Έρχονται αλλαγές στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης

Αύξηση της επιδότησης ενοικίων στους εκτοπισμένους και ταυτόχρονη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων από το 2018, παγοποίηση των ενοικίων για τ/κ περιουσίες για 3 χρόνια, αύξηση του χρόνου αξιοποίησης της έγκρισης για στέγαση από ένα σε δύο χρόνια και ελαστικότητα αλλαγής σχεδίου εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για την προσφυγική πολιτική.  
 
Περαιτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως εάν η προσπάθεια του  Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελβετία δεν οδηγήσει σε λύση και το θέμα των εκτοπισμένων συνεχίσει να υφίσταται, πρέπει να αλλάξει η προσφυγική πολιτική ώστε να διορθωθούν  στρεβλώσεις.  
 
Κατά την εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση της Επιτροπής Προσφύγων για τα θέματα των εκτοπισμένων, ο κ. Πετρίδης ξεκαθάρισε ότι η προσφυγική πολιτική δεν εμπεριέχει στοιχείο αποζημίωσης αλλά παροχή των χρειωδών ώστε οι εκτοπισμένοι να ζουν αξιοπρεπώς μέχρι να επιστρέψουν στις κατεχόμενες περιουσίες τους.  
 
Ο κ. Πετρίδης είπε στην Επιτροπή ότι 228.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα ως πρόσφυγες και είναι δικαιούχοι της προσφυγικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι οι εκτοπισμένοι είναι όσοι μια μικρή χώρα, όπως το Λουξεμβούργο.   Αναφερόμενος στα στεγαστικά προγράμματα, είπε πως εξετάζονται 1.450 αιτήσεις το χρόνο για αγορά διαμερίσματος και επιδιόρθωση κατοικίας.  
 
Αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου, ο κ. Πετρίδης είπε πως επιδοτούνται 4.500 δικαιούχοι το χρόνο εκ των οποίων οι 1500 είναι φοιτητές.  
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα η πρόταση της κυβέρνησης για γνωμάτευση, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ποσού επιδότησης ενοικίου και αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι 10% αύξηση στον προϋπολογισμό του 2018 για την επιδότηση ενοικίου με συνολική αύξηση της δαπάνης από 7,7 εκ. το 2017 σε 8,4 εκ το 2018.  
 
Πρόσθεσε ότι η απόφαση περιλαμβάνει αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων από τις 19.546 ευρώ στις 30.000, για πολυμελείς οικογένειες από 25.561 σε 45.000 ευρώ ενώ, όπως είπε, αυξάνεται η επιδότηση από 133 ευρώ το μήνα σε 180 ευρώ το μήνα και στις πολυμελείς οικογένειες από 214 σε 260 ευρώ.  
 
Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για αύξηση της περιόδου αξιοποίησης της έγκρισης στεγαστικής βοήθειας από 1 χρόνο σε 2 χρόνια, η οποία θα παρέχει ευελιξία μεταπήδησης από το ένα σχέδιο στο άλλο.      
 
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ενοικίων στις τ/κ περιουσίες, είπε πως  προτείνεται παγοποίηση ενοικίων για 3χρόνια και ενδεχομένως μετά να γίνει αύξηση με βάση τον πληθωρισμό.

Δειτε Επισης

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια