Οργή και αγανάκτηση από το Δήμαρχο Λεμεσού για την ρύπανση της θάλασσας

Την "οργή και αγανάκτηση" του εκφράζει ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, για τα συνεχιζόμενα φαινόμενα ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής της Λεμεσού, και καλεί τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, διευκρινίζοντας πως ο Δήμος μπορεί να έχει λάβει μέτρα επιτήρησης, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα καταστολής της ρύπανσης ή επιβολής ποινών στους παρανομούντες.
 
Σε δηλώσεις στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολίτες εξέφρασαν παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί με τα λύματα στη θάλασσα της Λεμεσού, ο κ.Νικολαϊδης είπε πως "τα φαινόμενα αυτά  είναι απαράδεκτα και αυτοί που συμβάλλουν σε αυτά, βαρύνονται με εγκληματικές πράξεις".
 
Διεμήνυσε πως ο Δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πέραν των αρμοδιοτήτων και ευθυνών του, με συγκεκριμένα μέτρα επιτήρησης της θαλάσσιας περιοχής, τα οποία όπως υπογράμμισε, δεν μπορούν από μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα, καθώς χρειάζεται η ενεργότερη εμπλοκή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που διαθέτουν, όπως υπέδειξε, και τα κατάλληλα μέσα για καταπολέμηση της ρύπανσης.
 
"Ο Δήμος Λεμεσού κάνει έκκληση προς όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να αναλάβουν ενεργά τις ευθύνες τους όπως η νομοθεσία καθορίζει",  είπε και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες αυτές είναι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών, η Επαρχιακή Διοίκηση (Υπουργείο Εσωτερικών), η Λιμενική Αστυνομία (Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης)  καθώς και η Αρχή Λιμένων.
 
Είπε, εξάλλου, πως υπάρχουν στη νομοθεσία πολύ αυστηρές ποινές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από τον Υπουργό Γεωργίας της τάξης των 150 χιλιάδων ευρώ, μπορούν να επιβληθούν ποινές σε αυτούς που ρυπαίνουν που φτάνουν μέχρι τέσσερα χρόνια φυλάκιση και 500,000 ευρώ πρόστιμο, ενώ μπορούν να επιβληθούν εξώδικα  πρόστιμα μόνο για την υποψία ρύπανσης, μέχρι 4,000 ευρώ".
 
"Είμαι σίγουρος πως, όταν επιτέλους αρχίσουν να επιβάλλουν ποινές, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Δυστυχώς, καμία ουσιαστικά ποινή ή χρηματικό πρόστιμο δεν επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια ", συμπλήρωσε.
 
Είπε επίσης, πως σήμερα έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς την Αρχή Λιμένων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μελετηθεί η άμεση λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τα πλοία του αγκυροβολίου, που κατά τη μελέτη του ΤΕΠΑΚ είναι η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης της θάλασσας.
 
Συγκεκριμένα, ο Δήμος ζητά αυστηρότερους επιτόπου έλεγχους της ποσότητας των λυμάτων που φέρνουν μαζί τους τα πλοία όταν έρχονται στο αγκυροβόλιο και που παίρνουν μαζί τους όταν φεύγουν, αυστηρότερους έλεγχους των ποσοτήτων που παραδίδουν στον αδειοδοτημένο εργολάβο παραλαβής και μεταφοράς των λυμάτων στο λιμάνι της Λεμεσού, την παρουσία αρμόδιων φορέων στις διαδικασίες πλοίων που αφήνουν τα λύματα στη θάλασσα εντός αγκυροβολίου μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία και τέλος, να μελετηθεί από την Αρχή Λιμένων ΑΛΚ το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων που εφαρμόζονται σε άλλα αγκυροβόλια, όπως για παράδειγμα η περίφραξη του θαλάσσιου χώρου με ειδικά φράγματα, γύρω από τα αγκυροβολημένα πλοία.
 
Υπενθύμισε ακόμη πως, από τον περασμένο Μάρτιο, ο Δήμος έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέτρα, όπως οι επιθεωρήσεις της θάλασσας από πλοιάρια του Δήμου και του Τμήματος Αλιείας πάνω σε καθημερινή βάση, η ενίσχυση της εποπτείας με πτητικά μέσα, η προώθηση διαδικασίας άμεσης παρέμβασης μόλις εντοπιστούν σημεία ρύπανσης ώστε να ελέγχεται μικροβιολογικά η ρύπανση και να διερευνάται η έκταση της και η πιθανή αιτία και οι αίτιοι, η διενέργεια, από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ελέγχων επί των σκαφών των πλοίων στο αγκυροβόλιο και η αδειοδότηση διαδικασίας περισυλλογής των λυμάτων των πλοίων και μεταφοράς τους στις ειδικές δεξαμενές που εγκατέστησε η Αρχή Λιμένων στο λιμάνι Λεμεσού και η από εκεί μεταφορά τους στο σύστημα του ΣΑΛΑ.
 
Αυτά τα μέτρα, βελτιώνουν την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση, όμως έχουμε πρόβλημα εκεί που δεν μπορεί να παρέμβει ο Δήμος, όπως η επιβολή ποινών και η καταστολή, αφού δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα, τόνισε ο κ. Νικολαϊδης και σημείωσε ότι "αν δεν υπάρξει αυστηρή επιτήρηση, επιβολή ποινών αλλά και ετοιμότητα για κατασταλτικά μέτρα, θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση".
 
Διεμήνυσε τέλος πως "η Λεμεσός δεν μπορεί να ανεχτεί αυτήν την κατάσταση" και διαβεβαίωσε πως ο ίδιος, το δημοτικό συμβούλιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, "δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας ώστε από πλευράς δικής μας να γίνει το παν για να καταπολεμηθεί το απαράδεκτο και ανησυχητικό φαινόμενο της ρύπανσης της θάλασσας".

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ