«Θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όσοι ταξιδεύουν από το αεροδρόμιο της Τύμπου»

Τους κινδύνους ασφαλείας για το κοινό υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης για όσους πολίτες επιλέγουν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου για να ταξιδέψουν προς την Τουρκία.

Συμφωνα με ανακοίνωση τύπου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, βάσει εμπιστευτικής έκθεσης που ετοίμασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για την Περιοχή Πληροφοριών Πτήσης (FIR) Λευκωσίας και βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την αεροπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των Τουρκικών παρεμβάσεων και κυρίως λόγω της παράνομης λειτουργίας αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου. 

Συγκεκριμένα, στην έκθεση επιβεβαιώνονται συνεχιζόμενοι κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων λόγω Τουρκικών ενεργειών ως εξής:

  • Το Κέντρο Ελέγχου ‘Άγκυρας δεν συντονίζεται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας για τις χιλιάδες πτήσεων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Τουρκικό FIR στο Κυπριακό και αντίστροφα, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας –ICAO.
  • Οι πτήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ Τουρκικών αεροδρομίων και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου,δεν συντονίζονται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας που είναι το επίσημα αναγνωρισμένο αρμόδιο Κέντρο από όλους τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς.
  • Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εισέρχονται παράνομα στην Περιοχή Πτήσεων Ελέγχου Λευκωσίας, χωρίς κανένα συντονισμό.

Οι κίνδυνοι αναδεικνύονται από την ΕΕ στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια αλλά και από παρεμβάσεις του κύριου Μαυρίδη σε διάφορα επίπεδα στην ΕΕ καθώς και από αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως ICAO, IATA κ.ά. Μάλιστα, σε πρόσφατη απάντησή της η Κομισιόν σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή επιβεβαιώθηκαν οι σοβαροί και υπαρκτοί κίνδυνοι.

Όσον αφορά  το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου το οποίο χρησιμοποιείται δυστυχώς από ευρωπαίους και άλλους πολίτες (Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους κ.ά.), ο Ευρωβουλευτής προειδοποιεί  ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όπως επιβεβαιώνει η εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν, αφού ως παράνομο και μη αναγνωρισμένο αεροδρόμιο,  δεν εποπτεύεται από οποιονδήποτε Διεθνή Οργανισμό όπως επιβάλλει η  διεθνής πρακτική και ουδείς γνωρίζει τα επίπεδα ασφάλειάς του.

Σημειώνεται πως μεταξύ των συστάσεων στην εμπιστευτική έκθεση προς την Κομισιόν, περιλαμβάνεται  εισήγηση για μεταβίβαση του συντονισμού των πτήσεων εντός του FIR Λευκωσίας σε τρίτη χώρα, πράγμα που αποτελεί εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας. Για αυτό, ο Κώστας Μαυρίδης απευθύνει ερώτηση προς την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους οι οποίοι έχουν ενώπιον τους την έκθεση εδώ και χρόνια, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για τα πιο πάνω και ιδιαίτερα για το τελευταίο. 
 
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών