Ένας στους τέσσερις νέους μας θέλει να μεταναστεύσει

Πέραν του 26% των νέων ηλικίας 18-28 ετών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μεταναστεύσουν, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Ινστιτούτου Στατιστικολόγων (ΚΙΣ).  
 
Το αποτέλεσμα της έρευνας κρίνεται από το ΚΙΣ ως «άκρως αποθαρρυντικό και απογοητευτικό», καθώς το 26,6% του πιο παραγωγικού μέρους του πληθυσμού (άτομα ηλικίας 18-28 ετών) της χώρας εκφράζει πρόθεση για μετανάστευση με κύριο σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου.  
 
Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό, όπως τονίζεται, εάν κάποιος αναλογιστεί ότι ο 1 στους 4 σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τη χώρα.   Δεύτερο σημαντικό εύρημα της έρευνας, σύμφωνα με το ΚΙΣ, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πρόθεσης μετανάστευσης καταγράφεται μεταξύ των ετών 22-25 και αγγίζει το 30%.
 
Το μικρότερο ποσοστό 23% καταγράφεται στις ηλικίες 18-21. Η εξήγηση που δίνεται (μέσα από συμπληρωματικές ερωτήσεις) στο συγκεκριμένο εύρος ηλικίας είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτούν σε σχολές ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης ανά πόλη είναι:
 
Τρίτο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 68% των νέων που εκφράζουν πρόθεση να μεταναστεύσουν είναι κάτοχοι προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, ποσοστό ψηλό για μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος, σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
 
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης τις χώρες που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση για τους Κύπριους νέους για πιθανή μετανάστευση με την ελπίδα επαγγελματικής αποκατάστασης, με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ντουμπάι και την Αυστραλία να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις.
 
Παρατηρείται ωστόσο σημαντική μείωση στα ποσοστά επιλογής των νέων όσον αφορά την Αγγλία, κυρίως λόγω του Brexit και της αβεβαιότητας σχετικά με το εργασιακό καθεστώς, ενώ αντίθετα, η Γερμανία εμφανίζεται στις προτιμήσεις των νέων λόγω της ισχυρής οικονομίας της.
 
Τέλος, η έρευνα κατέδειξε ότι το 73% των νέων που έχουν πρόθεση να αναζητήσουν το μέλλον τους σε άλλες χώρες δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις.
 
 
Ο Πρόεδρος του ΚΙΣ Χρύσανθος Σαββίδης θεωρεί πως τα ποσοστά πρόθεσης μετανάστευσης που καταγράφονται μεταξύ των νέων 18-28 ετών μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πολύ ψηλά» και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για πραγματική επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, τότε ίσως η χώρα μας απολέσει μια για πάντα ένα σημαντικό (από απόψεως γνώσεων) παραγωγικό μέρος του πληθυσμού της, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία.
 
Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 6-9 Ιουνίου, αφορούσε όλους τους νέους ηλικίας 18-28 και κάλυπτε ολόκληρη την επικράτεια με μέγεθος δείγματος 716 άτομα και με την μέθοδο της απλής τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας καθορίστηκε το δείγμα.
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών