«Θα γεμίσει η Κϋπρος με λιμενικά καταφύγια»

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Μαύρου είπε ότι μετά από οκτώ περίπου μήνες συζητήσεων και αφού έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες που αποταθήκαμε στην Εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία και στον αρμόδιο Υπουργό για περιβαλλοντικά θέματα με σειρά ερωτημάτων γραπτώς, επανήλθε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θέμα της αδειοδότησης χώρων ελλιμενισμού χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις, χωρίς να απαντάται πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με τη δημιουργία των χώρων αυτών, πώς διασφαλίζεται η χρήση της παραλίας από το κοινό, και πώς εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης, γιατί δεν έγινε στρατηγική μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, ότι με αυτά τα δεδομένα η λήψη αποφάσεων από τη νομοθετική εξουσία, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

“Οι ανησυχίες προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, δεν ξέρουμε δηλαδή πώς λειτουργεί η θάλασσα, τα ρεύματα σε μια σειρά περιοχές. Δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός της δημιουργίας αυτών των μικρών μαρίνων, δεν υπάρχουν καθορισμένες περιοχές στις οποίες μπορούν να λειτουργήσουν αυτοί οι χώροι ελλιμενισμού, δεν υπάρχει με λίγα λόγια καμιά προεργασία, καμιά μελέτη που να διασφαλίζει ότι αυτό το αναπτυξιακό, όπως ονομάζεται, μέτρο δεν θα λειτουργήσει σε βάρος της παραλίας, του δημόσιου πλούτου”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν “θα γεμίσει η Κύπρος με καταφύγια ελλιμενισμού πλοίων”, η κ. Μαύρου είπε πως “από τη στιγμή που δεν έχουν χωροθετηθεί, δεν έχει καθοριστεί αριθμός, ναι θεωρητικά θα μπορούσε σε κάποιο σημείο ουσιαστικά της παραλίας να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι”.

Σε παρατήρηση αν θα υπάρξει πρόβλημα στον κόσμο, σημείωσε ότι “είναι ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν και ένα από τα ερωτήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, πώς διασφαλίζεται η πρόσβαση του κάθε πολίτη, επισκέπτη, τουρίστα στην παραλία, αν μείνουν παραλίες”.

Με την πρόταση που έχει φθάσει κοντά μας, συνέχισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, οι χώροι ελλιμενισμού συνοδεύονται και από άλλες αναπτύξεις – εστιατόρια, υποστηρικτικές υπηρεσίες μέσα στη θάλασσα.

Είπε πως πρέπει να γίνουν μελέτες, να δοθούν απαντήσεις και συντεταγμένα, όπως θα έπρεπε ως κράτος προχωρούμε μελετημένα, να δοθεί και το πράσινο φως σε αυτά τα σχέδια.

Ανέφερε ότι υπήρχε χρόνος να γίνουν, από το 2007 που εγκρίθηκε η νομοθεσία για τους χώρους ελλιμενισμού, αν θέλετε ακόμη και από το 2016 που ήρθε το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή. Φθάσαμε ένα χρόνο μετά, συνέχισε, να συζητούμε χωρίς καμιά μελέτη ενώπιον μας.

Ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε πως ενδιαφέρον υπάρχει, έχουν κατατεθεί αιτήσεις στο Υπουργείο Τουρισμού και αναμένονται απαντήσεις. “Κάποιοι λένε ότι η βιασύνη οφείλεται στην επικείμενη κύρωση του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης, που θα θέτει αυστηρούς όρους για τις επεμβάσεις στην θάλασσα”, πρόσθεσε.

Είπε πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο πότε θα κυρωθεί το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης που είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε.

Σε παρατήρηση, ανέφερε ότι δεν επηρεάζονται οι μαρίνες “παρόλο που με έκπληξη μας είδαμε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν μια βδομάδα να γίνεται προσπάθεια νομοθετικής κάλυψης και για τις μαρίνες, έργα τα οποία σε μεγάλο βαθμό είτε είναι υλοποιημένα είτε είναι σε στάδιο υλοποίησης. Εκ των υστέρων δεν έχω καταλάβει το σκεπτικό αυτής της προσπάθειας”, συμπλήρωσε η κ. Μαύρου.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας