Ιατροί έσωσαν τη ζωή 11χρονου στο Μακάρειο νοσοκομείο

Τις δυνάμεις τους ένωσαν πανεπιστημιακοί και νοσοκομειακοί ιατροί για να σώσουν τη ζωή ενός 11χρονου αγοριού που παρουσίασε διάτρηση στομάχου.

Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι μετά από πολύωρη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση που διενεργήθηκε στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ από τον  Καθηγητή Χειρουργικής Παίδων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Ζαχαρία Ζαχαρίου και το Διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Μακάρειου Δρα Ανδρέα Νεοφύτου,  το 11χρονο αγόρι διαφαίνεται να έχει κερδίσει τη δύσκολη μάχη για τη ζωή και επέστρεψε στο σπίτι του μετά από νοσηλεία εβδομάδων στην Μονάδα Εντατικής Περίθαλψης Παίδων.

Ο 11χρονος ασθενής διακομίστηκε στις αρχές Απριλίου του 2017 στο Μακάρειο Νοσοκομείο με κοιλιακό άλγος, ενώ μεταγενέστερα εμφάνισε οξεία κοιλία, εξαιτίας ρήξης του πεπτικού σωλήνα, επείγον περιστατικό το οποίο έχρηζε άμεσης και ταχείας ιατρικής αντιμετώπισης.

Παρά τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, η κλινική εικόνα του επιδεινώθηκε και το παιδί βρέθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική Μονάδα Παίδων του Μακάρειου Νοσοκομείου,  παρά την μέγιστη δυνατή υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, αναφέρεται.

Οι γονείς του 11χρονου αγοριού επικοινώνησαν με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ζητώντας βοήθεια. Παράλληλα, ο Διευθύνων της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ, Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου, προσκάλεσε τον κ. Ζαχαρίου σε Ιατρικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης του μικρού ασθενούς.

Η εξέλιξη της υγείας του παιδιού παρουσιαζόταν προδιαγεγραμμένη με μοναδική πιθανότητα επιβίωσης τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για διόρθωση και αποκατάσταση της ρήξης του πεπτικού σωλήνα.

 Με πρωτοβουλία του Δρ. Νεοφύτου ζητήθηκε άδεια από το Υπουργείο Υγείας για τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης από τον Καθηγητή Ζαχαρίου, ο οποίος αναλαμβάνοντας την ευθύνη του χειρουργείου,  πραγματοποίησε την επέμβαση σε συνεργασία με τον Δρα Νεοφύτου, στην παρουσία άλλων χειρουργών της Παιδοχειρουργικής Κλινικής.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η επέμβαση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες μη ολοκλήρωσής της, και τυχόν τραγικής κατάληξης του παιδιού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά.
 
Τις πρώτες μέρες μετά τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης, ο μικρός ασθενής χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της καρδιακής, αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας του. Δέκα ημέρες μετά, το παιδί εξακολουθούσε να νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα Παίδων σε σταθερή κατάσταση, με μειούμενη ανάγκη μηχανικής υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του. Πριν από μερικές μέρες πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο και τώρα βρίσκεται στο σπίτι του.

Σε δήλωσή του ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αθανάσιος Γαγάτσης συνεχάρη τους δύο ιατρούς για την επιτυχή αντιμετώπιση του σοβαρού ιατρικού περιστατικού και την επαναφορά της υγείας του μικρού ασθενούς.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια