Παιδιά που σπάνε την σιωπή τους και μιλούν…

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο, με το ποσοστό να κυμαίνεται στο ένα με τέσσερα κορίτσια και στο ένα στα έξι αγόρια, διαμορφώνοντας μια πραγματικά θλιβερή εικόνα. Αύξηση παρουσιάζουν και οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας ενώ η κατάσταση που επικρατεί με τους εφήβους στο διαδίκτυο, όπου χρησιμοποιούν ανάρμοστο υλικό από πράξεις τους, εκβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις συνομήλικους τους, ανησυχεί ιδιαίτερα.

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο, το οποίο όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία και έρευνες έχει αυξητική τάση στην Κύπρο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ, η Σύμβουλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την Εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, σημειώνοντας ότι «είμαστε στη μύτη του παγόβουνου».

Σίγουρα έχουμε αυξήσεις στις καταγγελίες, αναφέρει, και αυτό έχει γίνει λόγω της εκστρατείας «Σπάστε την Σιωπή» που είχαμε, που περάσαμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να μένουν σιωπηλά τα θύματα διότι μόνο αν μιλήσουν και αν καταγγείλουν θα πάρουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Ο κόσμος, σημειώνει, άρχισε να εισπράττει την ασφάλεια ότι αν ένα θύμα καταγγείλει την υπόθεση, θα προστατευθεί γενικά σε ότι χρειαστεί και θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται διατηρώντας την ανωνυμία του, χωρίς ακόμα να είμαστε τέλειοι στις διαδικασίες.

Επίσης, έχουμε περάσει το μήνυμα ότι η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι μόνο το σεξ, ότι έχει μεγαλύτερο εύρος η όλη έννοια ενώ υπάρχουν και κίνδυνοι εκμετάλλευσης παιδιών κυρίως μέσω του διαδικτύου, όπως αυτό που εμφανίζονται με άλλα προφίλ, που δίνουν πρόσκληση για παραγωγή πορνογραφίας είτε ζωντανά είτε με το να ανταλλάζουν βίντεο κλπ.
 
Η κ. Παπαδοπούλου, αναφερόμενη στο παράδειγμα της Ισλανδίας που είναι μια μικρή χώρα, κλειστή κοινωνία όπως και η δική μας, λέει ότι ίδρυσαν το Σπίτι για το Παιδί το 1998, για να βλέπουν 100-150 περιστατικά ενώ τώρα τα περιστατικά ανήλθαν στα 300 το χρόνο.
 
Από εκεί, λέει, μπορείς να κρίνεις για πόσα περιστατικά μιλούμε στην Κύπρο που ακόμα δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
 
Κληθείσα να δώσει αριθμούς, αναφέρει, ότι οι αριθμοί που έχουμε είναι οι ποινικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν. Γίνονται όμως, σημειώνει, πολλές καταγγελίες, οι οποίες για διάφορους λόγους δεν μπορούν να προχωρήσουν ποινικά, ιδιαίτερα οι μεταχρονολογημένες υποθέσεις.
 
Επίσης, συνεχίζει, ένα πρόβλημα που έχουμε με τα νούμερα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα ο τρόπος διασύνδεσης των καταγγελιών σε διάφορες υπηρεσίες – που είναι ένα από τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε στην Εθνική Στρατηγική.
 
«Η Αστυνομία έχει τα δικά της νούμερα ποινικών φακέλων, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας τα δικά τους, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας το ίδιο. Κανένας δεν τα συνδέει προς το παρών, άρα είναι δύσκολο να βγάλεις συμπεράσματα. Τα μόνα σίγουρα νούμερα, είναι της Αστυνομίας ως ποινικές υποθέσεις που προχώρησαν», σημειώνει.
 
Οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών για το 2016 ήταν γύρω στις 80 υποθέσεις.
 
Εκείνο που αυξάνεται ραγδαία, αναφέρει, είναι η παιδική πορνογραφία λόγω τεχνολογίας αλλά έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης λόγω της ευχέρειας που έχει δώσει το κράτος στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπου παίρνουν πληροφορίες.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ