο δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρχει εκροή καλών επιστημόνων και να καταστεί το δημόσιο ως εργοδότης πρώτης επιλογής».

Αυτός, είπε ο κ. Παμπορίδης, «είναι ο στόχος της Κυβέρνησης: Η πρώτη επιλογή του κάθε νέου διακεκριμένου επιστήμονα ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του να είναι η εμπλοκή του στα δημόσια νοσηλευτήρια, όπου υπάρχει και μεγάλη ανάγκη αλλά και οι σημαντικότερες υποδομές που υπάρχουν στη χώρα μας στο χώρο της υγείας έτσι ώστε να αποκτήσει και εκείνος ο επιστήμονας τις αναγκαίες εμπειρίες και επιστημονική κατάρτιση».
 
Σε ερώτηση για το επόμενο βήμα, είπε ότι αυτό «θα είναι να χειριστούμε το θέμα των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας που εκκρεμεί μετά την τακτοποίηση και του ζητήματος των νοσηλευτών, το οποίο επίσης πιστεύω ότι είναι δρομολογημένο και θα ολοκληρωθεί το τυπικό του κομμάτι νωρίς αμέσως μετά την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές του».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αρχίζουμε τη σταδιακή υλοποίηση των διαφόρων θεμάτων της αυτονόμησης με πρώτο και κύριο την κοστολόγηση των υπηρεσιών οι οποίες έχουν ήδη προσφοροδιοτηθεί, καθώς επίσης και τη σταδιακή μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ώστε να μπορέσει ο κόσμος να λαμβάνει υπηρεσίες τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην επαρχία και σε απογευματινή ώρα».

Προχωρούμε προς το μεγάλο στόχο, λέει ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ

Στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ανέφερε ότι στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας «έχουν επισημοποιηθεί τα όσα έχουμε συμφωνήσει σε σχέση με τους γιατρούς του δημοσίου».

Οπότε, πρόσθεσε, «προχωρούμε προς το μεγάλο στόχο που είναι η υλοποίηση του Σχεδίου και όλοι συμφωνούμε ότι είμαστε έτοιμοι να λύσουμε οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν ώστε επιτέλους μετά από πολλά χρόνια να δούμε να εφαρμόζεται το Σχέδιο Υγείας που το έχει ανάγκη ο κόσμος, το έχει ανάγκη ο Κύπριος πολίτης».

Σε ερώτηση αν έχουν κλείσει όλα τα εργασιακά προβλήματα, απάντησε ότι «ποτέ δεν κλείνουν όλα, αλλά τα πιο σημαντικά έχουν κλείσει».

ΠΑΣΥΚΙ: δημιουργείται ένα υγιές και φυσιολογικό περιβάλλον για τους γιατρούς

Για την ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Σωτήρης Κούμας στις δικές του δηλώσεις, «η σημερινή μέρα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική ως ιστορική, γιατί επιτεύχθηκε επιτέλους ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από έντονες διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση που θεωρούμε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί θα δημιουργήσει ένα υγιές και φυσιολογικό περιβάλλον για τους γιατρούς, άκρως απαραίτητο για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων προς όφελος του Κύπριου ασθενή».

Υπενθύμισε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ως αρχή της την προσωπική εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας τη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό το Μάρτιο του 2017, κατά την οποία ο Πρόεδρος «αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα όπως προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο των γιατρών που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια  κατέθεσε ένα πλαίσιο που περιείχε γενικές αρχές και θέματα για τα εργασιακά».

Το πλαίσιο, είπε ο κ. Κούμας, χρησιμοποιήθηκε ως βάση για διαπραγμάτευση και μετά από εισηγήσεις που κατέθεσε η ΠΑΣΥΚΙ και οι οποίες ενσωματώθηκαν σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε το σχετικό πλαίσιο συμφωνίας που υπογράψαμε σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η διαβούλευση αποδεικνύει ότι όταν ο διάλογος είναι δομημένος, ειλικρινής και σωστός μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα άκρως απαραίτητα για τις μεταρρυθμίσεις που έπονται στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της υγείας».  

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας