Η «Κυρά της Λαπήθου»: Η ηρωίδα μαία Ευφροσύνη Προεστού από την Λάπηθο(Βίντεο)

Η Ευφροσύνη Προεστού, η μαία, η ηρωίδα, η «Κυρά της Λαπήθου» όπως ήταν γνωστή στους περισσότερους υπήρξε σύμβολο ηρωίδας κατά την διάρκεια της εισβολής του 1974 στη Κύπρο. Δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη της, περιέθαλψε και έσωσε 12 στρατιώτες της Εθνικής φρουράς ώσπου την συνέλαβαν  και την βασάνισαν οι Τούρκοι ενώ,στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας υπάρχει η προτομή της για να υπενθυμίζει τον ηρωισμό της.

Το 1974 ήταν 71 χρονών, συνταξιούχος μαία Ευφροσύνη Προεστού σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο βιβλίο «Κυπρίων ιατρών έργα- Η ιατρική στην Κύπρο 1950-2015» του Λάκη Ν.Αναστασιάδη , είχε εργαστεί για δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή της  Λαπήθου, κυρίως στα γύρω χωριά, και είχε ξεγεννήσει τους πιο πολλούς κατοίκους. Ήταν βέρα Λαπηθιώτισσα, την γνώριζαν και την εκτιμούσαν όλοι, γιατί ήταν φιλεύσπλαχνη και βαθιά θρησκευόμενη.

Με την κατάληψη της κωμόπολης της στις 6 Αυγούστου 1974, η Ευφροσύνη Προεστού όχι μόνον δεν έφυγε από την αγαπημένη της πόλη, αλλά με αυτοθυσία φρόντισε και κράτησε στην ζωή 12 έφεδρους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς . Τους Πανίκο Παραλιμνίτη, Κώστα Καστελλανή, Γιώργο Χριστοφή, Στέλιο Θεοδούλου, Κούλλη Κυριάκου, Νίκο Παπαναστασίου, ΠαύλουΝικολάου, Ανδρέα Γρηγορίου και Νίκου Νικολάου τού 286ΜΤΠ και τους Πολύκαρπο Πέτρου, Αντώνη Φιλίππου και Γιώργο Παπανικολάου του 256ΤΠ, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Λάπηθο κατά την επέλαση και κατάληψη της από τα τουρκικά στρατεύματα.

Για ένα μήνα, με κίνδυνο της ζωής της, φρόντιζε με ότι χρειαζόταν τους 12 στρατιώτες, ώσπου την συνέλαβαν οι Τούρκοι και την μετέφεραν στο Κάστρο της Κερύνειας. Την βασάνισαν, χωρίς να αποκαλύψει τίποτε για τα παλικάρια – τα παιδιά της – που τελικά σώθηκαν.

Η ηρωίδα μαία εκδιώχτηκε από τους κατακτητές στις ελεύθερες περιοχές εγκαταλείποντας πίσω της την όμορφη Λάπηθο. Οι 12 εθνοφρουροί, που επέζησαν με την φροντίδα της, την τίμησαν εν ζωή. Η Ευφροσύνη Προεστού πέθανε στις 17 Απριλίου 1993 σε ηλικία 93 ετών.
Οι δώδεκα στρατιώτες μαζί με τον Δήμο Λαπήθου και το σωματείο «Η Λάπηθος» έστησαν την προτομή της «Κυράς της Λαπήθου» στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να δείχνει τον δρόμο της επιστροφής προς την σκλαβωμένη της κωμόπολη.
Επίσης προς τιμήν της έχει αφιερωθεί και η οδός Ευφροσύνης Προεστού, που είναι πάροδος της οδού Λαπήθου, δίπλα στο Πάρκο της Κερύνειας, στην συνοικία Παρισινός, στην περιοχή Έγκωμη στη Λευκωσία.

Δείτε βίντεο αφιέρωμα του ΡΙΚ με μαρτυρίες  από τους στρατιώτες για την ηρωίδα «Κυρά της Λαπήθου»:
 

Δειτε Επισης

Φωτιά σε δύο οχήματα έξω από μηχανουργείο στην Πάφο-Επηρεάστηκε και τρίτο
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
ΒΙΝΤΕΟ: Επί ποδός καθ' όλη της διάρκεια της νύχτας συνεργεία της Πυροσβεστικής-Πλημμύρησαν σπίτια και δρόμοι
Μικροεπεισόδια ανάμεσα σε Σύρους και Ε/κ στο κέντρο της Πάφου-Ζημιές στη δομή ανηλίκων
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας