ΠΕΟ και Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης διοργάνωσαν στη Λάρνακα ΑντιΝΑΤΟϊκή εκδήλωση

Με το σύνθημα «Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ – Ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο», η ΠΕΟ και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης διοργάνωσαν στην πλατεία του Κάστρου στη Λάρνακα, αντιΝΑΤΟϊκή εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν βουλευτές, δημοτικές αρχές και πλήθος κόσμου.
 
Σε ομιλία του ο Στέλιος Σοφόκλης μέλος της Γραμματείας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι εξελίξεις που συντελούνται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως «γεννούν κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη» ενώ σημείωσε πως «είναι σε ευθεία αντίθεση με το εντεινόμενο αίτημα του εκδημοκρατισμού και εξανθρωπισμού των διεθνών σχέσεων και οδηγούν στην παραπέρα υπονόμευση του ΟΗΕ».
 
Η ανθρωπότητα, συνέχισε «δεν μπορεί να παραμένει θύμα και απλός θεατής της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ. Πρέπει να υπάρξει καθημερινή δυναμική αντίδραση» και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενώσουν τις φωνές τους «με τους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης και του κόσμου ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους πολέμους του, ζητώντας τη διάλυση της μηχανής του πολέμου και της καταστροφής».
 
Πρόσθεσε ότι «ο λαός της Κύπρου έχει κάθε λόγο να απαιτεί τη διάλυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, καθώς σήμερα παραμένουν ανοιχτές οι πληγές του δίδυμου εγκλήματος του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής, ένα έγκλημα που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ και εκτελέστηκε από δύο Νατοϊκές χώρες».
 
Ο κ. Σοφόκλης έστειλε «αλληλέγγυο χαιρετισμό και συμπαράσταση στους αγώνες του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος της Ελλάδας και της ΕΕΔΥΕ στον αγώνα τους για το κλείσιμο της Νατοϊκής Βάσης της Σούδας, η οποία αποτελεί στοιχείο υπόσκαψης της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Η βάση αυτή όπως και η βρετανική βάση του ακρωτηρίου λειτουργούν ως ορμητήρια εγκληματικών αποστολών κατά των λαών της περιοχής και αποτελούν στοιχεία πρόκλησης των φιλειρηνικών αισθημάτων του ελληνικού και Κυπριακού λαού».
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δυστυχώς οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι έγιναν πλέον ο κανόνας με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Το ΝΑΤΟ ενισχύει διαρκώς την πολεμική του μηχανή και μαζί με την ΕΕ διοχετεύουν πακτωλούς χρημάτων σε επενδύσεις στην πολεμική βιομηχανία» είπε και πρόσθεσε πως στη περιοχή της Μέσης Ανατολής «σκιαγραφείται ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο πολεμικό σενάριο λόγω των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Συρία, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».
 
Αφού ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός έχει χρέος να απαιτήσει τη διάλυση του ΝΑΤΟ  και τον τερματισμό των πολέμων και των ξένων επεμβάσεων» σημείωσε πως «η πατρίδα μας και ο λαός μας γνωρίζουν δυστυχώς πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος. Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πιο τραγικά θύματα του ΝΑΤΟ, αφού η τραγωδία που υπέστη ο λαός μας το 1974, με το πραξικόπημα που έδωσε την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας, σχεδιάστηκε στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι «η πάλη μας σήμερα για άρση της κατοχής, για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του νησιού, για επανένωση της Κύπρου και του λαού μας στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σε μια πατρίδα ειρηνική, χωρίς στρατούς, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς διαιρετικά συρματοπλέγματα, αποτελεί επί της ουσίας αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό  και τα ΝΑΤΟΙκά πολεμικά σχέδια.  Σταθερή μας θέση ήταν και παραμένει πως δεν θα ανεχτούμε «ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο, ούτε την Κύπρο στο ΝΑΤΟ». Και αυτόν τον αγώνα πρέπει να συνεχίσουμε μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους μέχρι τέλους».

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε χρέος και καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή μας. Πρέπει να επιτύχουμε να γίνει η γειτονιά μας περιοχή συνεργασίας και ευημερίας και η Κύπρος γέφυρα ειρήνης των λαών. Ταυτόχρονα» συνέχισε «έχουμε καθήκον, μπροστά στις δραματικές στιγμές που διέρχεται η ανθρωπότητα, να ενισχύσουμε τη δράση και το συντονισμό μας με τα φιλειρηνικά κινήματα και τις προοδευτικές δυνάμεις των χωρών της ΕΕ, ώστε να αντιπαλέψουμε την ολοένα και βαθύτερη σύζευξη ΕΕ-ΝΑΤΟ. Να απαιτήσουμε την αποστρατιωτικοποίηση της ΕΕ και της εξωτερικής της πολιτικής, να απαιτήσουμε την διάλυση κάθε μηχανισμού παρέμβασης και την προώθηση μέτρων για προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης».   
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι «κανένας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος όταν βλέπει τους ισχυρούς της γης να συνέρχονται όχι για να βρουν λύσεις στα προβλήματα του πλανήτη αλλά για να προετοιμάσουν νέους πολέμους και επεμβάσεις. Κανένας δεν μπορεί να μένει ασυγκίνητος στην σκέψη ότι σχεδόν 100 χιλιόμετρα από εδώ, στην πολύπαθη Συρία, συντελείται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ευθύνη αυτών ακριβώς των ισχυρών δυνάμεων». 

Πρόσθεσε ότι «η πατρίδα μας και ο κυπριακός λαός, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος, ξένη εισβολή και κατοχή, προσφυγιά και ξεριζωμός, νεκροί και αγνοούμενοι. Η Λάρνακα το 1974, άνοιξε την αγκαλιά της για να δεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ δεκαετίες μετά δέχθηκε πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την Παλαιστίνη, τη Συρία και το Ιράκ. Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε στην αρχή, ο κυπριακός λαός και η πόλη της Λάρνακας απέδειξαν τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη τους».
 
Ο κ. Βύρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Μεσόγειος δεν πρέπει να είναι μια θάλασσα γεμάτη πολεμικά πλοία, ΝΑΤΟϊκες βάσεις και αεροπλανοφόρα, ούτε ένας υγρός τάφος για τους πρόσφυγες. Η Μεσόγειος πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας, ενώ αντίστοιχα, θέλουμε η Κύπρος να είναι μια ελεύθερη, κυρίαρχη και αποστρατιωτικοποιημένη χώρα, μια εστία συνεργασίας και ευημερίας, μια ζωντανή συνάντηση πολιτισμών, μια γέφυρα ειρήνης και φιλίας των λαών της γειτονιάς μας».
 

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»