Συνάντηση Δήμων Γεροσκήπου και Πάφου με τους μελετητές για τους κυματοθραύστες

Συνάντηση είχαν σήμερα οι Δήμοι Γεροσκήπου και Πάφου με τους μελετητές του έργου που αφορά τη συζήτηση και παρουσίαση της μελέτης σε σχέση με τους κυματοθραύστες, που θα ξεκινήσουν στην ακτογραμμή δυτικά της Γεροσκήπου και θα φθάνουν μέχρι τα μπάνια της Κάτω Πάφου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως σήμερα παραδόθηκαν στο Δήμο Γεροσκήπου τα προσχέδια της μελέτης και εξέφρασε την ελπίδα όπως το 2018 εξευρεθούν εκείνα τα κονδύλια για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή των κυματοθραυστών, κάτι, που όπως σημείωσε, θα δώσει αμμώδεις παραλίες στις ξενοδοχειακές μονάδες, με στόχο την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Λεάνδρου, Δημοτικός Μηχανικός στο Δήμο Γεροσκήπου, είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται από κοινού από τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου.

Εκτίμησε πως αναμένονται τα καλά αποτελέσματα που είχαν σημειωθεί και στην ανατολικότερη περιοχή Γεροσκήπου με τους έξι κυματοθραύστες και σε μεταγενέστερο στάδιο με τους υπόλοιπους έξι που θα παραδοθούν του χρόνου τον Ιούνιο. 

Στόχος, συνέχισε, είναι “η προστασία της ακτής» ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε πως πρόκειται για ένα  πολύ σημαντικό το έργο.

Αναφέρθηκε και σε φαινόμενα διάβρωσης που η μελέτη αντιμετωπίζει, εκτιμώντας παράλληλα πως μετά την παράδοση της τελικής μελέτης και των κατασκευαστικών σχεδίων θα ανοίξουν οι ορίζοντες για την κατασκευή του έργου, είτε τμηματικά, είτε ολικά, είτε μεμονωμένα από διάφορους ξενοδόχους. 

Ο Στέλιος Ζερβός, από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ανέφερε  πως συμμετέχει στην παρουσίαση ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Μελέτης με στόχο να πετύχουν το ζητούμενο αποτέλεσμα, που είναι η προστασία και η βελτίωση πάντα σεβόμενη το περιβάλλον.
 
Σήμερα, είπε στο ΚΥΠΕ, “θα δούμε τις υπαλλακτικές λύσεις που προτείνονται από τους μελετητές για όλη την περιοχή, θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση και αξιολόγηση των προτάσεων, και στη συνέχεια, σύμφωνα και με τους όρους εντολής της μελέτης, τα προτεινόμενα έργα - προτάσεις θα παρουσιαστούν σε δημόσια παρουσίαση με τη συμμετοχή και των εμπλεκόμενων φορέων, των τμημάτων και του κοινού”.

Ο Χρίστος Σολομωνίδης, από την εταιρεία «ΡΟΓΚΑΝ  και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» στην Αθήνα και Κοινοπραξία με την «Διονύσης Τουμαζής και Συνεργάτες» στην Κύπρο ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το έργο περιλαμβάνει παραλίες και από τους δύο Δήμους με στόχο να γίνει μια συνολική ανάπλαση της ακτής, ώστε να προστατεύεται η παραλία και να δημιουργηθούν κολυμβητικές ακτές, συνολική ανάπλαση και βελτίωση της ποιότητας των ακτών.

Ο κ. Σολωμονίδης ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα που είναι η έκθεση προμελέτης στο πλαίσιο της οποίας γίνεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και διαπίστωση των προβλημάτων.

Τώρα, εξήγησε, είμαστε στο δεύτερο στάδιο, που αφορά την έκθεση υπαλλακτικών λύσεων και  διερεύνηση διαφόρων στρατηγικών σχεδίων για το σύνολο της Ακτής.

Ακολούθως, συνέχισε, «τα αξιολογούμε με τη χρήση μαθηματικών προσομοιώσεων, κυματικής διαταραχής ,υδροδυναμικής κυκλοφορίας, και παράκτιας στερεομεταφοράς για να βρούμε τις στάσεις διάβρωσης απόθεσης”, συμπλήρωσε. 

Βρισκόμαστε  σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουμε  καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις, πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα
Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη
Μεγάλη δεντροφύτευση στη Μοσφιλωτή από την Πράσινη Ασπίδα, μέσο του προγράμματος You Reforest Cyprus