Αύξηση των ελέγχων για τη θαλάσσια ρύπανση

Στην απόφαση για αύξηση των ελέγχων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για αντιμετώπιση ή πρόληψη πιθανών φαινομένων ρύπανσης της θάλασσας, κατέληξε σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η οποία έγινε υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Αλέκο Μιχαηλίδη και στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά τη σύσκεψη, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η οποία είπε ακόμη ότι μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών θα έχουν συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος έχει στα χέρια του, όπως είπε, «και τις απόψεις της Λιμενικής Αστυνομίας και επιστολές μας για να μπορέσουμε να συντονίσουμε το θέμα της περαιτέρω αστυνόμευσης της θαλάσσιας περιοχής». 
 
Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε σε πρόβλημα πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και σε νομοθετικά κενά και τόνισε πως «πιέζουμε και έχουμε εξασφαλίσει την αύξηση των ελέγχων από τα αρμόδια τμήματα».
 
Σημείωσε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο και με δική της πρωτοβουλία και συντονισμό με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων συντονίζουμε μηνιαίες συσκέψεις με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο θέμα της πιθανής ρύπανσης της θάλασσας.
 
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του επικεφαλής της ομάδας του ΤΕΠΑΚ που είχε εκπονήσει τη μελέτη για τα αίτια της ρύπανσης της θάλασσας του Κόλπου της Λεμεσού, καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Κώστα Κώστα, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «έχουμε λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις της μελέτης του ΤΕΠΑΚ που εκπονήθηκε προς όφελος του Δήμου Λεμεσού και γι΄ αυτό ήδη έχει εγκατασταθεί υποδομή συλλογής λυμάτων από τα πλοία στο λιμάνι Λεμεσού, έχει συμφωνηθεί η παραλαβή τους από τον ΣΑΛΑ και η εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο λιμάνι για την παραλαβή των λυμάτων έχει ήδη αδειοδοτηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος».
 
Αυτά είναι μέτρα τα οποία πρότεινε η ίδια η μελέτη και έχουν υλοποιηθεί πολύ πρόσφατα, υπογράμμισε.  
 
Ανέφερε επίσης ότι οι μηνιαίες συσκέψεις που συνεχίζουν να γίνονται αφορούν τις υποδομές παραλαβής λυμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο είτε πρόκειται για τις μαρίνες, είτε για τα αλιευτικά καταφύγια είτε πρόκειται για τα λιμάνια.
 
«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στην περιοχή της Λεμεσού γι΄ αυτό και προσπαθούμε και επιμένουμε περισσότερο για την συγκεκριμένη περιοχή», πρόσθεσε.
 
Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός όλων των αρμοδίων Αρχών από ένα συγκεκριμένο τμήμα και να λειτουργεί μία ομάδα, να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης και να υπάρχει μια στρατηγική αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το αρμόδιο τμήμα το οποίο θα κάνει το γενικό συντονισμό», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει αυτή η υπηρεσία η οποία θα μπορεί να ενεργεί αποτελεσματικά, να είναι η Λιμενική Αστυνομία.
 
Πρόσθεσε ότι αν η Λιμενική Αστυνομία θεωρεί πως δεν μπορεί μόνη της με βάση τις νομοθεσίες της και τις γνώσεις της, θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να γίνει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας με τη Λιμενική Αστυνομία και σε συνεργασία να κάνουν το συντονισμό και να έχουν και την ευθύνη εφαρμογής των διαδικασιών  και του ελέγχου δράσης για να μπορεί να υπάρχει και πρόληψη και καταστολή.
 
Η κ. Παναγιώτου είπε στο ΚΥΠΕ ότι επί του προκειμένου έχει αποστείλει επιστολές με συγκεκριμένες εισηγήσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρμόδιους Υπουργούς και εξέφρασε την ανάγκη τροποποίησης του σχετικού νόμου, για την εφαρμογή του οποίου έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη το Τμήμα Αλιείας έτσι ώστε το Τμήμα να μην έχει μόνο αρμοδιότητα για τις πετρελαιοκηλίδες αλλά και για τα λύματα γενικότερα στην θαλάσσια περιοχή.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κώστα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Λεμεσού τον ενημερώνει ότι σε συνέχεια της μελέτης πραγματοποιήθηκαν διάφορες συσκέψεις, τόσο στο Δήμο Λεμεσού όσο και στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (υπό το συντονισμό του ΓΔ του υπουργείου), όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης καθώς και πιθανοί τρόποι για την επίλυση του προβλήματος και στις οποίες εκπροσωπήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
 
Κατά τις συσκέψεις, διαπιστώθηκε ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) δεν διαθέτει κατάλληλη υποδομή για την παραλαβή και προεπεξεργασία των λυμάτων από τα πλοία που είναι εντός του λιμένα Λεμεσού ή  βρίσκονται αγκυροβολημένα εκτός αυτού ενώ δεν υπάρχει αδειοδοτημένη εταιρεία και ούτε κατάλληλος μηχανισμός για τη συλλογή των λυμάτων από τα πλοία που είναι αγκυροβολημένα έξω από το λιμάνι Λεμεσού.
 
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του κ. Κώστα προς τον Δήμαρχο Λεμεσού, με βάση μαρτυρίες που υπάρχουν (από λειτουργούς/αξιωματούχους εμπλεκόμενων φορέων), η εταιρία που είναι αδειοδοτημένη για τη συλλογή του «oil sludge” από τα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι ή στο αγκυροβόλιο Λεμεσού, φαίνεται να συλλέγει και λύματα από τα πλοία, χωρίς να είναι αδειοδοτημένη για κάτι τέτοιο.
 
Ο κ. Κώστα επισημαίνει επίσης στο σημείωμά του ότι «η οριστική επίλυση του εν λόγω προβλήματος απαιτεί τη δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού και υποδομής, στο λιμάνι Λεμεσού, για την παραλαβή και προεπεξεργασία των λυμάτων από πλοία και ακολούθως τη διοχέτευση τους στο δίκτυο αστικών λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), όπως άλλωστε απαιτεί και η σχετική διεθνής νομοθεσία».

Δειτε Επισης

Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι