Αρχές του 2018 ξεκινά η Σχολή Δικαστών

Βασισμένη στις βέλτιστες πρακτικές που ήδη έχουν δοκιμαστεί στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο στοχεύει να είναι η Σχολή Δικαστικής Επιμόρφωσης της Κύπρου, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει προγράμματα αρχές του 2018, ενώ οι πρώτοι εκπαιδευτές θα παρακολουθήσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα το φθινόπωρο.
 
Με μια λιτή ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας, το Ανώτατο Δικαστήριο ενημέρωσε το κοινό ότι υιοθέτησε την έκθεση που ετοιμάστηκε από τον καθηγητή Jeremy Cooper για το θέμα και ότι η Σχολή αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2018.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής Μεταρρύθμισης και Επιμόρφωσης στο Ανώτατο Δικαστήριο και πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Γιώργος Ερωτοκρίτου, οι εισηγήσεις που γίνονται στην Έκθεση του  καθηγητή Cooper «συνάδουν με τα καλύτερα πρότυπα στην Ευρώπη και το μοντέλο που εισηγείται διασφαλίζει τα συμφέροντα της δικαστικής εξουσίας και της πολιτείας γενικότερα».
 
Υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών
 
Σε πλεονέκτημα μετατράπηκε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύει Σχολή Δικαστικής Επιμόρφωσης, αφού ο καθηγητής Cooper είχε την ευκαιρία να συλλέξει τις καλύτερες πρακτικές όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από αλλού και να διαμορφώσει τις εισηγήσεις του ανάλογα.
 
Ο καθηγητής Cooper θεωρείται «από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον κόσμο για θέματα δικαστικής επιμόρφωσης και η φήμη του διασφαλίζει τη σοβαρότητα της έκθεσης».
 
Το μοντέλο της Σχολής στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, στις Συστάσεις της Κομισιόν για τις βέλτιστες πρακτικές στην επιμόρφωση δικαστών σε ολόκληρη την Ευρώπη του 2014, στις κατευθυντήριες γραμμές που υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Κατάρτισης (EJTN) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικών Συμβουλίων (ENCJ) του 2016, για την μεθοδολογία και τον τρόπο που θα πρέπει να διεξάγεται η δικαστική επιμόρφωση, καθώς και στις οικουμενικές αρχές δικαστικής επιμόρφωσης όπως αυτές υιοθετήθηκαν από EJTN και το Συμβούλιο Δικαστών της ΕΕ το 2016.
 
Η Σχολή Επιμόρφωσης που θα ιδρυθεί στην Κύπρο θα είναι και η πρώτη στην Ευρώπη μετά την έκθεση της Κομισιόν και λαμβάνει πλήρως υπόψη τις καλύτερες πρακτικές που επικρατούν σήμερα στον ευρωπαϊκό χώρο.
 
Στόχος η συνεχής εκπαίδευση των δικαστών, μελλοντικά και δικηγόρων
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του καθηγητή Cooper, υπάρχουν πολλά μοντέλα στην Ευρώπη, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου υιοθετείται αυτό το οποίο είναι πιο κοντά στο κοινοδίκαιο και το οποίο προβλέπει τη συνεχή εκπαίδευση των δικαστών μετά το διορισμό τους.
 
Είναι το μοντέλο που ακολουθεί κατά κύριο λόγο η Αγγλία, καθώς και η Σκωτία, η Ουαλία, η Ιρλανδία, η Β. Ιρλανδία και η Μάλτα.
 
Πρόκειται για ένα λειτουργικό μοντέλο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να μετεξελιχθεί ώστε να μπορεί να εκπαιδεύει ξεχωριστά δικαστές, δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας και ενδεχομένως τα Μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
 
Η έκθεση προβλέπει την ίδρυση δεκαμελούς Συμβουλίου Επιμόρφωσης με Πρόεδρό του τον Πρόεδρο του Ανωτάτου ή άλλο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα υποδειχθεί από τον ίδιο.
 
Τα Μέλη του Συμβουλίου Επιμόρφωσης θα διορίζονται από τον Πρόεδρο και το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από διαβούλευση με τα Μέλη του Ανωτάτου.
 
Για σκοπούς διασφάλισης της ανεξαρτησίας του Συμβουλίου 7 από τα μέλη του Συμβουλίου θα είναι δικαστές και τα 3 δεν θα προέρχονται από το χώρο της δικαστικής εξουσίας.
 
Από το φθινόπωρο η επιμόρφωση των δικαστών / εκπαιδευτών
 
Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία όλοι οι εκπαιδευτές, οι οποίοι θα είναι δικαστές στη βάση των οικουμενικών αρχών δικαστικής επιμόρφωσης,  προγραμματίζεται να παρακολουθήσουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα το φθινόπωρο, ώστε να είναι έτοιμοι στις αρχές του 2018 να εκπαιδεύσουν τις πρώτες ομάδες δικαστών.
 
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να ορίζονται ορισμένες φορές και ξένοι εκπαιδευτές.
 
Ήδη, διάφορες Σχολές Δικαστών όπως η Δικαστική Σχολή της Αγγλίας, η Σχολή Δικαστών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, έχουν προσφερθεί να αναλάβουν την εκπαίδευση των Κύπριων εκπαιδευτών.
 
 

Δειτε Επισης

Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων