Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει το αεροδρόμιο Πάφου

Oργανωμένη επίσκεψη-ξενάγηση στο αεροδρόμιο Πάφου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τη λειτουργία του. Στην ξενάγηση τους παρευρισκόμενους ενημέρωσαν ο Ισόβιος Επίτιμος Προέδρος της  Hermes Airports Νίκος Κ. Σιακόλας, η Διευθύντρια της HERMES Ελένη Καλογήρου και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Παναγιώτης Χατζηπαντελής . 

Η επίσκεψη – ξενάγηση και ενημέρωση έγινε επ’ αφορμής της δεύτερης δεκαετίας λειτουργίας του αεροδρομίου Πάφου, υπό τη διαχείριση της Hermes Airports Ltd και με την ευκαιρία των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2017, αναφορικά με τη συνολική επιβατική κίνηση, η οποία ανήλθε στα 4,1 εκ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17,8%,

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ενημέρωση για τη μέχρι τώρα επιτυχημένη λειτουργία του αεροδρομίου Πάφου και συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα που αφορούν στη συνδεσιμότητα της χώρας, στην επιβατική κίνηση, η οποία φέτος αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ αφίξεων, σε αναπτυξιακά έργα και στην ανάγκη περαιτέρω έργων υποστήριξης της τουριστικής βιομηχανίας.
 
Έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την ανάγκη προσθήκης περαιτέρω κλινών την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και την ανάγκη διατήρησης της λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε ολόχρονη βάση, έτσι ώστε να επιτύχει η προσπάθεια μείωσης της εποχικότητας.

Μιλώντας ο Επίτιμος Προέδρος της  Hermes Airports Νίκος Κ. Σιακόλας, ανέφερε πως ηεΕταιρεία σε συνεργασία πάντοτε με την κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι το καλύτερο για τη στήριξη και υποστήριξη των αεροδρομίων Πάφου και Λάρνακας, αλλά και τη συνεχή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με στόχο να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στην συνεχώς αυξανόμενη ταξιδιωτική κίνηση.

Ο κ. Σιακόλας διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών αλλά και η Πολιτική Αεροπορία, η Διεύθυνση και το προσωπικό της Hermes συνεχώς μελετούν, σκέφτονται  πώς να βοηθήσουν περισσότερο την αεροπορική κίνηση των δύο αεροδρομίων και ειδικά της Πάφου  που επιθυμούμε – όπως είπε- να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πρόσθεσε πως είναι πάναγνες οι άρχοντες της πόλης και Επαρχίας να  φροντίσουν και να ασκήσουν πιέσεις, ώστε αυτές οι αχρείαστες καθυστερήσεις που υπάρχουν για την κατασκευή του δρόμου Πάφου- Αεροδρομίου να ξεπεραστούν και το έργο γίνει το ταχύτερο δυνατό. 

Ο κ. Σιακόλας ανέφερε πως η  HERMES  δέχεται πολλά παράπονα από τους ξένους, σημειώνοντας πως ένας λόγος που δεν προωθείται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του αεροδρομίου είναι η μη ύπαρξη κατάλληλου οδικού δικτύου. 

O δρόμος, συνέχισε, πρέπει να γίνει το ταχύτερο για να εξυπηρετηθεί και η πόλη και η Επαρχία.

Ένα άλλο σημείο, είπε ο Επίτιμος Προέδρος της  Hermes Airports,  που η Επαρχία χρειάζεται παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται, είναι η αύξηση του αριθμού των κλινών. Η εποχή που επιλέγουν οι επισκέπτες είναι η εποχή μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερες κλίνες. 

Σημαντικό παρατήρησε ο κ. Σιακόλας είναι οι ξενοδόχοι να αφήνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία τους τον χειμώνα, σημειώνοντας πως υπάρχουν οι αεροπορικές εταιρείες που είναι έτοιμες να φέρουν κόσμο. Πρόσθεσε πως η HERMES είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Από την πλευρά της, η Ελένη Καλογήρου, Διευθύντρια της HERMES, στο πλαίσιο της επίσκεψης- ξενάγησης διαβεβαίωσε πως μέλημα της HERMES είναι η σωστή εξυπηρέτηση των επιβατών. «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά», όπως είπε, «με την κυβέρνηση και τους τουριστικούς φορείς για την αύξηση του αριθμού που επισκέπτονται την Κύπρο, προσθέτοντας πως αναλόγως των αυξήσεων αυτών πρέπει οι χώροι στο αεροδρόμιο να διαμορφώνονται ανάλογα». 

Στην ξενάγηση παρέστησαν  οι βουλευτές Πάφου, οι Δήμαρχοι της Επαρχίας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης, η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, εκπρόσωποι πολλών φορέων της Πάφου και άλλοι επίσημοι.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Aδάμος Ασπρής ανέφερε πως η σύμβαση ανάληψης της διαχείρισης των δύο διεθνών αεροδρομίων της Κύπρου υπογράφηκε στις 12 Μαΐου 2006.

Το διεθνές αεροδρόμιο Πάφου εγκαινιάστηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2008. 

Η Hermes, πρόσθεσε, ανέλαβε και εξακολουθεί να αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών και να επενδύει σημαντικά ποσά, στοχεύοντας στην προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών και νέων τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο.

Συγκριτικά, σημείωσε πως το 2006, όταν η Hermes ανέλαβε τη διαχείριση των δύο κυπριακών αεροδρομίων, η επιβατική κίνηση ανερχόταν μόλις στα 6.760.641 επιβάτες. 

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2016, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 32% και έφθασε τα 8.974.163.

Πρόσθεσε ακόμη πως η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Πάφου τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του σημείωσε αύξηση 27%, από 1,8 εκατ. επιβάτες το 2006 σε 2,3 εκατ. το 2016.

Σε σχέση με τα τέλη των αεροδρομίων, αυτά, ανέφερε ο κ. Ασπρής, είναι καθορισμένα και εγκεκριμένα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εντούτοις, η Hermes, μαζί με την Κυβέρνηση, προσφέρει από το 2010 σημαντικά σχέδια κινήτρων στις αεροπορικές εταιρείες, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αεροπορικών τελών και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα και την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια. 

Εκτιμάται, συνέχισε, “ότι για κάθε επιπρόσθετη πτήση που αφικνείται στα αεροδρόμια της Κύπρου  δημιουργούνται γύρω στις 100 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας”. 

Συνολικά, πέραν των 12.700 θέσεων εργασίας στα δύο αεροδρόμια (εκ των οποίων πέραν των 3.000 αφορούν αποκλειστικά το Αεροδρόμιο της Πάφου) αλλά και γενικότερα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, υφίστανται και ενισχύονται ως αποτέλεσμα της λειτουργίας των διεθνών αεροδρομίων της χώρας, όπως είπε.

Με ετήσια συνεισφορά που ξεπερνά τα €500 εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ της χώρας, οι δύο αερολιμένες της Κύπρου δικαιολογημένα θεωρούνται πλέον ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη που βοηθά στην ανάπτυξη της χώρας και στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, κατέληξε ο κ. Ασπρής.
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου