Προγράμματα με 100% εργοδότηση στα ΜΙΕΕΚ

Υπάρχουν προγράμματα των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) τα οποία έχουν 100% εργοδότηση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ηλίας Μαρκάτζιης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει απορρόφηση των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ από την αγορά, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που έχουν κάνει, η εργοδότηση έφτανε μέχρι και το 85% σε κάποια προγράμματα και πρόσθεσε ότι παίρνουν, μάλιστα, τηλεφωνήματα από εργοδότες που τους ρωτούν αν ξέρουν κανένα απόφοιτο για να εργοδοτήσουν.
 
«Άρα, υπάρχουν προγράμματα που έχουν 100% εργοδότηση, υπάρχουν κάποια που έχουν πιο χαμηλή εργοδότηση, αλλά όλα έχουν πολύ ψηλή εργοδότηση. Είναι σημαντικό σε μια εποχή όπου υπάρχει τεράστιο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων, να τροφοδοτείς την αγορά εργασίας με άτομα που χρειάζεται. Είναι κρίμα τόσοι πολλοί νέοι να μην εργάζονται και οι επιχειρήσεις να ζητούν συγκεκριμένες δεξιότητες και να μην μπορούν να βρουν.  Είναι έγκλημα για μια χώρα σαν την Κύπρο, γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικά τα ΜΙΕΕΚ», συμπλήρωσε.
 
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η πιστοποίηση και η αναβάθμιση των ΜΙΕΕΚ σε Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ο κ. Μαρκάτζιης, αφού ανέφερε ότι η πιστοποίηση έγινε από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, είπε ότι ένας απόφοιτος των ΜΙΕΕΚ μπορεί να αξιοποιήσει το δίπλωμα του, αν θέλει να προχωρήσει, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 
«Δηλαδή ένα Πανεπιστήμιο μπορεί να του το αναγνωρίσει και στην Αγγλία μπορεί να τον πάρει στο δεύτερο έτος. Ακόμα και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Άρα, υπάρχει μια ακαδημαϊκή αναγνώριση αν κάποιος θέλει να προχωρήσει σε περαιτέρω σπουδές. Το δεύτερο μεγάλο όφελος είναι ότι θα δικαιούνται οι σπουδαστές των ΜΙΕΕΚ φοιτητική χορηγία, οικονομική βοήθεια, όπως ακριβώς τους φοιτητές στα Πανεπιστήμια. Αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί σπουδαστές ήταν από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι μεγάλος όφελος για αυτούς τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
 
Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Μαρκάτζιης, ως τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν συνεργασίες με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
«Μας δίνει, δηλαδή, ένα στάτους που να μας επιτρέπει να κάνουμε συνεργασίες και στα πλαίσια του Erasmus και όχι μόνο», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς για προγράμματα των ΜΙΕΕΚ, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι έχουν πιστοποιηθεί μέχρι στιγμής, διότι θα πιστοποιηθούν στο μέλλον και άλλα, εφτά διαφορετικά προγράμματα.
 
Όπως ανέφερε, έχουν πιστοποιηθεί τα προγράμματα σπουδών: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά στη Λεμεσό, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών στη Λάρνακα, Ηλεκτρομηχανολογικές – Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία σε Λευκωσία και Λάρνακα, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες σε Λεμεσό και Πάφο, Γαλακτοκομία – Τυροκομία στη Λευκωσία, Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία στη Λάρνακα.
 
Σε ερώτηση ποια προγράμματα θα πιστοποιηθούν στο μέλλον, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι αυτή την στιγμή εργάζονται πάνω σε δύο – τρία διαφορετικά προγράμματα.
 
«Στο να καταλήξεις με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσεις παίρνει χρόνο. Πρέπει να είναι πολύ προσεκτική δουλειά, να διασταυρωθούν πληροφορίες, ούτως ώστε να ξέρουμε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα πιστοποιήσουμε και θα βάλουμε σε λειτουργία θα εξασφαλίζει εργοδότηση μετά στους απόφοιτους. Σκεφτόμαστε προς το παρόν για Οινοποιία, για κάποια πρόγραμμα πάνω στη Μηχανική Αυτοκινήτων – Ηλεκτρολογία αυτοκινήτων και κάποια θέματα ξενοδοχειακών, που δεν προσφέρει το ΑΞΙΚ, που είναι ακόμα ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα», συμπλήρωσε.
 
Σε παρατήρηση ότι από την 1 Ιουνίου άρχισαν να γίνονται δεκτές αιτήσεις για τα ΜΙΕΕΚ και αν γνωρίζει αν κάποιοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι δεν γνωρίζει πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί.
 
«Πάντα έχουμε το φαινόμενο δυστυχώς οι αιτήσεις να γίνονται την τελευταία στιγμή και κάποτε να ζητείται και παράταση γιατί δεν προλάβαν. Υπάρχει αρκετή ζήτηση και υπάρχει η ανάγκη να ενημερωθούν πιο πολλοί, διότι δεν μας ικανοποιεί εμάς το ότι υπάρχει η ζήτηση. Θέλουμε να το ξέρει ο κόσμος, ούτως ώστε να κάνουν την αίτηση του και να γίνει η επιλογή. Είναι μια πολύ σημαντική θέση. Είναι πολλοί σημαντικές σπουδές, εξασφαλίζουν εργοδότηση που μπορώ να πω ότι κανένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν έχει το ποσοστό εργοδότησης που έχουμε εμείς», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι η επιτυχία φαίνεται στο αποτέλεσμα.
 
«Πάντα είναι το αποτέλεσμα που μετρά. Όταν μπαίνουν στην αγορά εργασίας και οι εργοδότες εκτιμούν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες αυτών των ανθρώπων και όταν τους εργοδοτούν με καλούς μισθούς, με καλούς όρους εργασίας, αυτό είναι το αποτέλεσμα και αυτό είναι που μετρά», σημείωσε.      
 
Ενόψει της λήξης της υποβολής αιτήσεων για τα ΜΙΕΕΚ στις 23 Ιουνίου, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι πρέπει οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι να μπουν στην ιστοσελίδα των ΜΙΕΕΚ, να διαβάσουν την περιγραφή των προγραμμάτων, να μάθουν όλες τις πληροφορίες και αν τους ενδιαφέρει να προχωρήσουν άμεσα να συμπληρώσουν το ηλεκτρονικό έντυπο για αίτηση εγγραφής στα ΜΙΕΕΚ.
 
«Είναι καλό να ενημερωνόμαστε. Και αν δεν είμαστε σίγουροι, να ενημερωθούμε και αν δεν μας ενδιαφέρει, δεν μας ενδιαφέρει», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου