"Ζω από ελεημοσύνες- Είμαι άστεγος, χωρίς εισόδημα"

Έχοντας φτάσει στο χείλος της απόγνωσης, της απελπισίας και της αγανάκτησης όπως λέει, ο Αντώνης Δημητριάδης από τη Λευκωσία, αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για όλα όσα ζει τον τελευταίο καιρό, ζητώντας βοήθεια. Όπως ο ίδιος σημειώνει σε συνέντευξή του στο Reporter, ως πατέρας τριών παιδιών, άνεργος, χωρίς σπίτι, χωρίς εισόδημα και με σοβαρό πρόβλημα τραυλισμού, δεν του ήταν εύκολο να αναφερθεί δημόσια στα όσα ζει, αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στον κόσμο αφού το κράτος, όπως υποστηρίζει, δεν τον στήριξε, οδηγώντας τον στην εξαθλίωση.
 
Από πού είστε;
 
Γεννήθηκα στη Κύπρο και είμαι από Λευκωσία.
 
Που ζείτε αυτή τη στιγμή;
 
Από τον Δεκέμβριο του 2015, μετά το διαζύγιο μου και μέχρι σήμερα είμαι άστεγος. Φιλοξενούμαι σε φίλους και λίγες φορές στην μητέρα μου.
 
Στο παρελθόν εργαζόσασταν;
 
Απολύθηκα από την τελευταία μου εργασία στις 12 του Σεπτέμβρη του 2016 λόγv ανεπαρκών γνώσεων της φύσης εκείνης της δουλειάς.
 
Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζετε;
 
Είμαι υπερτασικός, πάσχω από ταχυκαρδία και το κυριότερο, έχω αναπηρία στην επικοινωνία (τραυλισμό).
 
Αυτή τη στιγμή έχετε κάποιο εισόδημα από κάπου;
 

Είμαι με μηδενικό εισόδημα από τον Οκτώβρη του 2016. Ζω αποκλειστικά με ελεημοσύνες.
 
Τι ακριβώς ζητάτε;
 
Αποτάθηκα για το ΕΕΕ μετά την απόλυση μου. Επίσης για επίδομα ανεργίας. Δεν πήρα τίποτα εδώ και σχεδόν 10 μήνες. Ζητώ αυτά που δικαιούμαι για να καλύψω τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες μου και τίποτα παραπάνω.
 
Ποια διαβήματα έχετε κάνει μέχρι στιγμής;
 
Στην περίπτωση του ΕΕΕ, έχω παραδώσει ότι μου έχουν ζητήσει. Tρεις μήνες μετά την αρχική μου αίτηση, μου ζήτησαν επιπρόσθετα οικονομικά στοιχεία των τριών παιδιών μου, άσχετα αν αυτά διαμένουν με την μητέρα τους και όχι μαζί μου. Αυτά τα στοιχεία συμπεριλάμβαναν τρία καταπιστεύματα από την ασφαλιστική εταιρία που πλήρωνα για τις μελλοντικές σπουδές των παιδιών μου και που σταμάτησα τον Μάιο του 2013. Η απόρριψη από το ΕΕΕ είχε σαν λόγο αυτά τα καταπιστεύματα που τα θεώρησαν δικές μου καταθέσεις έστω και αν εγώ παρέδωσα όλα τα στοιχεία που δεν δείχνουν αυτό. Βάσει του νόμου, τα καταπιστεύματα των παιδιών εξαιρούνται.
 Στην ένσταση που ακολούθησε αναφέρθηκα σε αυτή την εξαίρεση αλλά ακόμα περιμένω έστω και αν έπρεπε να πάρω μια απάντηση στους τρεις μήνες και έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις. Στην περίπτωση του επιδόματος ανεργίας έχω απορριφθεί γιατί το 2015 δεν είχα αρκετές ασφαλιστέες αποδοχές. Την 1η Μαίου του 2017 έκανα καταγγελία στο γραφείου επιτρόπου διοικήσεως και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την παράνομη απόρριψη από το ΕΕΕ παραβλέποντας την εξαίρεση που ανάφερα πιο πάνω. Ακόμα δεν έχω απάντηση. Στην επιστολή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ακριβώς το περίμενα, δεν είχα καμία απάντηση.
 
Έχετε χρέη που πρέπει άμεσα να εξοφληθούν;
 
Υπάρχει φυλακιστήριο για μη πληρωμή διατροφών για €2100. Μαζί με αυτό έχω ακόμα €600 για τον Ιούνιο και Ιούλιο και σε καμιά δεκαριά μέρες ακόμα €300 για τον Αύγουστο, όλα για διατροφές. Όσα δανείστηκα από φίλους και γνωστούς αυτούς τους τελευταίους 10 μήνες για να επιβιώσω δεν χρειάζεται να εξοφληθούν άμεσα.
 
Tι δουλειές θα μπορούσατε να κάνετε με βάση τις γνώσεις σας;
 
Βάσει των γνώσεων μου θα μπορούσα να κάνω ότι φανταστείτε. Η χειρωνακτική εργασία μου είναι κάπως απαγορευτική λόγω της υπέρτασης. Βάσει της αναπηρίας μου όμως δεν μπορώ να κάνω τίποτα το ιδιαίτερο. Το 100% των ειδικοτήτων που γνωρίζω έχουν να κάνουν με άμεση επικοινωνία με πελάτες. Κάτι που δεν μπορώ να προσφέρω λόγω της αναπηρίας μου. Δυστυχώς στην Κύπρο, ο τραυλισμός βαριάς μορφής θεωρείται νοητική ασθένεια και έτσι με αντιμετωπίζουν από τα σχολικά μου χρόνια.
 
Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα;
 
Μετά από συζήτηση με αρκετά άτομα με παρόμοιες υποθέσεις έχω εξακριβώσει ότι αυτές οι απάνθρωπες πρακτικές της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας περιλαμβάνουν την απόρριψη της αίτησης για το ΕΕΕ για οποιονδήποτε λόγο που δεν ευσταθεί και να έρθει μετά η Υπουργός Εργασίας να εγκρίνει την ένσταση, γλυτώνοντας έτσι την πληρωμή των αναδρομικών. Έστω και αν προσφέρεται το δικαίωμα προσβολής της απόφασης στο Διοικητικό Δικαστήριο εντός 75 ημερών, κανένας δεν έχει την ευχέρεια να πληρώσει δικηγόρο για να το κάνει. Αν κάποιος μπορεί να πληρώσει δικηγόρο για τέτοια υπόθεση δεν θα είχε ανάγκη να αποταθεί για το ΕΕΕ.
 Θέλω να στείλω το μήνυμα πως έστω και αν μείνω στο δρόμο χωρίς να έχω να φάω, είτε καταλήξω στην φυλακή λόγο απλήρωτων διατροφών, δεν θα σταματήσω να εκθέτω την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και το Υπουργείο Εργασίας για τις απάνθρωπες τακτικές τους που εξαναγκάζουν ανθρώπους, Κύπριους πολίτες σαν εμένα στην εξαθλίωση
 
 
Σε επικοινωνία που είχε το Reporter με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρμόδια Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας, ανταποκρίθηκε αμέσως και αφού ενημερώθηκε για την εν λόγω περίπτωση μας ενημέρωσε ότι η ένταση του κ. Δημητριάδη έχει εγκριθεί και σύντομα θα ενημερωθεί και ο ίδιος. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η Λειτουργός κ. Στέφη Χρυσοστόμου "η ένσταση εξετάστηκε άμεσα, έχει εγκριθεί, και στην επόμενη πληρωμή, εντός Αυγούστου εάν όλα είναι εντάξει, ο κ. Δημητριάδης θα λάβει το ΕΕΕ".
 
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών